Χθες Δευτέρα 30/8/2010
Σε μαγαζιά στο κέντρο της Λάρισας περιόδευσαν, χτες το πρωί, ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια αντιπεριφειάρχης Λάρισας και ο Γιώργος Λαμπρούλης, υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων. Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρήκαν θερμή υποδοχή από τους μαγαζάτορες, οι οποίοι, στο πρόσωπό τους, αναγνωρίζουν τους αγωνιστές που μάχονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των λαϊκών στρωμάτων. Στη συνέχεια είχαν συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας, στο Επιμελητήριο.
Στις συζητήσεις που είχαν ο Β. Μπούτας, η Μαρία Γαβαλά και ο Γ. Λαμπρούλης με καθένα από τους μαγαζάτορες, αλλά και τους υπαλλήλους τους, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι αυτοααποσχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες – όπως και οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες – ούτε είναι δίκαιο, αλλά ούτε και μπορούν να πληρώσουν για την οικονομική κρίση που δημιούργησε το μεγάλο κεφάλαιο.
Κοινή ήταν και η διαπίστωση πως οι ευθύνες για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των μικρών ΕΒΕ, ανήκουν στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μια πολιτική που και στη Λάρισα – όπως σ’ όλη τη Θεσσαλία και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα – οδηγεί εκατοντάδες βιοτεχνίες και εμπορικά μαγαζιά στη χρεοκοπία και στο λουκέτο και στέλνει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Κι ήταν πολλοί οι μικρέμποροι που δήλωσαν πως, αν και ανήκουν σε διαφορετικό πολιτικό χώρο, θα επιλέξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λαρισαίων, γιατί είναι τα μόνα που δεν έχουν στη σύνθεσή τους υποψήφιους που στήριξαν αυτή την πολιτική κι επειδή καταλαβαίνουν ότι μια ενισχυμένη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί να σταθεί γερό εμπόδιο στις νέες αντιλαϊκές επιθέσεις που θα γίνουν και μέσω των περιφερειών και «καλλικρατικών» δήμων.
Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αφού αναφέρθηκαν στα επίσημα στοιχεία για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των ΕΒΕ στο μισό του έτους που διανύουμε – κοντά στο 80% των επιχειρήσεων είχαν πτώση τζίρου, 8 στους 10 επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, πάνω από 20% των επιχειρήσεων μείωσαν το προσωπικό, ενώ, συνολικά μέχρι το τέλος του 2011, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο 375.000 επιχειρήσεις και να χαθούν 305.000 θέσεις απασχόλησης – σημείωσαν ότι όλα αυτά δεν αποτελούν «φυσικό φαινόμενο», ούτε γίνονται τυχαία.
Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των συμφερόντων όλων των λαϊκών στρωμάτων, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λεηλατώντας τα εισοδήματα των εργαζομένων κι οδηγώντας στην οικονομική ασφυξία όλο και μεγαλύτερα τμήμα των μικρών επιχειρήσεων, που αδυνατούν, πλέον, να αντεπεξέλθουν στον «ανταγωνισμό» με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Μ΄ αυτή την πολιτική – τόνισαν – χρειάζεται να συγκρούονται, καθημερινά, όλα τα λαϊκά στρώματα, συνενώνοντας τις αγωνιστικές δυνάμεις τους, στήνοντας λαϊκές επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνοικία και λαϊκή γειτονιά.
Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν κάθε αυτοπασχολούμενο, κάθε μικρό ΕΒΕ να συστρατευτεί στην πάλη με την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ, (ΠΑΣΕΒΕ) και να διεκδικήσει:
* Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
* Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
* Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
* Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν.
* Αύξηση των συντάξεων κατά 10% με κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
* Περιορισμός των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από τη βιοτεχνία.
* Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.
* Θέσπιση επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στη χρεοκοπία. Πάγωμα των χρεών τους μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
* Απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
* Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
* Άμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων στο 45% ».