Προσπάθεια εξωστρέφειας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών


  • Ιδρύθηκε Δίκτυο Επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών, με τη συνεργασία της Ν.Α., του Επιμελητηρίου και της Αναπτυξιακής Καρδίτσας.
  • Στις 5 Φεβρουαρίου η πρώτη Γενική Συνέλευση της Αστικής Εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην οποία θα κατατεθεί προς έγκριση το καταστατικό της.

Οι παρατηρούμενες μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των πόλεων λόγω της διογκούμενης ανησυχίας την τελευταία δεκαετία από τα σκάνδαλα με μεταλλαγμένα ή γενετικώς βελτιωμένα τρόφιμα, φαίνεται να αντιστρέφουν το συγκριτικό μειονέκτημα των μικρών παραγωγών σε πλεονέκτημα, αφού όντας ευέλικτοι και με όπλα την ποιότητα και την παράδοση μπορούν να δώσουν λύση στις παραπάνω ανησυχίες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια σαν αποτέλεσμα των διατροφικών εξελίξεων αλλά και των ευκαιριών που δίνει το θεσμικό πλαίσιο κινήτρων και ενισχύσεων έχουν εμφανιστεί στην αγορά επιχειρήσεις (αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί, δίκτυα επιχειρήσεων, ανεξάρτητες επιχειρήσεις) που ασχολούνται με την συλλογή, παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση τοπικών παραδοσιακών και υγιεινών προϊόντων. Η ποιότητα των προϊόντων, η συσκευασία τους και η ευελιξία των επιχειρήσεων αποτελούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα απέναντι στις επιχειρήσεις κολοσσούς του κλάδου τροφίμων και ποτών. Τα οικονομικά στοιχεία αυτών των επιχειρήσεων είναι ενθαρρυντικά ενώ ταυτόχρονα δίνουν διέξοδο στα τοπικά προϊόντα με αποτέλεσμα την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Η κατάσταση στο Νομό μας

Όσον αφορά στα προϊόντα στο Νομό μας, όλα παράγονται σε ικανοποιητικές ποσότητες, υπολογίζοντας και τη μεγάλη παρουσία και ποικιλία των αυτοφυών αρωματικών φυτών. Σημαντικό πλεονέκτημα των τοπικών επιχειρήσεων αποτελεί η μεγάλη ποικιλία και η εξαιρετική ποιότητα αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η καλή φήμη των τοπικών προϊόντων και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου διακρίνονται για τον σεβασμό στην ποιότητα και στην τήρηση των παραδοσιακών συνταγών παραγωγής. Ο κλάδος ωστόσο τροφίμων και ποτών στο Νομό μας χαρακτηρίζεται από την παρουσία ελάχιστων μεγάλων εταιρειών, που και αυτές όμως είναι μικρές συγκρινόμενες με αντίστοιχες εταιρείες σε Πανελλήνιο επίπεδο. Κοινό χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων του κλάδου αποτελεί ο προσανατολισμός τους στην τοπική αγορά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος που είναι απαραίτητο για την ανάληψη σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουν τον εντεινόμενο ανταγωνισμό.

Η ίδρυση του Δικτύου Τροφίμων & Ποτών

Προκειμένου λοιπόν να καλυφθούν τα προαναφερόμενα «κενά» στην τυποποίηση και προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, αρχικά στην Καρδιτσιώτικη αγορά ώστε οι συμπολίτες να προτιμούν αυτά έναντι άλλων, αλλά και προώθησή τους στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και η ΑΝ.ΚΑ «ανέλαβαν δράση», ιδρύοντας το Δίκτυο Επιχειρήσεων Τροφίμων και  Ποτών Ν. Καρδίτσας, ως αποτέλεσμα των συσκέψεων που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με τα θεματικά δίκτυα.  Χθες λοιπόν, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τους παραπάνω φορείς, ανακοινώνοντας το δίκτυο και καλώντας όλους τους επιχειρηματίες των κλάδων τροφίμων και ποτών να εγγραφούν στο δίκτυο και να συμμετάσχουν την επόμενη Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου στις 7.30 το απόγευμα στην πρώτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Ο κ. Ψημμένος

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ψημμένος, μεταξύ άλλων τόνισε: Η δημιουργία του Δικτύου Τροφίμων και Ποτών Ν. Καρδίτσας είναι ακόμη μία προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου (πάντα με την πολύτιμη βοήθεια της ΑΝΚΑ)  για την προώθηση , την υποστήριξη και την εξεύρεση σημαντικών αγορών για τα προϊόντα που παράγονται από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του Νομού μας. Ο τομέας τροφίμων και Ποτών, αποτελεί τον δυναμικότερο αυτή την στιγμή όχι μόνο στο Νομό μας αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.  Σε μια εποχή που τόσος λόγος γίνεται για τη «Μεσογειακή διατροφή», τα προϊόντα μας τα οποία αποδεδειγμένα έχουν εξαιρετική ποιότητα, μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν και ν’ αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εσωτερικού και του Εξωτερικού. Το δίκτυο που παρουσιάζεται  σήμερα δημιουργήθηκε με αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μεταποιητικές επιχειρήσεις του Νομού ενώνονται, γίνονται μια γροθιά για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεών τους. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματικά αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας. Αντιλήφθηκαν ότι  ο ανταγωνισμός δεν είναι μεταξύ τους. Οι πραγματικοί ανταγωνιστές τους είναι έξω από το Νομό μας. Η χάραξη κοινής στρατηγικής θα τους δώσει ώθηση και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ενεργειών τους. Το Επιμελητήριο θα σταθεί δίπλα στο δίκτυο υποστηρίζοντάς το και εύχομαι όλες οι επιχειρήσεις ν’ αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή. Το ίδιο επιδιώκουμε και με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του τομέα Δομικών Υλικών. Ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να παρουσιάζουμε και αυτό το δίκτυο».

Ο κ. Ζυγογιάννης

Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα το Δίκτυο Επιχειρήσεων Τροφίμων και Ποτών Ν. Καρδίτσας. Το Δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Πολύτιμος αρωγός: η Αναπτυξιακή Καρδίτσας. Προηγήθηκαν τέσσερις συναντήσεις επιχειρήσεων που εξέφρασαν ενδιαφέρον από τις οποίες προέκυψε προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή  η οποία αποτελείται από τους: Ζυγογιάννη Κώστα,  Καραμήτρο Γιώργο,  Κατσικάρα Λεωνίδα, Λιακόπουλο Ηλία,  Μουλιάκο Ναπολέοντα,  Μπουρούση  Αποστόλη, Πρίτσα Χρήστο. Αυτή η Διοικούσα Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε από τις επιχειρήσεις που αποτέλεσαν τον «πυρήνα» του Δικτύου αυτού  έτσι ώστε να προχωρήσει στην σύσταση της απαραίτητης για την κατάθεση πρότασης στο LEADER Νομικής μορφής. Σκοπός του δικτύου που συστήθηκε με τη μορφή Αστικής Εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι:

  • Η παροχή βοήθειας για τη διαχείριση επιχειρηματικών θεμάτων των μελών του
  • Η προβολή του συνόλου των επιχειρήσεων που μετέχουν στην εταιρεία αλλά και της κάθε μιας χωριστά.
  • Η εκπαίδευση των μελών του, ενημέρωση και διαφώτιση γύρω από την επιχειρηματική έρευνα στους κλάδους της δραστηριότητας τους.
  • Η  επιμόρφωση και η παροχή εξειδικευμένης γνώσης σε ειδικές επιχειρηματικές δραστηριότητες των μελών του και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους, με έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Η ανάπτυξη και διάδοση της Μεσογειακής Κουζίνας και της ιδιαίτερης γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής στην οποία λειτουργούν οι επιχειρήσεις -μέλη της εταιρείας.
  • Η καλλιέργεια και προαγωγή της περιβαλλοντικής συνείδησης, συμπεριφορές και πολιτικές διαχείρισης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που άπτονται της οικονομίας,  του πολιτισμού και της κοινωνικής δράσης των επιχειρήσεων της Περιοχής Ν. Καρδίτσας και όπου αλλού υπάρχουν μέλη της εταιρείας.
  • Η διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων, διαλέξεων, συμποσίων, δημοσίων συγκεντρώσεων και εκθέσεων που στόχο έχουν την προώθηση των οικονομικών και των άλλων συμφερόντων των μελών του Δικτύου.
  • Η μελέτη, εξέταση, έρευνα και συζήτηση για θέματα ανάπτυξης των επιχειρήσεων, της εταιρείας και του Αγροτουρισμού.
  • Η προστασία των εταίρων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Η ανάπτυξη και διάδοση της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας στους κλάδους εκείνους που προάγουν την   περιβαλλοντική αειφορία, την αλληλεγγύη και το πνεύμα συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε πετυχημένες επιχειρηματικές και επιχειρησιακές πρακτικές.
  • Η συνεργασία με άλλες οργανώσεις, κέντρα, ιδρύματα, σωματεία, οργανισμούς και εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού τα οποία έχουν εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει σκοπούς παρόμοιους με αυτούς του Δικτύου.
  • Η προώθηση της ποιότητας ως χαρακτηριστικού των επιχειρήσεων με την εγκατάσταση και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στις επιχειρήσεις – μέλη του δικτύου.
  • Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών ή παραγομένων προϊόντων μέσα από τον εκσυγχρονισμό – βελτίωση των επιχειρήσεων – μελών του δικτύου

Στο δίκτυο αυτό μπορούν να εγγραφούν ως μέλη όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που ασκούν δραστηριότητα στο νομό Καρδίτσας. Το καταστατικό της Εταιρίας είναι έτοιμο και θα έρθει προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. , εδώ στο Επιμελητήριο. Καλούμε όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες (του τομέα τροφίμων και ποτών) να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή και να εγγραφούν  στο δίκτυο, συμμετέχοντας στη Γ.Σ. που προανέφερα. Ο σκοπός μας είναι η προώθηση των προϊόντων μας και η εξεύρεση αγορών για τη διάθεσή τους. Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στο Επιμελητήριο και στην ΑΝ.ΚΑ. Η δουλειά τώρα αρχίζει και πεποίθηση όλων μας είναι ότι οι επιχειρήσεις μας αξίζουν μια σημαντική ευκαιρία. Υποσχόμαστε ότι η συνέχεια του Δικτύου και οι δράσεις του θα σας εκπλήξουν. Περιμένουμε όλους τους συναδέλφους την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7:30μ.μ. εδώ στο Επιμελητήριο για την Α’ Γ.Σ.  του Δικτύου».

Δηλώσεις

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη της ντόπιας επιχειρηματικότητας και προβολή των τοπικών προϊόντων και δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργηθούν και άλλα δίκτυα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Λιακόπουλος υποστήριξε πως με ισχυρές τις επιχειρήσεις του νομού μειώνεται η ανεργία και κλείνοντας υπογράμμισε πως το δίκτυο θα βοηθήσει να λάβουν τα προϊόντα μας τη θέση που τους ανήκει στην αγορά.

Προηγούμενο άρθρο Παυσίλυπο και Θησέας στο στόχαστρο της «Νέας Καρδίτσας»
Επόμενο άρθρο Οι παιδικές βιβλιοθήκες κόβουν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες τους