Ο Δήμος Καρδίτσας κατέθεσε εγκαίρως και πρώτος απ’ όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας πλήρη φάκελο για ένταξη του έργου, προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ 2007-2013 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου
Πλήρη φάκελο για ένταξη του έργου « Αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Στερεών Αποβλήτων στη θέση «Ξηραύλακας» προϋπολογισμού 475.000 ευρώ στον Άξονα 4, «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Θεσσαλίας» του ΕΣΠΑ 2007-2013 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου υπέβαλε ο Δήμος Καρδίτσας.
Μάλιστα η πρόταση του Δήμου Καρδίτσας ήταν η πρώτη που υπέβαλε Δήμος της Θεσσαλίας στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Π.Ε.Π. Θεσσαλίας (ΕΔΑ) στα πλαίσια της παρούσας πρόσκλησης, όπου η αξιολόγηση των προτάσεων είναι συγκριτική.
Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους.
Για την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Καρδίτσας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ) Α.Ε.
Δήλωση Δημάρχου Καρδίτσας
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης επισκεπτόμενος τον ανενεργό ΧΑΔΑ του Δήμου που πρόκειται να αποκατασταθεί και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Ο Δήμος Καρδίτσας με τις υπηρεσίες του ανταποκρίθηκε εγκαίρως και πρώτος απ’ όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση του τελευταίου ΧΑΔΑ που λειτούργησε στο Δήμο μας στη θέση Ξηραύλακας, ο οποίος παραμένει ανενεργός από την προηγούμενη χρονιά. Με το έργο αυτό κλείνουμε οριστικά το «κεφάλαιο» των ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτούργησαν στην περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας περάσει ήδη σε νέους φιλικότερους για το περιβάλλον τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων με τη
λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο μας και τη μεταφορά των απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. του Νομού Τρικάλων.
Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα είναι συνεχής και τα αποτελέσματα είναι ορατά.»
Το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ
Με βάση τη μελέτη που παρέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας το έργο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του μέχρι πρότινος ενεργού ΧΑΔΑ του Δήμου Καρδίτσας που βρίσκεται στη θέση Ξηραύλακας.
Η λειτουργία του παραπάνω χώρου περατώθηκε το 2008. Για την παύση της λειτουργίας του έχει ληφθεί η υπ. αριθμ. 113/13-2-2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, έχει εκδοθεί η υπ. αριθμ.1458/1-4-2009 απόφαση του κ. Νομάρχη Καρδίτσας για την παύση της λειτουργίας του εν λόγω ΧΑΔΑ.
Για τον υπό αποκατάσταση χώρο έχουν ληφθεί άδειες, κατόπιν σύνταξης και υποβολής στην ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Θεσσαλίας Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης (ΤΜΠΑ).
Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ αφορούν:
1.Συλλογή διασκορπισμένων ελαφρών «μικροαπορριμμάτων» και εναπόθεσή τους στο υπό διευθέτηση απορριμματικό ανάγλυφο.
2.Στρώση εξομάλυνσης από συμπιεσμένο εδαφικό υλικό από χονδρόκοκκα υλικά με πάχος στρώσης τουλάχιστον 30cm.
3.Στρώση μόνωσης από συμπιεσμένο εδαφικό υλικό χαμηλής διαπερατότητας με κ<10-9m/sec κατάλληλης διαβάθμισης με πάχος στρώσης τουλάχιστον 30cm
4.Ζώνη αποστράγγισης όμβριων υδάτων από χαλικώδες υλικό διαβάθμισης 16/32mm και πάχος στρώσης τουλάχιστον 20 cm.
5.Έργα διαχείρισης βιοαερίου. Για την απαγωγή του παραγόμενου βιοαερίου δανοίγονται 6 γεωτρήσεις, τοποθετείται σ΄ αυτές σωλήνας πολυαιθυλενίου και προστατεύεται με κατάλληλη διάταξη η έξοδός του. Ταυτόχρονα θα διανοιγούν 25 γεωτρήσεις για την προσθήκη ειδικού ενεργοποιημένου υλικού που στοχεύει στην αερόβια ζύμωση των περιεχομένων του ΧΑΔΑ με συνεπακόλουθο το “στέγνωμά” τους και την πρόληψη της ρύπανσης των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων.
6.Άνωθεν της επιφάνειας αυτής, θα τοποθετηθεί φυτόχωμα με πάχος στρώσης τουλάχιστον 30cm.
7.Προστασία από πλευρικές εισροές όμβριων υδάτων και απομάκρυνσή τους από το ΧΑΔΑ με την τοποθέτηση διάτρητου σωλήνα Φ60.
8.Μετά το τέλος των φαινομένων καθίζησης η κλίση της επιφάνειας των χώρων να είναι κατ’ ελάχιστο 5% και τα πρανή ευσταθή, με ήπιες κλίσεις.
9.Ενημέρωση των δημοτών για την παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ, τις προσφερόμενες εναλλακτικές λύσεις για τα αδρανή υλικά, τα ογκώδη και τα ελαστικά, και τις σχεδιαζόμενες χρήσεις γης του γηπέδου
10.Συμπλήρωση περίφραξης και νέας πύλης εισόδου
11.Τέλος, περιοδική επιθεώρηση του ΧΑΔΑ, παρακολούθηση των αερόβιων ζυμώσεων και της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από τις σωληνώσεις που θα τοποθετηθούν για τον σκοπό αυτό και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.