ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «27» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


 Σαφή πολιτική στήριξη δίνουν στην Ελλάδα Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, χωρίς να προσφέρεται -στην παρούσα φάση- από τους «27» πακέτο οικονομικής βοήθειας. Γαλλία και Γερμανία στέλνουν μήνυμα στις αγορές ότι «στέκονται δίπλα» στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα από… «πάνω» της παρακολουθώντας στενά τα δημοσιονομικά της.

«Στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα για την Ελλάδα» δήλωσαν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από τις Βρυξέλλες, μετά τη συμφωνία στους κόλπους των «27» για την παροχή στήριξης στη χώρα.

Η κοινοτική στήριξη προς την Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έλαβε πολιτική μορφή, αλλά κατέστη σαφής η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμει εφόσον υπάρξει ανάγκη -εάν εκδηλωθεί νέο κύμα κερδοσκοπικών πιέσεων ή εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της, γεγονός το οποίο επιχειρεί να αποτρέψει η ΕΕ μέσω των μηχανισμών επιτήρησης.

Τριμερής επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του Προγράμματος.

Η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας αναμένεται να γίνει στις 15 Μαρτίου.

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αναμένεται να προχωρήσει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού δράσης για την αντιμετώπιση κρίσεων της ευρωζώνης -μηχανισμός ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί εν προκειμένω για την Ελλάδα «εφόσον υπάρξει ανάγκη» -κατά δήλωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η εξειδίκευση των μέτρων που θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός στήριξης θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup και η ανακοίνωσή τους θα γίνει την Τρίτη μετά τη συνάντηση των υπουργών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται πιθανώς από αίτημα για πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Όπως επισημαίνεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, τα κράτη-μέλη «καλούν το Ecofin στη συνεδρίασή του την προσεχή Τρίτη να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμμίζουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη», γεγονός το οποίο τόνισε και ο Χερμαν βαν Ρομπάι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσθέτουν ότι «έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε τον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας. «Αυτή η υπόθεση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ενδεχόμενη» επισήμανε. Και αν προκύψει τέτοιο θέμα, οι ευρωπαϊκές χώρες «θα έχουν μία συντονισμένη αντίδραση» τόνισε.

Στηρίζουν

Σαρκοζί-Μέρκελ

Η πολιτική στήριξη προς την Αθήνα ήλθε την Πέμπτη διά στόματος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ακολουθήσαν δηλώσεις των Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ που κινήθηκαν σε διπλό άξονα -πρώτον εστάλη μήνυμα στις αγορές ότι Παρίσι και Βερολίνο στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και δεύτερο εστάλη μήνυμα στην ίδια ότι «πρέπει να δράσει».

«Έχουμε στείλει ένα πολύ καθαρό πολιτικό μήνυμα σήμερα, αλλά είναι και στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει και η ίδια να δράσει» τόνισαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, καθιστώντας σαφές ότι η ευρωπαϊκή στήριξη συνοδεύεται από αυστηρή εποπτεία.

Η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της από το 2010 θα παρακολουθείται κάθε μήνα από την ΕΕ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Η Ανγκελα Μέρκελ από πλευράς της επισήμανε ότι επιθυμεί «αξιόπιστες πληροφορίες για το τι ακριβώς κάνει η Ελλάδα».

Ως προς τις αγορές, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι δεν είναι εκείνες που θα επιλέξουν ποια θα είναι η συνεισφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί.

«Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν» δήλωσε.

Με το κλείσιμο της Συνόδου, ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε εξέφρασαν εκ νέου οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο αντίστοιχα.

Υπογράμμισαν ότι η συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου, όπου από μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίναση, και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας ενδεχομένως οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων Καρολίν Ατκινσον δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την υποστήριξη για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι μαζί με τις πολιτικές δράσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, είναι σημαντικά νέα βήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Το Ταμείο, όπως επισημάνθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, είναι έτοιμο να προσφέρει την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που είναι αναγκαία» επισημάνθηκε.

Προηγούμενο άρθρο Ευελπιστούν στους πελάτες τις τελευταίας στιγμής οι ξενοδόχοι
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ