ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


 Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης- αγροτών, καθώς η αυλαία του διαλόγου στο Ζάππειο που άνοιξε με τη συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών.

Η συνάντηση όχι μόνο δεν αποφόρτισε την κατάσταση, αλλά ενέτεινε την κρίση, με αποτέλεσμα πλέον 4.000 τρακτέρ να απειλούν με κυκλοφοριακό μπλακάουτ.

Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παροχές προκειμένου να λύσουν τα μπλόκα, και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό δήλωσε στους αγρότες και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μόνη ίσως διαφοροποίηση στις δηλώσεις της κ. Μπατζελή σε σχέση με το απόλυτο «όχι» των προηγούμενων ημερών, είναι η επισήμανσή της ότι «αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχουν χρήματα- φράση για την οποία η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχεται ήδη σκληρή κριτική από συναδέλφους της στην κυβέρνηση, οι οποίοι θεωρούν ότι στα πολλά λάθη που έχει κάνει, προστίθεται τώρα και μια φράση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενιαία κυβερνητική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά το ναυάγιο της συνάντησης της Κ. Μπατζελή με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής των αγροτών, από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, που είναι όχι παροχές, αλλά διάλογος για τα θεσμικά αιτήματα των αγροτών», με την προσθήκη ότι «δεν πρόκειται να γίνουν διευθετήσεις τις οποίες θα πληρώσει συνολικά η χώρα». Παράλληλα αρμόδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου να πραγματοποιεί σήμερα έμμεσο διάλογο με τους αγρότες εμφανιζόμενος στην εκδήλωση του Ζαππείου. «Συνονθύλευμα»
Η στάση της κ. Μπατζελή όμως απέναντι στους αγρότες, τόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση όσο και η δήλωση της στο «Βήμα της Κυριακής» ότι οι αγρότες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι ένα «συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση», προκάλεσαν και πάλι τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που πήγαν στα μπλόκα ή επισκέφθηκαν χωριά της περιφέρειας άφησαν αιχμές για το πώς χειρίζεται τις κινητοποιήσεις η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και για δηλώσεις της, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, στο «Βήμα», που πυροδότησαν αντιδράσεις στα μπλόκα. Η κ. Μπατζελή άφησε σαφέστατες αιχμές κατά των βουλευτών (με δηλώσεις της στο Κανάλι 1), δηλώνοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι να βγουν όλοι οι βουλευτές να εξηγήσουν ότι η κυβέρνηση κρίνεται όχι στους τρεις μήνες αλλά σε ένα βάθος χρόνου». Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «επικοινωνιακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «παράγει περισσότερο πολιτική απ΄ ό,τι περνάει προς τα έξω».

Στενεύουν τα περιθώρια
Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμάει ότι οι κινητοποιήσεις έχουν φτάσει πια στην κορύφωσή τους και μαζί με τη σημερινή προσπάθεια των αγροτών να αποκλείσουν το Ζάππειο και με τον τρόπο αυτό να προσπαθήσουν να ματαιώσουν τη διαδικασία διαλόγου οδηγούνται σε αδιέξοδο και από την πλευρά των αγροτών, καθώς στενεύουν τα περιθώρια και για εκείνους. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι με τη μεγάλη πλειοψηφία να παραμένει απαθής μπροστά στις κινητοποιήσεις – ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις 4.000 είναι τα τρακτέρ στους δρόμους-, είναι δύσκολο οι αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της να αντιμετωπίσει με τη βία τις κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας την αστυνομία.

Με κάθοδο  επιπλέον τρακτέρ και νέα μπλόκα, πολύωρους αποκλεισμούς και των παρακαμπτήριων δρόμων στον οδικό άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης αντιδρούν οι αγρότες στο ναυάγιο της  συνάντησης των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας συντονίζονται προκειμένου να αποκλείσουν όλους τους συνοριακούς σταθμούς και ήδη μετά τη λήξη της συνάντησης χθες «σφραγίσθηκε» και πάλι ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα από τους αγρότες των Σερρών. Εξέταζαν μάλιστα ακόμη και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής με τη Βουλγαρία.

Σκέφτονταν να μην πάνε
Με αφορμή δηλώσεις της υπουργού στο «Βήμα της Κυριακής», όπου χαρακτήριζε τους αγρότες των μπλόκων «αναρχοσυνδικαλιστές» και «αχταρμά,», οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής εξέτασαν το ενδεχόμενο χθες το πρωί να μην πάρουν καν μέρος στη συνάντηση. Ωστόσο, στη συνέχεια επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές και έτσι κάθησαν στο τραπέζι του διαλόγου, που όμως, όπως είπαν μετά τη λήξη της συνάντησης, δεν πήραν άμεσες απαντήσεις στα αιτήματά τους και έτσι «επιστρέφουν στα μπλόκα και κλιμα κώνουν τις κινητοποιήσεις τους». Ήδη, στη Φθιώτιδα τα μπλόκα ενισχύθηκαν με νέα τρακτέρ, ενώ ελαιοπαραγωγοί έχουν αποκλείσει από χθες το ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα στην Εθνική Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στις Λιβανάτες και σήμερα προτίθενται να αποκλείσουν και το ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, πάντως, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Βαγγέλης Μπούτας, είχαν ανακοινώσει ότι θα βρίσκονται έξω από το Ζάππειο και θα διαδηλώνουν την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει τον διάλογο για την αγροτική πολιτική με τους κοινωνικούς φορείς. Οι αγρότες, πάντως, μετακινούνται με πούλμαν και όχι με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν έντονη η κινητικότητα των αγροτοσυνδικαλιστών και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β. Μπούτας επισκέφθηκε τα περισσότερα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα, φθάνοντας έως τον Προμαχώνα. Παρά το τσουχτερό κρύο, στα μπλόκα παρέμειναν και χθες οι αγρότες σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Κλειστή παρέμεινε η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλίων, ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ υπήρχαν στα τελωνεία Ευζώνων, Δοϊράνης και Νίκης, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι αγρότες που είχαν παρατάξει περίπου 30 τρακτέρ, έκλειναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον δρόμο.

Στη Θεσσαλία οι αγρότες έχουν προαναγγείλει ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη – όσο θα διαρκεί η συνδιάσκεψη του Ζαππείου- θα κλείνουν και τους παρακαμπτήριους δρόμους από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα αποκλείοντας κάθε δυνατότητα μετάβασης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών Ελλάδος
 

Μετά τις 12 το μεσημέρι, εξάλλου, έκλεισε και η παλιά εθνική οδός Καστοριάς- Κοζάνης, στον κόμβο Βογατσικού, ενώ μικρός αριθμός τρακτέρ συγκεντρώθηκε και έξω από την Αμφίπολη Σερρών.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης συγκεντρωμένα παρέμεναν τα τρακτέρ στα Πράσινα Φανάρια, τα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα, ενώ οι δασεργάτες διέκοψαν και χθες επί τέσσερις ώρες την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

«ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ υπάρχουν», επανέλαβε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στα μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Νέων Αγροτών, που εκπροσωπεί 14 μπλόκα, και που χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως ναυάγιο, ανακοινώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους θα κορυφωθούν. Οι 25 αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι αφού η κ. Μπατζελή δεν τους υποσχέθηκε χρήματα, ενώ- σύμφωνα με τους ίδιους- και το χρονοδιάγραμμα που τους παρουσίασε για τα θεσμικά θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα είναι ασαφές. «Δεν δίνουν άμεσες λύσεις οι ανακοινώσεις του υπουργείου στα οικονομικά των αγροτών, γι΄ αυτό και αποφασίζουμε κλιμάκωση του αγώνα μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Πασαλίδης, που συμμετείχε.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων», είπε από την πλευρά της η υπουργός, για να συμπληρώσει πως «υπάρχει η δυνατότητα με τις θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να εξοικονομηθούν πόροι, όπως το κόστος των εισροών, από τις καλύτερες εμπορικές τιμές και να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα». Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες η κ. Μπατζελή ξεκαθάρισε στους αγρότες ότι ακόμα και από το περσινό πακέτο των 500 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να ζητήσει πίσω περίπου 300 εκατ. ευρώ και να επιβάλει στη χώρα μας πρόστιμα.

Κατά την κ. Μπατζελή πάντως, με τα πέντε νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο θα γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις προς όφελος τόσο του εισοδήματος των αγροτών όσο και της ορθής λειτουργίας της αγοράς αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών τόνισε ότι «οι αγρότες είναι άνθρωποι με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και πιστεύουμε ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις». Πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο δεν είναι με τους λίγους που ασυδοτούν στην αγορά αλλά με τους πολλούς που παράγουν.

Προηγούμενο άρθρο Αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων του πυροσβεστικού σώματος
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ