Προτάσεις για την ποιότητα ζωής και την αισθητική της «Καρδίτσας Μας»


Δύο κορυφαίες προτεραιότητες που τίθενται προκειμένου ο Δήμος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων του, αποτελούν η ποιότητα ζωής και η αισθητική. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι του προγράμματός μας αναφέρεται σε αυτά τα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά τόσο την εικόνα όσο και τον τρόπο ζωής στον τόπο μας. Επιλογή μας είναι να ιεραρχήσουμε ψηλά τα ζητήματα αυτά προκειμένου η Καρδίτσα να γίνει ο τόπος όπου όλοι θέλουμε να ζούμε.

  1. Ανάδειξη και αξιοποίηση ποταμών Καράμπαλη και Καλέντζη

  • Καθαρισμός, διάνοιξη οχθών, δεντροφύτευση.

  • Κατασκευή πύλης εισόδου της πόλης στον Καράμπαλη. Θα ονομάζεται «Πύλη των δήμων (ή των λαών ή των πολιτών κ.λπ.) του κόσμου» και θα κατασκευαστεί με την οικονομική συμμετοχή όποιου Δήμου του κόσμου θέλει να συμμετέχει, αγοράζοντας υλικά και αναγράφοντας στην πύλη το όνομά του ή το λογότυπό του.

  • Πάρκο ανάμεσα στον Καράμπαλη και τον Καλέντζη με παρόχθιο ποδηλατόδρομο. Εκεί μπορεί να διοργανώνεται παζάρι βιβλίου κ.λπ.

  1. Δημιουργία, ανάδειξη υπαρχόντων και αξιοποίηση πάρκων σε:

  • Χίλια Δέντρα (επέκταση του υπάρχοντος πάρκου και δημιουργία δυνατότητας δραστηριοτήτων.

  • Πρώην στρατόπεδο Λουμάκη (πιθανή ένωση με το πάρκο Παλέρμο).

  • Παρόχθια πάρκα σε Καράμπαλη και Καλέντζη (κατασκευή τεχνητής πλωτής λίμνης με δυνατότητα ενοικίασης μικρών κωπήλατων σκαφών αναψυχής).

  • Παυσίλυπο

  1. Ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου της Αγοράς – Αποκατάσταση του κτηρίου του παλιού ηλεκτρικού εργοστασίου

  1. Ανάδειξη και αξιοποίηση παλαιών υδραγωγείων στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες και κατασκευή πάρκων νερού γύρω από αυτά

  1. Άμεση καταγραφή κτηρίων που πρέπει να διασωθούν χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα.

  1. Ανακατασκευή και ανακαίνιση όλων των παιδικών χαρών του Δήμου σταδιακά και με προτεραιότητα στην παιδική χαρά του Παυσιλύπου.

  1. Ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

  1. Αναβάθμιση, ανάπλαση και ανάδειξη περιοχής σταθμού ΟΣΕ και Παλέρμου

  1. Σχεδιασμός και κατασκευή νέου Δημαρχείου

Νέο Δημαρχείο το οποίο θα λειτουργεί και ως τοπόσημο σχεδιάζεται και κατασκευάζεται, αν καταστεί δυνατό, στην όχθη του ποταμού Καράμπαλη παράλληλα με νέα μεγάλη πλατεία Δημαρχείου.

  1. Κατασκευή αγάλματος-τοπόσημουτου Μαρίνου Αντύπα σε υψηλό βάθρο καθώς και ονοματοθεσία κεντρικής οδού προς τιμή του.

  1. Κατασκευή γλυπτών-τοπόσημων φυσικού μεγέθους σε καθημερινές σκηνές (πχ. ποδηλάτης, αναγνώστης κ.λπ.) τοποθετημένων σε διάφορα σημεία εκτός βάθρων.

  1. Κατασκευή σε κεντρικότατο σημείο της πόλης ρολογιού με στόχο την ενδυνάμωση της ταυτότητας της πόλης.

  1. Διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής μέσου σταθερής τροχιάς (τραμ) για τον αστικό ιστό και την συγκοινωνιακή ένωση των κοντινών πρώην κοινοτήτων με το κέντρο της πόλης. Χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χορηγιών (με παροχή ονοματοθεσίας νέων σταθμών). Μετά την κατασκευή του δημιουργία τουριστικής γραμμής με απόκτηση αναπαλαιωμένου συρμού ευρωπαϊκής πόλης.

  1. Κατασκευή εκτεταμένου προαστιακού (ένωση κοντινών χωριών με την πόλη), περιαστικού και επέκταση και βελτίωση του αστικούδικτύου ποδηλατοδρόμων.

  1. Δημιουργία καλαίσθητων κυκλικών κόμβων (roundabout) μέσα στην πόλη και σε κόμβους εισόδου χωριών κατόπιν μελέτης για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την αποφυγή καθυστερήσεων.

  1. Κατασκευή solar parking στις εισόδους της πόλης και συγκοινωνιακή σύνδεση αυτών με το κέντρο (solar parking: στεγασμένο πάρκινγκ αυτοκινήτων με φωτοβολταϊκά στα στέγαστρα).

  1. Δημιουργία χώρου εισόδου του Δήμου στα όρια του πρώην «Δέλτα».

  1. Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις κατόπιν μελέτης στο κέντρο της πόλης.

  1. Κατασκευή πεζοδρομίων με πρόβλεψη ποδηλατοδρόμων σε όλες τις πρώην κοινότητες.

  1. Ένταξη σε οργανισμό σχεδιασμού και διαχείρισης δημοτικής συγκοινωνίας όλων των αστικών και προαστιακών μέσων μαζικής μεταφοράς.

  1. Αντικατάσταση των φαναριών κυκλοφορίας με νέα, τεχνολογίας led(και προσθήκη πορτοκαλί φάσης πριν τη φάση του πράσινου, εφόσον καταστεί δυνατόν).

 

  1. Αφαίρεση όλων των επιπρόσθετων διαφορετικών επικαλύψεων των πλακών πεζοδρομίων σε ολόκληρη την πόλη.

  1. Έλεγχος του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη με:

  • Μονοδρομήσεις οδών με έντονη κυκλοφορία.

  • Προσεκτική επανατοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε ειδικές εσοχές (όπου δεν υπάρχουν), ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα ορατότητας σε διερχόμενα οχήματα.

  • Μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης ιδιαίτερα σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους.

  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορρύπανσης σε κεντρικές και πολυσύχναστες οδούς, ειδικά κατά τις ώρες της κοινής ησυχίας.

  1. Βιοκλιματικός ανασχεδιασμός της πόλης. Παροχή κινήτρων για κάθετους κήπους σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου υπάρχουν ελεύθεροι αντιαισθητικοί τοίχοι, ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία καθώς και για πράσινες στέγες όπου δεν υπάρχουν κεραμοσκεπές.

  1. Δημιουργία καλαίσθητων ομοιόμορφων στεγάστρων στις στάσεις των λεωφορείων και στις πιάτσες των ταξί.

 

  1. Δημιουργία καλαίσθητων ομοιόμορφων καροτσιών και πάγκων πλανόδιων πωλητών και ενοικίαση τους από τον δήμο σε μηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση (κουλούρια, καλαμπόκι κ.λπ.)

  1. Αποκαθήλωση όλων των διαφημιστικών πινακίδων, ειδικά από το κέντρο της πόλης.

  1. Διαμόρφωση ειδικών χώρων εξωτερικής διαφήμισης και καθαρισμός κολονών, τοίχων κ.λπ. από παράνομη διαφήμιση.

  1. Επιδίωξη συνεργασίας με Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και το τμήμα ΑρχιτεκτόνωνΜηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης.

  1. Δημιουργία ιδιαίτερου χαρακτήρα της κάθε τοπικής κοινότητας του Δήμου και σχεδιασμός χρήσεων γης.

  1. Εξωραϊσμός και εκσυγχρονισμός δημοτικών κοιμητηρίων.

  1. Δημιουργία εφαρμογής (App) για κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς (smartphones) με την οποία οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα άμεσης αναφοράς των προβλημάτων στις υπηρεσίες του δήμου (λακκούβες, σκουπίδια εκτός κάδων, καμένες λάμπες, φθορά δημοτικής περιουσίας κ.λπ.) και ηλεκτρονικής ανάρτησης από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου για τα αναφερόμενα αιτήματα που έχουν ικανοποιηθεί.

  1. Δημιουργία εφαρμογών (Apps) για κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς (smartphones) σχετικά με ταξί, συγκοινωνία, νοσοκομείο, πολιτισμό, στάθμευση κ.λπ.

  1. Κατασκευή αγωγών λυμάτων σταδιακά σε όλες τις πρώην κοινότητες.

  1. Απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού για την καθαριότητα της πόλης και των πρώην κοινοτήτων (σκούπες και απορροφητήρες, νέα φορτηγά συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.)

 

Η χρηματοδότηση (όπου χρειάζεται) των αναφερόμενων έργων και παρεμβάσεων θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο σε αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων απευθείας από τις Βρυξέλλες, στο ΕΣΠΑ όπου συμφωνεί με τους στόχους μας, σε σύστημα αυτοχρηματοδότησης, σε ΣΔΙΤ, σε χορηγίες ιδιωτικών επιχειρήσεων στα πλαίσια εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης, σε επιδοτούμενη δανειοδότηση μέσω ΤπκΔ και ΕΤΕπ όπου είναι αναγκαίο και δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης, σε ίδια έσοδα του Δήμου σύμφωνα με τους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω των κακών οικονομικών καθώς και σε εθελοντικές εισφορές (crowdfunding) ή/και δωρεές των δημοτών βάσει συγκεκριμένου έργου και με απόλυτη διαφάνεια.

*Η αντιγραφή των προτάσεών μας από άλλες δημοτικές παρατάξεις,

είναι ευπρόσδεκτη!

 

Για την “Καρδίτσα μας”
ομάδα υποστήριξης,
Στέφανος Κ. Κατσάρας υπ. δήμαρχος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στη λίμνη Πλαστήρα έκοψαν την πίτα τους οι Λέσχες 4Χ4 Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ελλείψεις καθηγητών στα ΤΕΙ – SOS για το εξάμηνο - Έκτακτη Γ.Σ. του Παραρτήματος Καρδίτσας