Πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στο Νεραϊδοχώρι του δήμου Πύλης η συνάντηση των δημάρχων της Νότιας Πίνδου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από το Δήμο Πύλης ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Οικονόμου Λαμπρινή, Τόλιας Νίκος, Αθανάσιος Κωστάκης και Καλαμαράς Στέφανος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιαννωτάκης Αθανάσιος, η πρόεδρος της Τ.Κ. Πύλης Μαρίνα Πανάγου, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Νεραϊδοχωρίου Μαργαρίτης Απόστολος, από το Δήμο Αργιθέας ο δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας και ο αντιδήμαρχος Καραγεώργος Αθανάσιος, από το δήμο Αγράφων ο δήμαρχος Μπαμπαλής Θεόδωρος, από το δήμο Γ. Καραϊσκάκη ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, , από το δήμο Λίμνης Πλαστήρα ο δήμαρχος Δημήτριος Τσιαντής, από το δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης και οι αντιδήμαρχοι Σιμόπουλος Νικόλαος, Παναγιώτα Αντωνάκη, Ευαγγελία Καραγιάννη
Επίσης παραβρέθηκε ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Κωτσός Γεώργιος.
Τη συνάντηση υποστήριξαν ως τεχνικοί σύμβουλοι οι κ.κ. Τσιτσιρίγκος Βασίλειος (Δντής ΟΑΣΕ ΑΕ) και Γκρέκος Χρήστος (Δ/ντής ΣΤΑΓΩΝ και επιστημονικός σύμβουλος στη σχεδιαζόμενη ΟΧΕ Δυτ. Θεσσαλίας).
Οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμό τοποθέτηση του δημάρχου Πύλης και του δημάρχου Μουζακίου και προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας Κωτσού Γεωργίου.
Συνεχίσθηκε με την παρουσίαση του δήμου Πύλης από τον συνεργάτη του δήμου Πολ. Μηχανικό Ράπτη Ηλία.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προβληματισμοί των παραβρισκομένων δημάρχων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι τους αλλά και στους τρόπους σχεδιασμού και προώθησης της προσπάθειας επανεργοποίησης της ορεινής ζώνης της Πίνδου και της ανασυγκρότησης των τοπικών παραγωγικών συστημάτων.
Στο τεχνικό μέρος της συνάντησης έγινε η παρουσίαση παραδοχών ορισμού της περιοχής παρέμβασης καθώς και χάρτες που προσδιορίζουν την περιοχή από τον συνεργάτη Γκρέκο Χρήστο. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων για τη οριοθέτηση της περιοχής παρέμβασης της κοινής αυτής προσπάθειας και αποφασίσθηκε να γίνει διερεύνηση για διεύρυνση της περιοχής με τη συμμετοχή των δήμων Βόρειων Τζουμέρκων και Κόνιτσας.
Ακολούθως έγινε συζήτηση επί του σχεδίου μνημονίου συνεργασίας των εν δυνάμει συμμετεχόντων δήμων που παρουσιάσθηκε από τον συνεργάτη Βασίλειο Τσιτσιρίγκο και σύνοψη των αποτελεσμάτων της συνάντησης και των μελλοντικών ενεργειών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων στα εξής θέματα:
- Να διερευνηθεί η δυνατότητα διεύρυνσης της περιοχής παρέμβασης με τη συμμετοχή των δήμων Βόρειων Τζουμέρκων και Κόνιτσας.
- Να μελετηθεί από τους δημάρχους το προτεινόμενο σχέδιο Συμφώνου Συνεργασίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπογραφεί από τους συμμετέχοντες δήμους ώστε να δημιουργηθεί το Δίκτυο Ορεινών ΟΤΑ.
- Να προετοιμασθεί ένα πιλοτικό σχέδιο για την Ορεινή Ζώνη, με τις παρεμβάσεις που μπορούν να ενταχθούν σε ένα εν δυνάμει επιχειρησιακό σχέδιο.
- Να ανατεθεί στους συνεργάτες στους συνεργάτες Τσιτσιρίγκο Βασίλειο, Μπέλλη Βασίλειο και Γκρέκο Χρήστο, να προετοιμάσουν και να συντονίσουν το τεχνικό μέρος για την ολοκλήρωση του Συμφώνου Συνεργασίας, και το σχέδιο για την ανάπτυξη καινοτομιών, θεσμών και εργαλείων για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.
- Να ενισχυθεί οι ομάδα τεχνικής στήριξης και από άλλους συνεργάτες, που θα προτείνουν οι συμμετέχοντες δήμοι.
- Όλα αυτά παραπάνω να παρουσιασθούν και να τεθούν υπόψη των αυτοδιοικητικών στην επόμενη συνάντηση, που θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου 2016 στο Βουργαρέλι του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
To Γραφείο Τύπου
2-10-2016