Είναι κοινά αποδεκτό ότι στην πόλη της Καρδίτσας οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι και εκτός του πάρκου ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ είναι μικροί σε έκταση, διάσπαρτοι και ανοργάνωτοι, έτσι που να μην μπορούν να προσφέρουν στους κατοίκους την δυνατότητα μιας ολιγόωρης απόδρασης, ενός περιπάτου, μιας επαφής με την φύση, κάποιας ηρεμίας. Η Καρδίτσα είναι μια πόλη επίπεδη με ψηλά κτίρια, πυκνή δόμηση, στενούς δρόμους και μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς επεκτάσεις και τροποποιήσεις του σχεδίου πόλης, μέχρι σήμερα δεν έγινε δυνατόν (πέραν του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ) να ενταχθεί, να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο σχετικά μεγάλο πάρκο με ψηλό πράσινο, που να μπορεί να προσφέρει μια ανάσα στους κατοίκους της. Χθες, οι σύμβουλοι του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση παραχώρησαν συνέντευξη τύπου προτείνοντας τη δημιουργία πάρκου στο στρατόπεδο Λουμάκη, η έκταση του οποίου παραχωρήθηκε στον Δήμο Καρδίτσα πρόσφατα. Αναλυτικά η συνέντευξη:
Από το 1999 που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του τότε Καποδιστριακού Δήμου, θέσαμε σαν πρώτη προτεραιότητα το θέμα της δημιουργίας ενός νέου μεγάλου πάρκου στην πόλη της Καρδίτσας. Σαν καταλληλότερο χώρο θεωρήσαμε αυτόν του στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ, του ενός από τα δύο στρατόπεδα της Καρδίτσας, αυτού που είναι μέσα στην πόλη, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου.
Κινηθήκαμε άμεσα και συντονισμένα. Ήρθαμε σε επαφή με το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) διατυπώνοντας τις σκέψεις μας. Μετά από μια καταρχήν αποδοχή από μέρους τους, μας τέθηκε επιπλέον αίτημα για επέκταση του χώρου του στρατοπέδου Ρούσσου, επειδή βάσει σχεδιασμών και μελετών τους τα 145 στρέμματα που καταρχήν είχε διαθέσει από το 1996 η πρώην κοινότητα Ρούσσου δεν επαρκούσαν. Άμεσα, τον Αύγουστο του 1999, προχωρήσαμε στην εξαγορά παρακείμενων αγρών συνολικής έκτασης περίπου 53 στρεμμάτων, για τους οποίους ο Δήμος κατέβαλε περίπου 32,5 εκατομμύρια δραχμές (πάνω από 95.000 ευρώ με τις τότε αξίες),μεταβιβάζοντάς την άμεσα στο ΤΕΘΑ, προκειμένου να μην καθυστερήσει ο προγραμματισμός και η κατασκευή του νέου στρατοπέδου.
Με την ίδρυση στα τέλη του 1999 της ΥΑΜΣ (Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων), ήρθαμε σε επαφή μαζί τους προκειμένου να μας παραχωρηθεί το στρατόπεδο ΛΟΥΜΑΚΗ (μέσα στρατόπεδο, εμβαδού περίπου 53 στρεμμάτων) και αποδεχόμενοι το στρατόπεδο ΚΙΟΥΣΗ (έξω στρατόπεδο, εμβαδού περίπου 69 στρεμμάτων) να παραμείνει στο ΤΕΘΑ με σκοπό την αξιοποίησή του μετά από πολεοδόμηση.
Μετά από συνεχή αλληλογραφία, επαφές, επισκέψεις σε υπουργούς, βουλευτές και λοιπούς αρμόδιους για δύο και πλέον χρόνια, στις αρχές του 2002 πλέον, ήρθαμε σε οριστική καταρχήν συμφωνία με την ΥΑΜΣ για παραχώρηση στον Δήμο του στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα συναινούσε στην πολεοδόμηση για λογαριασμό του Στρατού του στρατοπέδου ΚΙΟΥΣΗ, ενώ θα αναλάμβανε την δαπάνη για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών τόσο για την πολεοδόμηση του στρατοπέδου ΚΙΟΥΣΗ όσο και την διαμόρφωση σε πάρκο με ήπιες χρήσεις (διάφορες εγκαταστάσεις για λειτουργία οργανωμένων χώρων πάρκου και αναψυχής κλπ) του στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ.
Έτσι αναθέσαμε την σχετική μελέτη σε πολεοδόμο μελετητή και την 29-11-2002 στο ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ παρουσιάζεται και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η σχετική προμελέτη που αφορούσε και τα δύο στρατόπεδα.
Τελικά η μελέτη αυτή, όπως οριστικοποιήθηκε μετά από παρατηρήσεις και προτάσεις τόσο της ΥΑΜΣ όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, περί το 2005 υποβλήθηκε στο τότε Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για την έγκρισή της και έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, που τελικά εκδόθηκε μόλις την 9-12-2008, αφού προηγήθηκαν πάμπολλες προσπάθειες τόσο από μας όσο και από την τότε διοίκηση του κ. Βερίλλη που είχε αναλάβει από το 2007 να προωθήσει το όλο θέμα.
Παράλληλα βέβαια κατασκευαζόταν και το στρατόπεδο Ρούσσου, όπου περί το 2010 μεταφέρθηκε και εδρεύει σήμερα η 60 Μ.Ε., εγκαταλείποντας τελείως το στρατόπεδο ΛΟΥΜΑΚΗ.
Τέλος από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, το 2009 ανατέθηκε στο ΕΜΠ ερευνητικό πρόγραμμα / προμελέτη σχετικά με την παρέμβαση – αστική ανάπλαση σε κοινόχρηστους χώρους στο νότιο τμήμα της πόλης. Η προμελέτη αυτή που υποβλήθηκε στον Δήμο στις αρχές του 2010, προτείνει μεταξύ άλλων την δημιουργία στο σημερινό στρατόπεδο ΛΟΥΜΑΚΗ θεματικού πάρκου υπαίθριων οργανωμένων δραστηριοτήτων μέσα σε χώρο πρασίνου υψηλού και χαμηλού, που θέλει βέβαια αρκετό χρόνο για να δημιουργηθεί, να πάρει μορφή, σε συνδυασμό με υγρό στοιχείο αρκετά εκτεταμένο. Η συγκεκριμένη προμελέτη προτείνει την διατήρηση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων (συνολικού εμβαδού περίπου 1650 μ² ή κάλυψη μόλις 3,3% του συνολικού πάρκου) για χρήσεις σχετικές με τις δραστηριότητες που προτείνεται να αναπτυχθούν στο πάρκο.
Και ερχόμαστε στο σήμερα, σχεδόν δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά τις πρώτες ενέργειές μας για μετατροπή του στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ σε πάρκο, έχοντας τα παρακάτω δεδομένα:
α. Οι υπηρεσίες της 6ΟΜΕ που στεγαζόταν στο στρατόπεδο ΛΟΥΜΑΚΗ, έχουν ήδη μεταφερθεί στο στρατόπεδο του Ρούσσου.
β. Υπάρχει υπουργική απόφαση (47473, ΦΕΚ 553/9-12-2008) του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά που εγκρίνει την πολεοδόμηση των χώρων των δύο στρατοπέδων.
γ. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προμελέτη (ΕΜΠ / Καρύδης) που προβλέπει παρεμβάσεις για την δημιουργία ελαφρών υποδομών για μια σειρά χρήσεων εντός του μελλοντικού πάρκου / σημερινού στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ.
Εκεί λοιπόν που πιστέψαμε και περιμέναμε από την σημερινή διοίκηση του δήμου ότι επιτέλους μπορεί να αρχίσει η δημιουργία ενός νέου μεγάλου πνεύμονα πρασίνου (υπολογίζεται πως ο χώρος που σήμερα είναι περιφραγμένος και μέχρι πριν λίγο στεγαζόταν η 60 ΜΕ μαζί με τον ελεύθερο και αναξιοποίητο δημοτικό χώρο νότια και ανατολικά του στρατοπέδου, ανέρχεται σε 50 στρέμματα, δηλαδή ένα νέο ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ), έρχεται στον Δήμο έγγραφο της ΥΑΜΣ με ημερομηνία 2-12-2011 που θέτει σαν προϋπόθεση για την απόδοση του στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ στον Δήμο, την σύνταξη (προφανώς πάλι με δαπάνες του) πράξης εφαρμογής σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν 1337/83(!!!).
Σαν δημοτική παράταξη που εκπροσωπούμαστε στο δημοτικό συμβούλιο, που παλέψαμε και παλεύουμε καθημερινά για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των δημοτών, σαν αυτοί που ξεκινήσαμε και προχωρήσαμε σημαντικά την όλη προσπάθεια για την δημιουργία ενός οργανωμένου πάρκου, θεωρούμε πλέον ότι το ποτήρι ξεχείλισε.
Συμφωνούμε ότι η πράξη εφαρμογής είναι απαραίτητη τόσο για την πολεοδόμηση του στρατοπέδου ΚΙΟΥΣΗ που ανήκει στο ΤΕΘΑ και που προορίζεται για αξιοποίηση από τον Στρατό, όσο και για την απόκτηση της κυριότητας στον Δήμο του στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ. Θα μπορούσαμε ακόμα να συμφωνήσουμε στο να αναλάβει την ευθύνη για την σύνταξη της πράξης εφαρμογής ο Δήμος. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε σε άλλη επιπλέον καθυστέρηση.
Ο σημερινός περιφραγμένος χώρος του πρώην στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ πρέπει ΑΜΕΣΑ, ΑΥΡΙΟ, να αποδοθεί για χρήση στο λαό της πόλης μας και ο Δήμος να προχωρήσει στην δημιουργία πάρκου σύμφωνα με τις υπάρχουσες ή όποιες νέες μελέτες θα απαιτηθεί να συνταχθούν.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, καταθέσαμε σήμερα στον Δήμο Καρδίτσας, αίτημα ώστε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ζητάμε να εισηγηθούμε εμείς το θέμα, κάνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις δράσης.
Στόχος της πρότασής μας είναι χωρίς καμία άλλη αναβολή το στρατόπεδο ΛΟΥΜΑΚΗ με τις εγκαταστάσεις του να περιέλθει στην πλήρη κυριότητα του Δήμου ο οποίος με τις υπηρεσίες του με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε πρώτη φάση χωρίς μεγάλες δαπάνες να το παραδώσει στο λαό και τους φορείς του πολιτισμού της πόλης μας για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από δω και μετά, εναπόκειται στην δημοτική αρχή να αποδεχθεί το αίτημά μας, να παρθούνε αποφάσεις, να γίνουν ενέργειες, να δοθεί λύση προκειμένου η πόλη μετά από 15 σχεδόν χρόνια προσπάθειας να αποκτήσει ένα νέο υπερπολύτιμο πνεύμονα πρασίνου.
ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΟΥΜΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Προς τον
κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρδίτσας
στην Καρδίτσα
Αίτημα για συζήτηση θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κύριε Πρόεδρε,
παρακαλούμε όπως στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, θέσετε για συζήτηση και λήψη απόφασης το παρακάτω θέμα: “Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την άμεση έναρξη ενεργειών
μετατροπής σε δημοτικό πάρκο του πρώην στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ καθώς και οι σε επαφή δημοτικές εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες Κ.Χ.Π. από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης”.
Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι έχουμε έτοιμη εισήγηση για το εν λόγω θέμα, που προτιθέμεθα να σας χορηγήσουμε εγκαίρως προκειμένου να διανεμηθεί στους δημοτικούς συμβούλους μαζί με την ημερήσια διάταξη.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Χρήστος Τέγος
Γιώργος Γιοβάνης
Μανώλης Τσίπρας
Θανάσης Μακροστέργιος