[Από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρο Ταλιαδούρο].
«Τα γραφεία διασύνδεσης κατά το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα θα ανταποκριθούν και πάλι στις προσδοκίες των σπουδαστών και των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι.»
Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου «Προβολή και Διάχυση των Αποτελεσμάτων της Οριζόντιας Δράσης των Γραφείων Διασύνδεσης των Ελληνικών ΤΕΙ» που διοργανώνει η Οριζόντια Δράση των Γραφείων Διασύνδεσης των ελληνικών ΤΕΙ.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε τα εξής:
«Τα Γραφεία Διασύνδεσης των Ελληνικών Τ.Ε.Ι παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, ως παροχή υπηρεσιών σε σπουδαστές και αποφοίτους σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναζητούν απασχόληση, έχοντας ως στόχο τη βοήθεια σπουδαστών και αποφοίτων να προσεγγίσουν ομαλά την αγορά εργασίας.
Παράλληλα αποτελούν μία οργανωμένη προσπάθεια των Ιδρυμάτων για την υποστήριξη και τη διεύρυνση της επικοινωνίας, δημιουργώντας σταθερούς δεσμούς μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της παραγωγής και αναπτύσσοντας γόνιμες συνεργασίες με επιχειρήσεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Οργανισμούς, Υπηρεσίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και σε Συλλογικούς Φορείς όπως Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς, με ζητούμενο την προώθηση σπουδαστών , φοιτητών και αποφοίτων σε πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, παρέχουν υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού, συμβουλευτικές υπηρεσίες σταδιοδρομίας αλλά και πληροφόρηση για μεταπτυχιακές σπουδές, προγράμματα επιμόρφωσης ή κατάρτισης, υποτροφίες, ακόμα και για επαγγελματικά δικαιώματα. Υλοποιούν την πρακτική άσκηση των φοιτητών όπου αυτή προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών και διοργανώνουν ημέρες καριέρας.
Η προσπάθεια αυτή για την ανάπτυξη και την αρχική λειτουργία των Γραφείων που ξεκίνησε στα πλαίσια του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ) του ΥΠ.Ε.Π.Θ. , συνεχίζεται πλέον με την ίδια πιστεύω επιτυχία στην τέταρτη προγραμματική περίοδο.
Μέχρι το 2004 τα ΤΕΙ αντιμετώπιζαν τη συσσώρευση χρόνιων και ανεπίλυτων προβλημάτων με κυριότερα την μη συνταγματική κατοχύρωση του ανώτατου χαρακτήρα τους, την υποχρηματοδότησή τους, τη μη ύπαρξη περιεχομένων σπουδών για μεγάλο αριθμό Τμημάτων που ήδη λειτουργούσαν, ενώ δεν υπήρχαν επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους μεγάλου αριθμού Τμημάτων και δεν είχε ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου 2916/2001, που προβλέπει τη σύμπραξη των Τ.Ε.Ι. σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.
Με τις νομοθετικές και κυβερνητικές πρωτοβουλίες μας προωθήσαμε δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Ειδικότερα: αυξήθηκε η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ κατά 75,5% ως προς το 2004, προκλήθηκε η κατοχύρωση των απαραίτητων ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας τους, η ρύθμιση σημαντικών θεμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού με το ν.3404/2005 και η υπαγωγή των ΤΕΙ στην έννοια του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, με το νόμο 3404/2005, αντιμετωπίστηκαν θεσμικά θέματα των Ιδρυμάτων και προβλήματα, τα οποία είχαν προκύψει με την ψήφιση του Ν. 2916/2001, ο οποίος προέβλεπε την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι..
Δεύτερον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τη μη επαρκή χρηματοδότηση των Τ.Ε.Ι., το ΥΠ.Ε.Π.Θ. πραγματοποίησε διαδοχικές έκτακτες χρηματοδοτήσεις και αύξηση των προϋπολογισμών των Τ.Ε.Ι., ώστε η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων να αυξηθεί από 90.000.000 Ευρώ σε 158.000.000 Ευρώ, δηλαδή περίπου κατά 70%, μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Επίσης η χρηματοδότηση για τη σίτιση των σπουδαστών των Τ.Ε.Ι. αυξήθηκε από 16.240.000 Ευρώ σε 25.850.000 Ευρώ κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ποσοστό αύξησης 60%.
Τρίτον, ενώ με το Ν. 2916/2001 προβλέφθηκε ότι τα Τμήματα Τ.Ε.Ι. μπορούν να συμπράττουν στη λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με Τμήματα Πανεπιστημίων εσωτερικού ή ομοταγών εξωτερικού, μέχρι το 2004 ουδέποτε εκδόθηκαν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για τη λειτουργία τους.
Σε υλοποίηση των ανωτέρω διατάξεων, από τον Απρίλιο του 2004 και μετά, εγκρίθηκαν με υπουργικές αποφάσεις και λειτουργούν σήμερα:
– 37 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε σύμπραξη Τ.Ε.Ι. με Πανεπιστήμια του εσωτερικού και
– 24 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε σύμπραξη Τ.Ε.Ι. με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Τέταρτον, με το Ν. 3549/2007, τα ΤΕΙ αποτελούν πλέον Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να μην τίθεται πλέον νομικό κώλυμα για το status των Ιδρυμάτων και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πέμπτον, με το Ν. 3685/2008 ‘’περί μεταπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ”, δόθηκε στα ΤΕΙ η δυνατότητα μετά από αξιολόγηση, όπως και στα Πανεπιστήμια να πραγματοποιούν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Έκτον, το ΥΠΕΠΘ από το 2004, έθεσε σε προτεραιότητα την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων ΤΕΙ που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, δεδομένου ότι δεν είχε, άλλωστε, μέχρι τότε ολοκληρωθεί και η έκδοση των περιεχομένων σπουδών των Τμημάτων των ΤΕΙ.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της διημερίδας σας πιστεύοντας ότι τα γραφεία διασύνδεσης κατά το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα θα ανταποκριθούν και πάλι κατά τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες τόσο των σπουδαστών των Τ.Ε.Ι. όσο και των αποφοίτων τους».