Πληροφορίες για τη νέα γρίπη από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας


  Όπως γνωρίζετε από την καθημερινή ειδησεογραφία το μείζον ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό είναι η νόσος της «νέας γρίπης». Πολλά ακούγονται και πολλά γράφονται για το θέμα αυτό.

Ως Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα λέγονται και γράφονται και έχω την υποχρέωση αλλά και το καθήκον μέσο της εφημερίδος σας, απευθυνόμενος στους πολίτες του νομού μας να δώσω ορισμένες πληροφορίες και εξηγήσεις σχετικά με τη νόσο αυτή.

Καταρχήν θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η γρίπη των χοίρων σαν ασθένεια δεν ήταν άγνωστη στην ιατρική, οι χοίροι εδώ και δεκαετίες έχουν γλιτώσει από την γρίπη τους, καθώς κάθε χρόνο εμβολιάζονται για αυτή. Σήμερα η ασθένεια τους αυτή απειλεί το ανθρώπινο γένος γιατί πρόσφατα ο ιός πέρασε από τους χοίρους στον ανθρώπινο οργανισμό και αναπτύχθηκε γιατί μεταλλάχθηκε. Υπενθυμίζω ότι την διαδικασία αυτή την φοβούνταν οι επιστήμονες και στην περίπτωση της γρίπης των πτηνών, ο ιός της οποίας όμως ευτυχώς δεν μεταλλάχθηκε και έτσι δεν πέρασε στους ανθρώπους. Εκείνο που φοβίζει τους επιστήμονες πρώτον είναι το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού από την σημερινή μορφή του, δεύτερον η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία αυτός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τρίτον ότι μέχρι την εμφάνιση του δεν υπήρχε ούτε εμβόλιο, ούτε φάρμακα ανάλογα για την αντιμετώπιση του και ότι χρειαζόταν χρόνος για να παρασκευασθούν, να δοκιμασθούν και να δοθούν για χρήση στους πολίτες.

Τα τρία αυτά ενδεχόμενα σε συνδυασμό είναι το πρόβλημα στην αντιμετώπιση της σύγχρονης γρίπης. Η ταχύτητα με την οποία ο ιός διεισδύει είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο και αυτό είναι που κάνει την συμπεριφορά του άδηλη για το μέλλον. Ο κίνδυνος της μετάλλαξης του ιού είναι για τους επιστήμονες ανοικτός κάθε στιγμή.

Για τους λόγους αυτούς τα μέτρα αυτοπροστασίας κρίνονται και είναι αναγκαία και απαραίτητα ώστε να περιορισθεί η διάδοση του και έτσι να μειωθούν οι πιθανότητες μετάλλαξης του. Έτσι θα πρέπει όλοι μας να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας προκειμένου να περιορίσουμε και γιατί όχι και να εξαφανίσουμε τις πιθανότητες να νοήσουμε από τον ιό.

Πριν αναφέρω τα μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να τονίσω ότι ο ιός μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού και όχι δια της πεπτικής οδού γι’αυτό και δεν υπάρχει το ενδεχόμενο της μετάδοσης του από το χοιρινό κρέας. Ενδεικτικά ως μέτρα ατομικής προστασίας αναφέρονται τα εξής:

  1. Να αποφεύγουμε τις πολλές χειραψίες, το άγγιγμα αντικειμένων και μάλιστα αγνώστων σε εμάς γιατί μπορεί να μεταφέρουν ιούς
  2. Θα πρέπει να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και ιδιαίτερα πριν από κάθε γεύμα και να μην αγγίζουμε με αυτά τα μάτια μας και το στόμα μας
  3. Όταν φτερνιζόμαστε ‘η βήχουμε πρέπει να χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο ‘η να βάζουμε μπροστά το μπράτσο μας στο ύψος του αγκώνα, ώστε τα σταγονίδια να συγκεντρωθούν στο ύφασμα του ρούχου μας. Ποτέ να μην χρησιμοποιούμε το χέρι μας
  4. Να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους
  5. Να προσέχουμε ιδιαίτερα τις επαφές μας και να αποφεύγουμε να κάνουμε έρωτα με άγνωστα σε εμάς άτομα
  6. Όποιος έχει υπόνοιες για γρίπη, καλό είναι να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του ιατρό, ‘η επίσης να επικοινωνήσει με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ (210-5212054) που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με πολλές γραμμές και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι οποίοι δίνουν οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται για την ενημέρωση κάθε πολίτη
  7. Σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε από μόνοι μας φαρμακευτική αγωγή χωρίς την συμβουλή και την συνταγή γιατρού

Αυτά τα επτά απλά πραγματάκια πρέπει να έχουμε όλοι μας υπόψη και ανάλογα να πράττουμε στην καθημερινότητα μας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε αναχώματα στον ιό και τον εμποδίζουμε να εξαπλωθεί. Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι, προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Σε περίπτωση που τελικά νοσήσουμε αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε και η συντέλεια του κόσμου, θα πρέπει να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις οδηγίες που θα μας δοθούν από τους ιατρούς, να μένουμε μέσα στο σπίτι μας εφόσον μας δοθεί η οδηγία της κατοίκον νοσηλείας και όσοι από το οικογενειακό μας περιβάλλον ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες κλπ) θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή μαζί μας.

Aπό όσους τελικά νοσήσουν ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 1% με 2% θα χρειαστεί να παραμείνει για νοσηλεία στο Nοσοκομείο, ενώ ένα επίσης πάρα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 0,5% θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ τέλος ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς θα έχει ανυπέρβλητο πρόβλημα με την υγεία του.

Kλείνοντας θα ήθελα να κρατήσουμε δύο πράγματα όλοι στο μυαλό μας. Πρώτον ότι η μεγάλη διεισδυτικότητα του ιού θα έχει και παράπλευρες απώλειες από άτομα που έχουν και άλλες παθήσεις και για τον λόγω αυτό θα πρέπει τα άτομα αυτά να είναι πολύ προσεκτικά και δεύτερον ο ιός αυτός είναι ένας καινοφανής ιός που δεν ξέρει κανείς πότε και πως θα αντιδράσει. Oι ειδικοί λένε πως μπορεί η αντίδραση του να πάρει χρόνο. Mπορεί όμως και να μην αντιδράσει ποτέ.

Δεν πρέπει όλοι να ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε μία μορφή γρίπης και όχι κάτι άλλο, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και να αντιδρούμε σπασμωδικά και να ακούμε προσεκτικά τους ειδικούς και μόνο. H υπόθεση της καταστολής είναι δύσκολη υπόθεση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την υγεία. H πρόληψη ήταν, είναι και παραμένει το παν για ότι αφορά στην υγεία μας και για τον λόγο αυτό και μόνο το Yπουργείο Yγείας υπεύθυνα από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της νόσου ενημέρωσε τους πολίτες και έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση της.

Σχέδια για την αντιμετώπιση της γρίπης υπάρχουν αλλά προηγουμένως πρέπει να δούμε πως αυτή θα εξελιχθεί. Eάν εξελιχθεί όπως σήμερα, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με δεδομένο το γεγονός ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα εμβόλια, αφού προηγουμένως, εγκριθούν από τον Eυρωπαϊκό Φορέα Φαρμάκων. O συνδυασμός των μέτρων πρόληψης με τον εμβολιασμό δεν θα μας υποχρεώσει να κάνουμε βίαιες κινήσεις. Πρέπει και επιβάλλεται όλοι μας να είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι. Aλλά ακόμα και στο ακραίο και μακρινό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενδεχόμενα μιας απρόβλεπτης εξέλιξης, είμαστε σε ετοιμότητα και θα την αντιμετωπίσουμε.

Mε εκτίμηση

Για το Γενικό Nοσοκομείο Kαρδίτσας

Bασίλης Aρ. Γκοτσόπουλος

Διοικητής

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία των Δημάρχων Ιτάμου & Νεβρόπολης
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας