Ο Σοφαδίτης ποταμός αποτελεί έναν από τους πολυάριθμους παραποτάμους του Πηνειού, ο οποίος πηγάζει από τα ορεινά της Καρδίτσας. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμα αρδευτικά κανάλια προς όφελος της γεωργίας, οπότε εισέρχονται ρυπαντικά φορτία μετά την απόρριψη φυτοφαρμάκων και λυμάτων από την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Οι παραπάνω πηγές ρύπανσης είχαν ως αποτέλεσμα την αισθητική και ποιοτική υποβάθμιση του κύριου ρου και των ρεμάτων και τη μείωση της βιοποικιλότητας.
Για την εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως ορίζεται από την Οδηγία 2000/60/ΕΚ, εφαρμόζεται η Τυπολογία για τον προσδιορισμό των τυποχαρακτηριστικών συνθηκών, που βοηθούν στον προσδιορισμό της οικολογικής κατάστασης του Σοφαδίτη (της ποιότητας του νερού και των ποτάμιων ενδιατημάτων) και το διαχωρισμό των τύπων των υδατικών σωμάτων με κοινά χαρακτηριστικά ακολουθώντας το σύστημα Β΄( Παράρτημα ΙΙ, Οδηγία 2000/60/ΕΚ), το οποίο δίνει τη δυνατότητα να αποδοθεί με σαφήνεια η ποικιλομορφία του τοπίου και η μωσαϊκότητα του ελληνικού χώρου σε αντίθεση με το Σύστημα Α’. Ακολούθως προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός και οι θέσεις των σταθμών δειγματοληψίας. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Αυτές μετά από ειδική επεξεργασία και ανάλυση θα επιτρέψουν την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με:
- ü Τη φυσική δομή του ποταμού (μέθοδος R.H.S.-River Habitat Survey-και QBR -Ισπανική μέθοδος- οι οποίες καταγράφουν την κατάσταση των ποτάμιων ενδιατημάτων, τη συνέχεια ή μη των ποτάμιων διαδρόμων κ.ά.)
- ü Τη Φυσικοχημική κατάσταση του νερού
- ü Την υδρομορφολογία ( βάθος, πλάτος, κλίση, μέση ροή, μέση παροχή)
- ü Τις κοινωνίες των βενθικών μακροασπονδύλων σύμφωνα με το Ε.Σ.Α.( Ελληνικό Σύστημα Αξιολόγησης), το οποίο κατατάσσει την οικολογική κατάσταση των υπό έρευνα σταθμών σε πενταβάθμια κλίμακα όπως ορίζει η Οδηγία 2000/60/ΕΚ(Artemiadou & Lazaridou, 2005).
Μετά το διαχωρισμό των υδατικών συστημάτων σε φυσικά, τεχνητά και ιδιαιτέρως τροποποιημένα θα εκτιμηθεί η οικολογική κατάσταση τους σε πενταβάθμια κλίμακα όπως ορίζει η Οδηγία 2000/60/ΕΚ. Οι αδιατάρακτοι σταθμοί χρησιμοποιούνται ως σταθμοί αναφοράς (αναγνώριση βιολογικών κοινοτήτων αναφοράς για κάθε υδατικό σώμα).
Τέλος, θα προταθούν κατάλληλα μέτρα ανά θέση και γενικότερα με σκοπό την αποκατάσταση/ βελτίωση των υδατικών συστημάτων, και την ανάπλαση των παρόχθιων οικοσυστημάτων του ποταμού.