Προς αποκατάσταση και ο τελευταίος ΧΑΔΑ του Δ.Καρδίτσας


Ολοκληρώνεται εντός των ημερών ο φάκελος για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2007-13.

Οριστικά παρελθόν θα αποτελεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η «εποχή» των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) για το Δήμο Καρδίτσας. Μετά την αποκατάσταση όλων των «περιφερειακών» ΧΑΔΑ, στην οποία προχώρησε ο Δήμος το προηγούμενο διάστημα, έχει δρομολογηθεί και το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του τελευταίου εναπομείναντα χώρου, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στη θέση «Ξηραύλακας».

Με την έναρξη της λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο νομό Τρικάλων ο τελευταίος ΧΑΔΑ του Δήμου Καρδίτσας κατέστη ανενεργός, καθώς η διάθεση των απορριμμάτων γίνεται στον ΧΥΤΑ μέσω του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Καρδίτσας.

Το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του ΧΑΔΑ αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή που έχει δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Ειδικότερα με στόχο να διασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και ένα πιο υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον στους πολίτες της Καρδίτσας, οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώνουν το φάκελο για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς το σχετικό Μέτρο έχει ήδη προκηρυχθεί με προϋπολογισμό 13 εκατομμυρίων ευρώ. Η αξιολόγηση των προτάσεων είναι συγκριτική και οι προτάσεις που θα επιλεγούν συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ δημοπρατείται εντός των ημερών και η τεχνική μελέτη.

Έχει επίσης διατυπωθεί αίτημα για έκδοση απόφασης παύσης λειτουργίας του ΧΑΔΑ από τον Νομάρχη, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων που ορίζει το Μέτρο (29 Απριλίου) θα έχει κατατεθεί η πρόταση, ώστε  σε συνεργασία και υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν το έργο, με το οποίο η διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμου «αλλάζει σελίδα».

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη

Σχετικά με την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελεί θλιβερό παρελθόν και ο τελευταίος Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων του Δήμου Καρδίτσας στη θέση «Ξηραύλακας», ο οποίος είναι ήδη ανενεργός και έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την περιβαλλοντική αποκατάστασή του, όπως ακριβώς κάναμε και για τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν παλαιότερα στα όρια του Δήμου μας.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Νομό Τρικάλων που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο δίνει λύση σε ένα οξύτατο πρόβλημα για το Δήμο και το Νομό μας, αλλά ταυτόχρονα είναι δηλωτική της αδυναμίας που επέδειξε ο Νομός μας τα προηγούμενα χρόνια να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και δυνατότητες που είχε, ώστε να λειτουργήσει ΧΥΤΑ εντός των ορίων, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα και η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας να είναι αποτελεσματικότερη και το κόστος για του Δήμους και κατ’ επέκταση και για τους πολίτες να είναι μικρότερο.

Απαιτείται επομένως προετοιμασία και εγρήγορση των τοπικών φορέων για να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες για το Νομό μας και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.»

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας με το ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Ευθείες βολές στη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας