Ποδηλαστοδρομία αφιερώμενη στην ψυχική υγεία


Υγεία είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Η ψυχική υγεία δεν είναι απλά η απουσία ψυχικής διαταραχής. Είναι μία κατάσταση ευημερίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητες του, αντεπεξέρχεται στο άγχος της καθημερινότητας, μπορεί να εργάζεται παραγωγικά και να είναι λειτουργικός στο κοινωνικό του περιβάλλον. Με τον όρο ψυχικές δυσκολίες καλύπτεται ένα μεγαλύτερο εύρος εμπειριών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ψυχικές δυσκολίες επηρεάζεται σημαντικά το πώς σκέφτεται, το πώς αισθάνεται, το πώς συμπεριφέρεται και το πώς συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους. Όλοι μας έχουμε βιώσει συναισθήματα σύγχυσης, θλίψης, άγχους, φόβου, αγωνίας. Για ένα άτομο, όμως, με ψυχικά προβλήματα ,αυτά παύουν να είναι φυσιολογικά αφού γίνονται πιο έντονα, με μεγαλύτερη διάρκεια και το εμποδίζουν να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, καθώς και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τα εμπόδια της ζωής.

Δύο στοιχεία χαρακτηρίζουν τις ψυχικές διαταραχές και τις διαταραχές συμπεριφοράς. Το πρώτο αναφέρεται στον επιπολασμό τους, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία ορισμένη χρονική στιγμή, πάνω από το 20% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή συνηθέστερα ήπιας και σπανιότερα σοβαρής μορφής. Το δεύτερο, αναφέρεται στην αναγνώριση τους ως ασθενειών τόσο από τους ίδιους τους πάσχοντες, όσο και από τους επαγγελματίες υγείας, το στίγμα που ακόμη συνδέεται με αυτές, η έλλειψη ενημέρωσης για τις σημαντικές θεραπευτικές δυνατότητες, που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική και άλλες συναφείς επιστήμες και η ατελής εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας οδηγούν αναπόφευκτα σε πολύ χαμηλή αναγνώριση τους. Στη χώρα μας, σε μία μελέτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν την κοινή κατάθλιψη παρά μόνο σε έναν στους δέκα ασθενείς, που βρέθηκαν να πάσχουν από αυτή. Αλλά ακόμη και ασθενείς με σοβαρά προβλήματα δεν απευθύνονται για βοήθεια διότι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθηθούν ή ντρέπονται γι’ αυτό που έχουν και θέλουν να το αποκρύψουν, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα τους. Σε αυτό επίσης συμβάλλει η ελλιπής ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, συγκριτικά με άλλους τομείς υγείας.

Μολονότι οι ψυχικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από κάποια συγκεκριμένη συμπτωματολογία η κάθε μία χωριστά και παρουσιάζουν μία πολυποίκιλη εικόνα, μερικές διαρκούν λίγες εβδομάδες , ενώ άλλες δια βίου, μερικές δεν διακρίνονται παρά μόνο μετά από λεπτομερή εξέταση, ενώ άλλες είναι εμφανείς υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να αναφερθούν ως στοιχεία μιας πιθανής ψυχικής ασθένειας, όπως: Απόσυρση και κοινωνική απομόνωση, δυσκολία συγκέντρωσης- πτώση της απόδοσης, οξυθυμία- ανησυχία- επιθετικότητα, αύξηση ή μείωση του βάρους, θλίψη- κατάθλιψη, αίσθημα αβοηθησίας- έκκληση για βοήθεια, ανάρμοστη συμπεριφορά κ.α.

Οι ψυχικές διαταραχές έχουν επίπτωση στα άτομα, στην οικογένεια και στην κοινότητα. Τα άτομα δεν μπορούν να εργαστούν, δεν μπορούν να διασκεδάσουν και πληρώνουν τις επιπτώσεις των διακρίσεων. Οι οικογένειες αναγκάζονται όχι μόνο να προσφέρουν υλική και συναισθηματική στήριξη αλλά και να υποστούν την αρνητική επίπτωση του στίγματος που υπάρχει παντού. Υπολογίζεται ότι η μία στις τέσσερις οικογένειες έχει τουλάχιστον ένα μέλος που υποφέρει από ψυχική διαταραχή. Η επίδραση των ψυχικών διαταραχών στις κοινότητες αφορά το κόστος περίθαλψης, την μείωση της παραγωγικότητας, τα προβλήματα βίας που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.

Το κύριο μήνυμα που πρέπει να διαδοθεί είναι ότι η ψυχική υγεία είναι παραμελημένη θέτοντας σε προτεραιότητα τη γνώση και τη συνειδητοποίηση, όλων, των πραγματικών διαστάσεων του θέματος καθώς και των τρόπων αντιμετώπισής του.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο, διοργανώνει σήμερα το απόγευμα 17:00 με 19:00 ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, με αφετηρία τη Κεντρική Πλατεία και προορισμό τα Χίλια Δέντρα.

 

 

 

Αναγνωστοπούλου Όλγα Ψυχολόγος

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας

Τρικάλων 183 Καρδίτσα

Τηλ. & Fax: 24410-22310

Προηγούμενο άρθρο Ο Β. Τσαντήλας στην Καρδ/λα: Ο Δήμος Καρδίτσας λειτουργεί σε βάρος των κοινοτήτων
Επόμενο άρθρο Στην εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών σπουδαστών ο Δήμαρχος Καρδίτσας