Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων, είναι ένας ζωντανός φορέας δράσης για την Καρδίτσα, έχοντας στο ενεργητικό του, από το 1938 που ιδρύθηκε, σημαντικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα πλαισιώνεται από 200 και πλέον ενεργά μέλη όλων των ηλικιών και έχει δημιουργήσει μια σημαντική υποδομή και σύγχρονη οργάνωση, για την υλοποίηση των βασικών στόχων του. Η καταξίωσή του σε τοπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο, είναι πλέον δεδομένη από την πολύχρονη παρουσία του και δράση. Αυτά τα χρόνια, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά και την απάθεια των καιρών, δημιούργησε έναν αξιόλογο φορέα πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης και προσφοράς για τον μικρό σε πληθυσμό αλλά απέραντο σε ιστορική μνήμη και παράδοση τόπο. Οι εκδηλώσεις που πρωτοστατεί και συμμετέχει κοσμούνται από ολοκληρωμένες παραστάσεις, ενώ συγχρόνως αποτελούν χώρους αλληλεγγύης, κοινωνικότητας και ενεργοποίησης για τους συμμέτοχους. Πιστοποίηση όλων αυτών αποτελεί η συμμετοχή τους σε αξιόλογες εκδηλώσεις σ‘ όλη τη χώρα και το εξωτερικό, αλλά και η στήριξη θεσμών και οργανωμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων του τόπου μας. Σήμερα, στα 20 περίπου χρόνια συνεχούς δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου (αφού από το 1945 έως το 1988 παρέμεινε ανενεργός) με υφέσεις και ανακάμψεις, τα εκάστοτε εκλεγμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προσπαθούν να οργανώσουν, πάντα με τη συμβολή των μελών του Συλλόγου, ποικίλες δραστηριότητες που αναβιώνουν την τοπική παράδοση και δημιουργούν ένα βήμα έκφρασης των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων και ικανοτήτων των μελών. Η φιλοσοφία και το σκεπτικό των μελών του συλλόγου είναι η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων των ίδιων με ιδέες και πρακτική βοήθεια για την έκφρασή τους. Αποφεύγουν τον «εισαγόμενο πολιτισμό», αναβιώνουν την παράδοσή μας, ιστορική και λαογραφική, οργανώνουν δράσεις για όλες τις ηλικίες, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, που προέρχονται ως ιδέες από τους ίδιους και υλοποιούνται από τους ίδιους. Από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο ηλικιωμένο, είναι όλοι ικανοί και απαραίτητοι για την ύπαρξη του Συλλόγου και την συνέχιση της δράση του. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Λάμπρου – Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας, αναφέρεται στις δραστηριότητες του Συλλόγου και ταυτόχρονα καλεί όλους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το σύλλογο και τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν.
Ερ.: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων υφίσταται από το 1988 με τη σημερινή του μορφή, λειτουργούσε όμως από το 1938. Το 1945 περίπου σταμάτησε τη λειτουργία του ώσπου το 1988 ανέλαβε ενεργό δράση υπό την προεδρία του κ. Θεοχάρη. Το 1990 ανέλαβε τον Σύλλογο η νέα Διοίκηση με Πρόεδρο εσάς. Σε αυτά τα 18 χρόνια της προεδρίας σας θα θέλαμε να μάθουμε τις δραστηριότητες του Συλλόγου, τις επιτυχίες του, τις συμμετοχές του, τα σχέδιά του.
Ν. Λάμπρου: Καταρχήν να πούμε ότι μπορεί η δραστηριότητα του Συλλόγου να έπαψε για 43 και πλέον χρόνια, τα μέλη του όμως που προέρχονταν τα περισσότερα από την ευρύτερη περιοχή των Καμινάδων, συμμετείχαν πάντοτε στα παραδοσιακά δρώμενα της συνοικίας μας, όπως το Σεργιάνι, διάφοροι άλλοι χοροί κλπ. Επί δημάρχου Καταρντζή λοιπόν ακόμη, μια ομάδα ανθρώπων μας κάλεσε και μας ζήτησε την αναβάθμιση της συνοικίας των Καμινάδων. Αυτό λοιπόν που ζητούσαν ουσιαστικά ήταν η λειτουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού συλλόγου που θα συγκέντρωνε τους νέους και τις νέες της περιοχής καθώς και τις μεγαλύτερες ηλικίες, έτσι ώστε να κρατηθούν ζωντανά τα ήθη και έθιμα της περιοχής και να μη χαθούν στην πάροδο των χρόνων. Όπως και έγινε, με τη συμφωνία ότι ο Δήμος θα μας πληρώνει το μίσθωμα του συγκεκριμένου χώρου που στεγαζόμαστε τόσα χρόνια. Αυτό τηρήθηκε από όλους τους μετέπειτα δημάρχους, αφού είναι ο μοναδικός συνοικιακός σύλλογος και ο μόνος που δεν έχει εμπορική δραστηριότητα όπως όλοι οι υπόλοιποι. Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε χρήματα αλλά να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση της περιοχή μας, να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι τους χορούς μας και τα δρώμενά μας.
Ερ.: Θέλετε να πείτε ότι τα μέλη του συλλόγου σας δεν πληρώνουν μηνιαία ή ετήσια συνδρομή;
Ν. Λάμπρου: Πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό έτσι ώστε να καλύπτονται ορισμένα μικρά έξοδα του συλλόγου.
Ερ.: Ο Δήμος Καρδίτσας, πλην του ενοικίου που καταβάλλει, συνεισφέρει σε άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου ή προβαίνει σε χορηγίες προκειμένου να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις σας;
Ν. Λάμπρου: Ο Δήμος Καρδίτσας πλην του ενοικίου δεν συνεισφέρει πουθενά αλλού, αλλά ούτε του το ζητάμε. Αν το ζητήσουμε και μπορέσει να μας δώσει…έχει καλώς!
Ερ.: Όπως γνωρίζετε πολύ καλά από την άλλη σας ιδιότητα -του Δημοτικού Συμβούλου Καρδίτσας-, τόσο στον Δήμο όσο και στη Νομαρχία Καρδίτσας υπάρχει μια κατάσταση που περιλαμβάνει όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του νομού και αναλόγως με τη δραστηριότητα του κάθε συλλόγου δίδονται κάποια χρήματα. Γιατί δεν διεκδικείται το κομμάτι που σας ανήκει από τη συγκεκριμένη πίτα;
Ν. Λάμπρου: Εμείς έχουμε διεκδικήσει σαν σύλλογος το ενοίκιό μας…και αυτό έχει περικοπεί. Μετ’εμποδίον δηλαδή παίρνουμε το ενοίκιο.
Ερ.: Ας μιλήσουμε για τη δραστηριότητα του συλλόγου από το 1990 μέχρι και σήμερα.
Ν. Λάμπρου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων γεννήθηκε για να προσφέρει στα μικρά παιδιά, στη νεολαία αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες όλα αυτά τα πράγματα που μπορεί να μάθει κάποιος από έναν πολιτιστικό σύλλογο. Η δραστηριότητά μας λοιπόν δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο χορό, με πρόσφατο παράδειγμα την ημερίδα που διοργανώσαμε με πολύ ξεχωριστό και ενδιαφέρον θέμα. Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν ο σύλλογός μας συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του Νομού μας, είτε αυτές λέγονταν παρελάσεις, είτε Καραισκάκεια ή οτιδήποτε άλλο. Μόνο που εμείς συμμετείχαμε και οι άλλοι σύλλογοι έπαιρναν τα χρήματα. Αυτό το εκφράζω σαν παράπονο, γιατί κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί ότι ο δικός μας σύλλογος προσφέρει στην πόλη και δυστυχώς δεν έχει πάρει μια δραχμή. Δεν είναι άδικο; Και όμως, ούτε το ζητήσαμε, ούτε μας το πρότειναν!
Ερ.: Να ξέρετε πως αν δεν ζητήσετε μόνοι σας, δεν θα λάβετε ποτέ από κανέναν. Ας αλλάξουμε όμως θέμα. Που έχει ταξιδέψει ο σύλλογος τελευταία;
Ν. Λάμπρου: Ένα πολύ ωραίο ταξίδι που κάναμε συνδυάζοντάς το με μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση στην οποία μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε -επιμόνως εμείς- ως εκπρόσωποι της Καρδίτσας, ήταν στην Αρκίτσα, ενώ αναφορικά με το εξωτερικό, προσφάτως πήγαμε στην Ιταλία, όπου το ταξίδι ήταν κυρίως επιμορφωτικό.
Ερ.: Από το 1990 έως και σήμερα, ο Σύλλογος έχει παρουσιάσει αύξηση στις εγγραφές-συμμετοχές;
Ν. Λάμπρου: Οι εγγραφές μας αυξάνονται καθημερινά γιατί ο κόσμος ακούει, μαθαίνει και ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Ερ.: Τα μέλη σας είναι μόνο από την περιοχή των Καμινάδων;
Ν. Λάμπρου: Ευτυχώς για εμάς, δυστυχώς για άλλους, μας αγαπούν πολύ και έρχονται από όλη την Καρδίτσα και φυσικά εμείς τους δεχόμαστε με μεγάλη χαρά. Οι χορευτές και τα μέλη του συλλόγου αυτή τη στιγμή αγγίζουν τον αριθμό των 250 ανθρώπων, αριθμός ο οποίος μεταβάλλεται καθημερινά. Και μόνο οι χορευτές είναι 50 άτομα!
Ερ.: Με τους άλλους πολιτιστικούς, λαογραφικούς, χορευτικούς συλλόγους, ποιες είναι οι σχέσεις σας;
Ν. Λάμπρου: Δεν έχουμε με κανέναν σύλλογο πρόβλημα, γιατί ο πολιτισμός ενώνει, ο πολιτισμός είναι αγάπη και όλοι έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και αυτό το δείξαμε εμπράκτως στο παρελθόν όπου συνεργαστήκαμε με διαφόρους συλλόγους. Και πάλι αν μας ζητηθεί, πάλι θα συνεργαστούμε.
Ερ.: Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας πόσο έχει βοηθήσει το σύλλογο;
Ν. Λάμπρου: Έχει βοηθήσει τον σύλλογο στα πλαίσια του εφικτού. Βέβαια δεν συμμετέχουμε στην ΕΠΣΚ σαν μέλος της και ίσως αυτό… Το να συμμετάσχεις στα Καραισκάκεια χωρίς να είσαι εύρωστος σύλλογος, δεν γίνεται. Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε, εκ των πραγμάτων όμως δεν γίνεται, γιατί για να φέρουμε μια ορχήστρα να παίξει ένα τέταρτο για το δικό μας αποκλειστικά πρόγραμμα θέλει πολλά χρήματα.
Ερ.: Δεν θα μπορούσατε να ζητήσετε από την Ένωση να σας βοηθήσει σ’αυτόν τουλάχιστον τον τομέα;
Ν. Λάμπρου: Η Ένωση θα μπορούσε να πληρώσει μια ορχήστρα να παίξει για όλους τους συλλόγους, αφού λίγο πολύ όλοι οι σύλλογοι βγάζουμε παραπλήσια προγράμματα. Θα σας πω για φέτος: Για να μη νομίζει κάποιος ότι είμαστε αρνητικοί, στη φετινή διοργάνωση των Καραισκακείων, η έναρξη των οποίων έγινε στο δημοτικό στάδιο, εμφανιστήκαμε και εμείς, διότι υπήρχε ορχήστρα η οποία
-προφανώς- είχε πληρωθεί από άλλους. Την εβδομάδα όμως της διοργάνωσης στη κεντρική πλατεία της πόλης μας δεν μπορούσαμε να εμφανιστούμε διότι οι ορχήστρες μας ζητούσαν πολλά χρήματα. Και ήταν πολύ λυπηρό το φαινόμενο ο δικός μας σύλλογος με τόση ιστορία και παράδοση να μη συμμετέχει στα Καραισκάκεια.
Ερ.: Εσείς σαν σύλλογος δεν μπορείτε να βρείτε κάποιους χορηγούς οι οποίοι θα καλύπτουν τον τομέα των οικονομικών;
Ν. Λάμπρου: Φέτος για τα δρώμενα «Σεργιάνι» και «Βιρβιρίτσα» βρέθηκαν κάποιοι χορηγοί οι οποίοι μας βοήθησαν να μη «στριμωχτούμε» και έτσι όλα κύλησαν ομαλά. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που μας πλησίασαν και μας είπαν ότι θα είναι δίπλα μας για ότι χρειαστούμε.
Ερ.: Η περιουσία του συλλόγου σε στολές ποια είναι;
Ν. Λάμπρου: Οι στολές του συλλόγου είναι πάρα πολλές και καλύπτουν πολλές περιοχές της χώρας μας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι χορευτές μας που έχουν δικές τους αυθεντικές στολές τις οποίες διαθέτουν για τις ανάγκες του συλλόγου. Ο σύλλογος πάντως όταν έχει κάποια χρήματα «περίσσευμα» τα διαθέτει για το ράψιμο στολών, που μπορεί να φτάνουν και τις τρεις το χρόνο.
Ερ.: Να μιλήσουμε τώρα αποκλειστικά για το χορό.
Ν. Λάμπρου: Δασκάλου χορού από το 1988 έως και σήμερα είναι η κ. Νίκη Λάμπρου, η οποία κλήθηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο τότε να επανιδρύσει τον συγκεκριμένο σύλλογο. Στην αρχή ο σύλλογος λειτουργούσε μόνο με παιδιά τα οποία αριθμούσαν τα 100, έως ότου άνοιξε ένας ακόμη σύλλογος στη γειτονιά και υπήρξαν κάποιες μικρές απώλειες. Τα τμήματά μας συνεχίζουν να χωρίζονται σε παιδικό, εφηβικό και μεγάλων, όπου απαρτίζονται από 25 άτομα το καθένα, πλην του τμήματος των μεγάλων που είναι πολλοί περισσότεροι. Διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα, πάντα όμως ξεκινάμε από τη Θεσσαλία, ορεινή και πεδινή και έπειτα συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες περιοχές.
Ερ.: Θα ήθελα να ρωτήσω αν στα σχέδια του συλλόγου είναι να αποκτήσει μια δική του στέγη.
Ν. Λάμπρου: Το όνειρό μας είναι αυτό. Να εκθέσουμε ότι παλιό αντικείμενο υπήρχε στις Καμινάδες, τον ρουχισμό και οτιδήποτε άλλο σε έναν δικό μας χώρο, σαν μουσείο. Αυτό όμως απαιτεί έναν μεγάλο χώρο ο οποίος δεν είναι εύκολο να βρεθεί και επίσης είναι και το οικονομικό στη μέση που είναι ανασταλτικός παράγοντας. Εμείς θέλουμε έναν χώρο που να μπορεί να ικανοποιήσει όλες μας τις ανάγκες και στη συνέχεια να τον αφήσουμε «κληρονομιά» στους νέους ανθρώπους που θα θελήσουν να αναλάβουν το σύλλογο. Όπως επίσης κληρονομιά θα αφήσουμε και τις στολές, οι περισσότερες των οποίων είναι πληρωμένες αποκλειστικά από την κα Λάμπρου.
Ερ.: Κάνατε ποτέ πρόταση στον εκάστοτε Δήμαρχο να βρει και να σας παραχωρήσει ένα οίκημα για να στεγαστείτε και να γλιτώσετε τα πάγια έξοδα; Γιατί δεν μπορεί στα τόσα χρόνια λειτουργία σας να μη σας πέρασε κάτι τέτοιο στο μυαλό;
Ν. Λάμπρου: Σαφώς και μας πέρασε. Και μάλιστα τώρα με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου Καρδίτσας έχω σκοπό να θέσω στο Δ.Σ. το θέμα του συλλόγου μας για την εξεύρεση ενός χώρου προκειμένου να αποφύγουμε το θέμα της πληρωμής. Γιατί με τα χρήματα του ενοικίου θα μπορούσαμε να φτιάξουμε πέντε στολές, αποτέλεσμα πολύ καλό για το σύλλογο και για την πόλη. Εγώ έχω να επιδείξω πιθανούς χώρους τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Καμινάδων όσο και αλλού. Αλλά εμείς δεν θα θέλαμε να φύγουμε από την περιοχή μας. Γιατί όλη η ιστορία μας βρίσκεται εδώ. Γι’αυτό και έχουμε ως έμβλημά μας τη Ζωοδόχο Πηγή.
Ερ.: Προφανώς οι αρμόδιοι φορείς δεν επενδύουν τόσο πολύ στον πολιτισμό. Πιθανά όμως στην παραπάνω πρότασή σας να έχετε την υποστήριξη κάποιων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι είναι κάτοικοι Καμινάδων.
Ν. Λάμπρου: Θεωρώ ότι θα βρω υποστήριξη και πιθανότατα η πρότασή μου να είχε καλύτερη εφαρμογή επί προηγούμενης δημαρχίας. Γιατί τώρα μπορεί να είναι και πολιτικό το ζήτημα. Να πω όμως τούτο: Χωρίς να θέλω να εξάρω τον χαρακτήρα του κ. Τέγου, επί δημαρχίας του, ήμασταν εντάξει στις υποχρεώσεις μας, στο ενοίκιο δηλαδή. Με την αλλαγή της δημοτικής αρχής έχουμε μεγάλο πρόβλημα και κάποια στιγμή που αγανάκτησα και απείλησα να κλείσω τον σύλλογο ο κ. Τέγος στάθηκε ενάντια σ’αυτή την απόφαση.
Ερ.: Να κλείσουμε με μια τηλεοπτική σας εμφάνιση. Έμαθα ότι είστε καλεσμένοι σήμερα 2 Νοεμβρίου σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό προκειμένου να παρουσιάσετε το πρόγραμμά σας. Πείτε μας γι’αυτή την τηλεοπτική σας εμφάνιση.
Ν. Λάμπρου: Το συγκεκριμένο κανάλι και ο παρουσιαστής της εκπομπής είδε πολλές φορές τον σύλλογο και το πρόγραμμά του και θέλησε να ξεκινήσει την τηλεοπτική του χρονιά με μας. Εμείς λοιπόν θα παρουσιάσουμε το «Νυχτέρι» που γινόταν παλιά στις Καμινάδες, το «Σεργιάνι» που είναι ομώνυμος τίτλος παραδοσιακού τραγουδιού και χορού, τρεις κυρίες του συλλόγου μας θα τραγουδήσουν ζωντανά καθιστικά τραγούδια κλπ.
Ερ.: Ετοιμάζετε κάποιες άλλες δραστηριότητες;
Ν. Λάμπρου: Ετοιμάζουμε κάτι για τις ημέρες των Χριστουγέννων το οποίο δεν το έχουμε ολοκληρώσει στο μυαλό μας ώστε να σας το ανακοινώσουμε, ενώ την άνοιξη θα κάνουμε ένα δρώμενο με τίτλο «24ωρο στη γειτονιά» σε έναν δρόμο των Καμινάδων, όπου θα αναβιώνουμε τις εργασίες που γίνονταν τα παλιά τα χρόνια από τις νοικοκυρές, από τους εργαζόμενους, σε μια γειτονιά.