Το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Παλαμά επισκέφθηκαν οι φορείς που χρηματοδοτούν το έργο του.
Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Παλαμά στην οποία παραβρέθηκαν ο κ. Κωτσός Γεώργιος, Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Καρδίτσας και Δήμαρχος Μουζακίου, ο κ. Παπαλός Κων/νος, Πρόεδρος ΑΝ.ΚΑ. και Δήμαρχος του Δήμου Κάμπου, ο κ. Καραδήμος Βασίλειος, με τον Αντιδήμαρχο Πετρόπουλο Απόστολο και Πρόεδρο του Δ.Σ. Νταή Δημήτριο του Δήμου Παλαμά και ο κ. Παπαμαργαρίτης Χαράλαμπος, Δήμαρχος του Δήμου Άρνης. Εκ μέρους του Δήμου Σοφάδων παραβρέθηκε ο κ. Κορομπήλιας Γεώργιος, υπεύθυνος του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου. Εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης παραβρέθηκε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Τέλιος Κων.
Από τις Υπηρεσίες του Νομού παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Καρδίτσας κ. Παπαδόπουλος Σεραφείμ και από την Διεύθυνση Βιομηχανικών Φυτών και ΟΣΔΕ, οι Γεωπόνοι κ.κ. Καλοχαιρέτης Κων/νος και Πατσιαλής Κων/νος.
Το πρόγραμμα των ενεργειακών φυτών Νομού Καρδίτσας υλοποιείται από το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Καρδίτσας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Καρδίτσας και τους Δήμους Παλαμά, Κάμπου, Άρνης και Σοφάδων.
Οι παραπάνω φορείς που χρηματοδοτούν το έργο, ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του προγράμματος, το οποίο εκτελείται από το 2007 σε τρεις περιοχές του Νομού, στο Σ.Γ.Ε. Παλαμά, στον Πύργο Κιερίου του Δήμου Άρνης και στην Πτελοπούλα του Δήμου Κάμπου. Στο παραπάνω πρόγραμμα μελετούνται: 8 υβρίδια ηλίανθου, 8 υβρίδια σόργου, 3 ποικιλίες σόγιας, 3 ποικιλίες άγριας αγκινάρας, κενάφ και βαμβάκι. Οι παραπάνω καλλιέργειες μελετούνται για την παραγωγή βιοντήζελ (ηλίανθος, σόγια), για την παραγωγή βιοαιθανόλης (γλυκό σόργο και σόγια) και για την παραγωγή βιομάζας (άγρια αγκινάρα και υπολειμμάτων καλλιέργειας) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στερεό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχετικά με τις παραπάνω καλλιέργειες ο Δρ. Νταράουσε Μ., ενημέρωσε ότι για το θέμα των βιοκαυσίμων συνεργάζεται :
- Για την παραγωγή βιοντίζελ, με το Ινστιτούτο Τεχνικών Χημικών Διεργασιών-Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Καυσίμων & Υδρογονανθράκων (Δρ. Μπεζεργιάνη Στέλλα).
- Για παραγωγή βιοαιθανόλης, με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Τροφίμων-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (Δρ. Οικονόμου Δημήτριο και Δρ. Αράπογλου Δημήτριο)
- Και για το θέμα της βιομάζας για στερεά βιοκαύσιμα, με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Χρήστου Μυρσίνη).
οι οποίοι είναι εξωτερικοί συνεργάτες του προγράμματος.
Στις παραπάνω καλλιέργειες μελετάται η επίδραση της άρδευσης έτσι ώστε να βρεθούν οι απαιτήσεις των παραπάνω καλλιεργειών σε νερό, πράγμα που σήμερα είναι σημαντικό και επίκαιρο λόγω της λειψυδρίας που παρατηρείται στο Νομό. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στις καλλιέργειες να δείξουν την ανεκτικότητά τους σε ελλειμματική άρδευση, όπου ορισμένες απ’ αυτές παρουσίασαν φέτος τελείως διαφορετική συμπεριφορά απ’ αυτή των προηγούμενων ετών, λόγω της μεγάλης υποχώρησης του υδροφόρου ορίζοντα. Συγκεκριμένα ο ηλίανθος ενώ σαν ξηρική καλλιέργεια στα προηγούμενα χρόνια έδειξε ικανοποιητική παραγωγή, λόγω του πλεονεκτήματός του στην αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα από μεγάλα βάθη, φέτος η δυνατότητά του αυτή δεν αξιοποιείται. Στη συνέχεια μας ενημέρωσε ότι σε όλες τις παραπάνω καλλιέργειες μελετάται και η παραγωγή βιομάζας, δίνοντας έμφαση στο βαμβάκι, κυρίως σε συστήματα στενών και πολύ στενών γραμμών, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η αυξανόμενη παραγόμενη βιομάζα της καλλιέργειας βαμβακιού, ως μία προστιθεμένη αξία για την στήριξη της βιωσιμότητας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Ο κ. Νταράουσε ανέπτυξε τους προβληματισμούς του για το θέμα των ενεργειακών καλλιεργειών σχετικά με το συναγωνισμό που παρουσιάζουν με τα τρόφιμα και με τις ζωοτροφές, αλλά και σχετικά με το θέμα της χρήσης του νερού στη γεωργία, πράγματα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για την επιλογή καλλιεργειών για ενεργειακή χρήση. Επισήμανε επίσης το πρόβλημα της μειωμένης αποδοχής τους από τον αγροτικό κόσμο, άλλες φορές λόγω της μικρής οικονομικής αποδοτικότητας και άλλες φορές λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Έτσι, κατέληξε ότι το θέμα των ενεργειακών καλλιεργειών, παραμένει στα αρχικά του στάδια και χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση, ως μία προοπτική για την ελληνική γεωργία.
Στη συνέχεια μίλησαν οι κ.κ. Καραδήμος Βασ., Κωτσός Γεώργ. και Παπαλός Κων., οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος γεωργικής παραγωγής, την σωστή εκπαίδευση των αγροτών και την στήριξη της ανάληψης πρωτοβουλιών, για θέματα της γεωργίας του Νομού. Επισήμαναν επίσης, την ανάγκη συνέχισης της πρωτοβουλίας του Σταθμού Παλαμά για τις ενεργειακές καλλιέργειες και την συμμετοχή των ίδιων των αγροτών σε τέτοια προγράμματα, έτσι ώστε η έρευνα να είναι αποτελεσματικότερη.