ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ


  Πιθανό θεωρούν οι Βρυξέλλες το «ψαλίδι» και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, αναφερόμενος την Πέμπτη στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρόβαλε την εκτίμηση ότι η μείωση των μισθών στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα έχει συνέπειες και ως προς το επίπεδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλφατάζ, επανέλαβε τη δήλωση του Επιτρόπου Ρεν ότι «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια» και σημείωσε ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, και κυρίως αυτά που αφορούν τους μισθούς του δημοσίου, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Όπως είπε ο Επίτροπος Ρεν, δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό και αντιανταγωνιστικό για μια χώρα από το να διατηρεί δημοσιοοικονομική ανισορροπία», ανέφερε ο Αμ.Αλφατάζ και συνέχισε, λέγοντας ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που θέτει, κυρίως για το 2010. Παράλληλα θα ευνοήσουν (σσ. τα μέτρα) την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

«Τα μέτρα είναι επώδυνα για τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία και, εν τέλει, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ακολούθως ο Αμ.Αλφατάζ τόνισε ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα παρακολουθήσει τις έμμεσες επιπτώσεις των μέτρων, που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, και ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. «Σε πολλές χώρες έγινε αυτό», δήλωσε ο Αμ.Αλφατάζ και πρόσθεσε πως «τα μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».

Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, μετά την εξαγγελία των πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αλφατάζ αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση των «27» της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να λάβουν συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, εφόσον κριθεί αναγκαίο….». Ο Αμ.Αλφατάζ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει, ως σήμερα, οικονομική βοήθεια.

Προηγούμενο άρθρο 26ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ