Ειδήσεις

Πολιτιστική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Καλλιθήρου


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος σε όλη τη χώρα την επικοινωνιακή δράση “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”. Από το 2012 που ξεκίνησαν οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές έχει πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις, με ποικιλία θεμάτων και δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας διοργανώνει πεζοπορική διαδρομή με συνοδεία αρχαιολόγου στις αρχαιότητες μέσα και γύρω από τον σύγχρονο οικισμό του Καλλιθήρου, την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 με αφετηρία την πλατεία του χωριού στις 11:00 πμ. Στη δράση θα λάβει μέρος ομάδα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθήρου, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερομένους. Στόχος είναι η γνωριμία με τις αρχαιότητες της περιοχής και η ανάδειξη της σημασίας της αειφόρου ανάπτυξης στον τομέα του πολιτισμού, μέσα από πραγματικά παραδείγματα αειφόρου διαχείρισης του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος.

Ως αειφόρος ή βιώσιμη χαρακτηρίζεται εκείνη η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες με σεβασμό στα αποθέματα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν με τη σειρά τους και τις δικές τους ανάγκες. Η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης. Ο πολιτισμός ως ένα τέταρτο πεδίο δράσης διατρέχει και τους τρεις πυλώνες συνεισφέροντας και επηρεάζοντας θετικά την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή αλλά και την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η σύνδεση της αειφορίας στον πολιτισμό με την εκπαίδευση συμβάλει στην εμπέδωση των βασικών αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και αναδεικνύει πτυχές του θέματος που βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Το Καλλίθηρο, είναι ένας σύγχρονος οικισμός στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας, ο οποίος έχει χτιστεί και δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή όπου στο παρελθόν υπήρχε μια αρχαία πόλη του 4ου αι. π.Χ. Οι σύγχρονες ανάγκες της καθημερινής ζωής του οικισμού (ανέγερση κατοικιών, ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, έργα υποδομής, κ.α.) συναντούν πολύ συχνά στην πράξη τα ίχνη αντίστοιχων δραστηριοτήτων της αρχαίας πόλης, είτε με τη μορφή αρχιτεκτονικών καταλοίπων (αμυντικό τείχος, ακρόπολη δρόμοι, σπίτια, δημόσια κτίρια, κλπ.) είτε με τη μορφή της ιστορικής γνώσης και μνήμης, που προήλθε από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή αλλά και τις μαρτυρίες αρχαίων και νεότερων πηγών.

Στο Καλλίθηρο, η αρμονική συνύπαρξη του σήμερα με το χθες, με ταυτόχρονη μέριμνα για το αύριο και πρόβλεψη για πιθανές μελλοντικές ανάγκες και επιθυμίες αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ανάπτυξης αειφόρων λογικών διαχείρισης στο πεδίο του πολιτισμού. Η διάσωση και ανάδειξη αρχαίων κτισμάτων και δρόμων στο χώρο κάτω από σύγχρονες κατοικίες, ορατών καθημερινά στους διερχόμενους επισκέπτες, η ανάδειξη της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης στο λόφο του Αγίου Αθανασίου σε άρρηκτη σχέση με το άλσος, την σύγχρονη εκκλησία και την διαμορφωμένη πεζοπορική διαδρομή, εφαρμόζουν στην πράξη την ιδέα της αειφόρου ανάπτυξης.

Μέσα από την περιήγηση ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους δρόμους, στα σύγχρονα και στα αρχαία σπίτια, στα μνημεία του πολιτισμού και στα μνημεία της φύσης, θα δοθούν αφορμές για σκέψεις, συζητήσεις και πρακτικές ιδέες για ένα βιώσιμο και ελπιδοφόρο μέλλον σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: Να ενταχθούν όλοι στο Πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται τα μαθήματα Κυκλοφοριακής αγωγής στους μαθητές του Δ. Μουζακίου