Περισσότερο εξειδικευμένο το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας


Ο πλούσιος διάλογος που αναπτύχθηκε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας, αλλά και τα ερωτήματα που τέθηκαν σ’αυτό αναφορικά με την ανάπτυξη του Νομού μας, θα απαντηθούν στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2009 και για το οποίο έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες. Συγκεκριμένα, όλο το διάστημα που μεσολάβησε από το 1ο συνέδριο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει ημερίδες για σημαντικά θέματα όπως ο πολιτισμός, η υγεία – πρόληψη, η σύνδεση των τριτοβάθμιων σχολών του Νομού με τον τοπικό παραγωγικό ιστό κλπ, ενώ συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας η θεματολογία του συνεδρίου, με βασικό εισηγητή το Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο.

Ο κ. Νομάρχης

Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, τόνισε τα εξής:

«Το πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτέλεσε ένα από τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια να υπάρξει άνοιγμα διαλόγου και διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους πολίτες και τους φορείς του Νομού μας. Μέσα από αυτή την αμφίδρομη επικοινωνία, οι πολίτες να μπορούν να αγκαλιάζουν και να συνδιαμορφώνουν τις προτεραιότητες που τίθενται κάθε φορά από τη διοίκηση και τους φορείς της περιοχής, προτεραιότητες που βασίζονται στις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και πρέπει να καταλήγουν σε λύσεις και απαντήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Ως εκ τούτου, είχε δοθεί έμφαση στον προσυνεδριακό διάλογο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα σαν μια προσπάθεια να καταγραφούν συνολικά και εμπεριστατωμένα τα προβλήματα και οι αναζητήσεις των πολιτών του νομού μας, να υπάρχει μια σαφή και ρεαλιστική αποτύπωση. Αξίζει να σημειωθεί, πώς μέσα από τις ζυμώσεις του προσυνεδριακού διαλόγου που κορυφώθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, προέκυψαν και τα θεματικά δίκτυα, όπως εκείνο των Τροφίμων και Ποτών που ήδη έχει πάρει νομική μορφή και σχεδιάζει τα πρώτα του βήματα καθώς και τα εκκολαπτόμενα δίκτυα που θα ακολουθήσουν, όπως και εκείνο των δομικών υλικών.

Το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο προγραμματίζεται για τις αρχές του 2009 και βασική επιδίωξη αποτελεί να είναι περισσότερο εξειδικευμένο και στοχευμένο, δηλαδή να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα προκύψουν ύστερα από τη σύνθεση της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης και της λαϊκής συμμετοχής. Οι προτάσεις αυτές θα στηρίζονται στη «γνώση αιχμής» που παράγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις περισσότερες φορές μένει άγνωστη προς το ευρύ κοινό και ανεκμετάλλευτη και οι οποίες θα είναι εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες την επόμενη ημέρα του Συνεδρίου.

Βασικό συστατικό της επιτυχίας του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσματική οργάνωση του. Πραγματοποιήθηκε έτσι, στις 6 Φεβρουαρίου 2009, η κοινή συνεδρίαση της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής με σκοπό να γίνει μια αξιολόγηση των πορισμάτων του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου σε σχέση με την αξιοποίηση και την υλοποίηση τους. Παράλληλα, τέθηκαν οι Βασικοί στόχοι και μια ατζέντα θεμάτων που έχουν καταγραφεί σαν βασικές προτεραιότητες και ανάγκες της περιοχής μας που μπορούν να αποτελέσουν τη Βάση για της θεματολογίας του 2ου Συνεδρίου.

Στη συνέχεια η θεματολογία αυτή, η οποία σημειώνουμε πως είναι ενδεικτική, υποβάλλεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με σκοπό να συμπεριληφθούν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις από το σύνολο των Νομαρχιακών Συμβούλων, ώστε να προκύψει η τελική μορφή της θεματολογίας. Αφού οριστικοποιηθούν τα θέματα θα υπάρξει μια σειρά στοχευμένων δημοσιεύσεων με σκοπό να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ντόπιοι επιστήμονες αλλά και πολίτες, ώστε να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για εισηγήσεις.

Συνοψίζοντας, οι βασικοί στόχοι που τίθενται για το 2° Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι η πολύπλευρη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων του Νομού, που καλύπτουν όλο το παραγωγικό φάσμα καθώς και η επιδίωξη της πολυεπίπεδης κινητικότητας στο παραγωγικό σύστημα του Νομού, με αιχμή την αγροτική οικονομία, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της. Για την καλύτερη δυνατή επίτευξη των αρχικών στόχων θα επιδιωχθεί η στήριξη της Πολιτείας, η συμμετοχή και στήριξη της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, των φορέων του Νομού καθώς και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο Νομό μας».

Ενδεικτική θεματολογία

  1. Οριζόντιες πολιτικές πρωτογενούς τομέα
  2. Αγροτικές υποδομές
  3. Εναλλακτικές αγροτικές οικονομικές δραστηριότητες
  4. Δευτερογενής τομέας
  5. Περιβάλλον
  6. Πρόληψη κινδύνων
  7. Τουρισμός
  8. Πολιτισμός
Προηγούμενο άρθρο Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η εθνική επέτειος
Επόμενο άρθρο Εντός και εκτός δακτυλίου