Προτάσεις για την ανοιχτή πρόσκληση προς τα Τοπικά Συμβούλια Νέων


 Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων ήταν για πολλούς από εμάς ο θεσμός μέσα από τον οποίο θα μπορούσαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, τους φόβους μας, την ελπίδα μας και παράλληλα αυτή η έκφραση θα είχε θεσμικό χαρακτήρα. Ωστόσο αυτός ο θεσμός, με τον τρόπο τον οποίο είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένος και στάσιμος στην εξέλιξη του διατρέχει κίνδυνο συρρίκνωσης κοινωνικής και θεσμικής.

Διαβλέποντας λοιπόν αυτή την εξέλιξη και θεωρώντας ότι ό,τι αλλαγή συμβαίνει μπορεί να μας έχει συν-δημιουργούς της και όχι παθητικούς αποδέκτες. Σας καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση, την οποία θέτουμε προς συζήτηση και που σε μεγάλο βαθμό θεωρούμε ολοκληρωμένη.

Αυτή μας η πρόταση χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες οι οποίοι ανταποκρίνονται και απαντούν ο καθένας σε μία ή περισσότερες από τις θεματικές τις οποίες τίθενται για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

1. Ανοικτά Μητρώα Νέων – Δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους νέους και τις νέες 

Αυτή τη στιγμή και με τον ισχύοντα Νόμο δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα Τοπικά Συμβούλια Νέων έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών οι οποίοι αυτοβούλως θα εγγράφονται στα μητρώα νέων του Δήμου στον οποίο είναι δημότες. Η παρούσα διαδικασία ορθώνει ένα γραφειοκρατικό τοίχος μπροστά σε κάθε ενδιαφερόμενο για να συμμετάσχει καθώς απαιτείται  η προσέλευση του ίδιου για την εγγραφή του. Επίσης, σε πολλούς Δήμους παρατηρείται το φαινόμενο της πολύ μικρής συμμετοχής των νέων στο μητρώο νέων του Δήμου. Προτείνουμε λοιπόν την διατήρηση των ηλικιακών ορίων και την κατάργηση του μητρώου νέων ή την αυτόματη εγγραφή σε αυτό όλων των νεολαίων εντός αυτών των ηλικιακών ορίων αυτομάτως από το Δημοτολόγιο. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή κάθε κοινωνικού συνόλου σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάδειξης των θεσμικών του οργάνων μπορεί να είναι απευθείας δυνατή απλά με την προσέλευση των ενδιαφερόμενων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στον τόπο της εκλογικής διαδικασίας.

Παράλληλα προτείνουμε η ανάδειξη των εκπροσώπων σε σταθερά διαστήματα διάρκειας δύο ετών. Θεωρώντας ότι οι ευκαιρίες πρέπει να είναι ίσες μεταξύ όλων των νέων κρίνουμε πως είναι απαραίτητη η διευκόλυνση ομάδων νέων όπως αυτών των: σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών, εργαζόμενων και στρατευμένων νέων, ώστε να μην στερούνται των δικαιωμάτων τους και ουσιαστικά ανάδειξη των εκλογών σε Εθνικών Εκλογών Νεολαίας.

2. Ανάδειξη Νομαρχιακών και Περιφερειακών Συμβουλίων Νέων

Στον εν ισχύ Νόμο 3443 και συγκεκριμένα στο Άρθρο 8, Παράγραφος 3, για τα ΤΟ.ΣΥ.Ν., προβλέπεται η σύσταση Συμβουλίων Νέων σε Νομαρχιακό επίπεδο αλλά και δημιουργία οργάνου συντονισμού των Συμβουλίων Νέων σε εθνικό επίπεδο (ανάλογο της παλαιάς ΚΕ.ΔΗ.ΝΟ.ΣΥ.ΝΕ), δίχως ωστόσο να γίνεται περιγραφή της διαδικασίας ανάδειξης αυτών και χωρίς να έχει προχωρήσει έκτοτε η σύσταση αυτών. Δημιουργία αιρετών Τοπικών, Νομαρχιακών και Περιφερειακών Συμβουλίων Νέων. Καθώς και την σύσταση, διαμέσου συνεδρίων από αντιπροσώπους των παραπάνω αναγραφόμενων οργάνων, οργάνου σε Εθνικό επίπεδο για τον συντονισμό αυτών, σε επίπεδο δράσεων και πολιτικών για την νεολαία. Οι Νέοι και οι Νέες, πιστεύουμε ότι, πρέπει να διαθέτουν δικαίωμα θεσμικής έκφρασης σε όσο το δυνατόν περισσότερα κέντρα λήψης αποφάσεων, μιας και είναι κοινά παραδεκτό ότι όλα τα θέματα είναι θέματα που αφορούν τη Νεολαία.

3. Ουσιαστική Συμμετοχή στη Λήψη Αποφάσεων

Με οδηγία του τότε Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους και τις Κοινότητες, μέσω και του, νέου τότε, κώδικα διεξαγωγής των Δημοτικών Συμβουλίων διασφαλιζόταν το δικαίωμα λόγου και έκφρασης του Προέδρου του ΤΟ.ΣΥ.Ν. στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Η αντιπροσώπευση των νέων δεν μπορεί να αρκείται μόνο στην υπόδειξη θεμάτων και με ένα απλό δικαίωμα λόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για αυτό το λόγο προτείνουμε, κατόπιν και των ανοικτών διαδικασιών που έχουμε περιγράψει παραπάνω και την ισχυροποίηση με αυτό τον τρόπο της γνησιότητας της αντιπροσώπευσης της νεολαίας, την παροχή του δικαιώματος λόγου και ψήφου από τον Πρόεδρο, όλων των οργάνων που έχουμε αναφέρει και προτείνει παραπάνω, στις συνεδριάσεις του αντίστοιχου Δημοτικού, Νομαρχιακού και Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμα ο ορισμός τουλάχιστον ενός εκ των συμμετεχόντων στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών προσώπων και των οργανισμών που διαθέτουν οι Ο.Τ.Α. κατά υπόδειξη του αντίστοιχου Συμβουλίου Νέων θα έκανε νεανικότερη τη συνολική λειτουργία κάθε οργανισμού καθώς και θα συνέβαλε στον πλουραλισμό των προτάσεων και των θέσεων.

4. Οικονομική αυτοτέλεια των συμβουλίων νέων

Η μη οικονομική αυτοτέλεια των Συμβουλίων Νέων είναι ένα διαπιστωμένο πρόβλημα το οποίο έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στη λειτουργία τους. Πολλά ΤΟ.ΣΥ.Ν. έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εξαιτίας της αδυναμίας εκδήλωσης δράσεων. Γνωρίζουμε ότι σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε για τα οικονομικά του κράτους είναι δύσκολη η παροχή οικονομικής υποστήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό ενός ακόμα θεσμού και ειδικά όταν προτείνεται, όπως και παραπάνω, αύξηση των θεσμικών δομών νεολαίας. Ωστόσο, όσο ανελαστικά και αν είναι τα οικονομικά δεδομένα, είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν αυτές οι δομές, έστω και κατά το ελάχιστο δυνατό. Αυτή η χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά προγράμματα της Γ.Γ.Ν.Γ. και του Ινστιτούτου Νεολαίας θα μπορέσει να ανεβάσει σε επίπεδο δράσεων, πάσης φύσεως, τον θεσμό.

Οι προτάσεις μας αυτές καταθέτονται κατόπιν της απόκτησης εμπειριών και γνώσης αλλά και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ αρκετών εκ των εκλεγμένων σε Τοπικά Συμβούλια Νέων και πιστεύουμε ότι συμβάλουν τα μέγιστα στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλλά και ουσιαστικής, θεσμικής έκφρασης της Νεολαίας. Κοινή παραδοχή σε όλους όσους διαλογικά συζητήσαμε για την ολοκλήρωση αυτής της πρότασης αλλά και όσων την στηρίζουν, είναι ότι η εφαρμογή αυτής θα είχε καθοριστικής σημασίας, θετική, επίδραση στην πολιτικοποίηση, μίας χαρακτηρισμένης από πολλούς και ίσως όχι αδίκως, ως apolitic Νεολαίας.

Το παραπάνω  κείμενο είναι μια συνολική δουλειά των Παρακάτω αναγραφόμενων οι οποίοι και το συνυπογράφουν.

Παππάς Θωμάς Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Καλλιφωνίου Καρδίτσας

Παπαγόρας Αντώνιος Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αταλάντης Φθιώτιδας

Σιώκας Απόστολος Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Μοσχάτου Αττικής Σταθουλόπουλος Νικόλαος Γραμματέας Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Μαλεσίνας Φθιώτιδας Στοιχεία επικοινωνίας:

Φουρλεμάδης Κωνσταντίνος ΠρόεδροςΤοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

Γαρουφαλάκης Μανώλης Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αλίμου Αττικής

Προηγούμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επόμενο άρθρο Να διοριστούν μόνιμα οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί κατ’ εφαρμογή του Νόμου