Προς αναζήτηση τεχνικών ασφαλείας και ιατρών εργασίας ο Δ. Καρδίτσας – Αναγκασμένος να εφαρμόσει το Νόμο


 Με αφορμή τα τρία θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώθηκαν το τρέχον έτος έως και σήμερα και τα οποία αφορούσαν εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας των δήμων, αλλά και τον αυξημένο αριθμό εργατικών ατυχημάτων που αναγγέλλονται από τους Δήμους στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεσήμανε την αναγκαιότητα άμεσης συμμόρφωσης των δήμων προς τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και λήψης προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Στον Δήμο Καρδίτσας

Σε αναζήτηση λοιπόν τεχνικών ασφαλείας αλλά και ιατρών εργασίας βρίσκεται αυτό το διάστημα ο Δήμος Καρδίτσας, ζητώντας από τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Καρδίτσας λίστες με ονόματα και ειδικότητες, προκειμένου να γίνει η επιλογή, ενώ αναμένονται οι διευκρινιστικές λεπτομέρειες από το Υπουργείο όσον αφορά στο καθεστώς απασχόλησης των παραπάνω και στην μισθοδοσία τους.

Στοιχεία

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του υπουργείου, το πρώτο 5μηνο του 2011 από τους ΟΤΑ αναγγέλθηκαν στο ΣΕΠΕ πέραν των προαναφερόμενων θανατηφόρων ατυχημάτων, 55 εργατικά ατυχήματα, ενώ για το 2010 και 2009, αυτά ανήλθαν στα 143 και 167 αντίστοιχα. Επιπλέον για τα έτη αυτά αναγγέλθηκαν 1 και 2 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα αντίστοιχα. «Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια εργασιών συλλογής απορριμμάτων εκτίθενται σε ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και σε πλήθος επικίνδυνων παραγόντων όπως φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς παράγοντες κινδύνου. Η μη λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης οδηγεί στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών. Από την έρευνα που διενεργούν οι επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας, μετά από κάθε σοβαρό ή θανατηφόρο εργατικό ατύχημα προκύπτει ότι τα περισσότερα ατυχήματα στον τομέα καθαριότητας συμβαίνουν κυρίως α) κατά τη διάρκεια αδειάσματος των κάδων συλλογής απορριμμάτων στα απορριμματοφόρα, β) κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσης των απορριμμάτων από τα απορριμματοφόρα σε φορτηγά οχήματα στους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και γ) κατά τη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων στα δημοτικά αμαξοστάσια. Τα παραπάνω στοιχεία και ειδικά τα τρία θανατηφόρα ατυχήματα του 2011, σε μια εποχή μάλιστα που καταγράφεται σημαντική μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, καθιστούν επιτακτική τη λήψη των απαραίτητων μέτρων κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων εργασιών και επιβάλλουν την αυστηρή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Υποχρεώσεις

  • 1. Υποχρέωση χρήσης υπηρεσιών τεχνικού ασφάλειας ( ΤΑ) και ιατρού εργασίας (ΙΕ)
  • 2. Τήρηση ειδικού βιβλίου υποδείξεων του ΤΑ και του ΙΕ
  • 3. Τήρηση ειδικού βιβλίου εργατικών ατυχημάτων
  • 4. Εκπόνηση γραπτής εκτίμησης των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία από τον ΤΑ και τον ΙΕ
  • 5. Τήρηση καταλόγων με τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε επικίνδυνους παράγοντες – φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς
  • 6. Επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων και διενέργεια ιατρικού έλεγχου των εργαζομένων που εκτίθενται σε παράγοντες
  • 7. Ενημέρωση, κατάλληλη και επαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων για θέματα ασφάλειας και υγείας
  • 8. Παροχή μέσων ατομικής προστασίας και επίβλεψη της ορθής εφαρμογής τους
  • 9. Συντήρηση και παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας μέσων και εγκαταστάσεων
  • 10. Τήρηση βιβλιαρίου προληπτικού ελέγχου και συντήρησης κάθε εξοπλισμού που διαθέτει τέτοιο βιβλιάριο
Προηγούμενο άρθρο Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρότεινε ο Σαλαγιάννης
Επόμενο άρθρο Μπ. Παπαδόπουλος: Χρηματοδοτήσεις απ’ το ΕΣΠΑ διεκδικεί ο Δ. Σοφάδων