Η Οργανωτική Επιτροπή της 19ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, προκειμένου να ενημερώσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, δημοσιεύει σύντομες περιλήψεις των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της 19ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας με θέμα: Κομποστοποιηση-επαναχρηση-ανακυκλωση
Από την Τετάρτη και για τις επόμενες τρεις ημέρες θα δημοσιεύεται από μια περίληψη κάθε μέρα μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό του εισηγητή.
Σύντομα βιογραφικά των τριών εισηγητών της 1ης εισήγησης:
Ελευθέριος Ηλ. Παγανός: Σπούδασε τεχνικός διακόσμησης και στη συνέχεια πολιτικός μηχανικός. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην οργάνωση και διαχείριση κατασκευών. Από το 2009 εργάζεται στην Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε., ως Διευθυντής των συστημάτων Ανακύκλωσης και των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλία.
Ευάγγελος Πολυγέννης: απόφοιτος της γεωπονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνος του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης της εταιρείας Π.Α.ΔΥ.Θ Α.Ε έχοντας υπό την εποπτεία του τους δήμους Μουζακίου , Παλαμά και Σοφάδων
Θωμάς Καραλής: πτυχιούχος του τμήματος τεχνολόγων γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. ΛάρισαςΥπεύθυνος παρακολούθησης της δοκιμαστικής εφαρμογής της οικιακής κομποστοποίησης για το Δήμο Καρδίτσας.
1η ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Οικιακή κομποστοποίηση – Δοκιμαστική εφαρμογή σε 700 νοικοκυριά.
Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και κατ’ επέκταση και στο Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας), προβλέπεται υποχρεωτικά η ανάπτυξη της οικιακής κομποστοποίησης στα νοικοκυριά. Για το λόγο αυτό εξάλλου προβλέπεται χρηματοδότηση για τη δράση αυτή στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το 2017 η Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. πήρε την πρωτοβουλία για δοκιμαστική εφαρμογή της ενέργειας σε 700 ωφελούμενα νοικοκυριά στη Δυτική Θεσσαλία.
Κατόπιν ζήτησης οικονομικών προσφορών και πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που κατ’ ελάχιστο έπρεπε να πληρούν οι κάδοι, αποφασίστηκε η προμήθεια τεσσάρων (4) διαφορετικών ειδών κάδων, προκειμένου να αξιολογηθεί τόσο η ποιότητα κατασκευής όσο και η λειτουργικότητα του κάθε κατασκευαστή.
Ακολούθησε διανομή φυλλαδίων και ενημέρωση στην έδρα εκάστου Δήμου αλλά και σε σχολεία που αποτελούσαν και την προτεραιότητα μας. Μιλήσαμε τους ενδιαφερόμενους για τα οφέλη της κομποστοποίησης για το νοικοκυριό, τον Δήμο και το περιβάλλον, όπως και για τη σωστή διαδικασία εφαρμογής.
Οι κάδοι μοιράστηκαν στις υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α. κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό. Η χορήγηση των κάδων στους δημότες έγινε ατελώς με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τη ζήτηση, ενώ όπου αυτή υπερέβη τη διαθεσιμότητα έγινε κλήρωση. Το είδος του κάδου που προμηθεύτηκε ο κάθε ωφελούμενος ήταν τυχαίο. Βασική προϋπόθεση για την παραλαβή από τους δημότες ήταν η αποδοχή επισκέψεων από εξωτερικούς συνεργάτες γεωπόνους ανά δεκαπέντε (15) ημέρες, για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Οι γεωπόνοι συνεργαζόταν δίνοντας οδηγίες και λύνοντας απορίες ώστε οι δημότες να εξοικειωθούν έγκυρα με την εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης στην καθημερινότητα. Τηρώντας πλήρες ιστορικό για κάθε κάδο, συνέβαλαν ουσιαστικά στην εξαγωγή συμπερασμάτων ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί στο μέλλον κατά τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, εισηγούνταν την αφαίρεση του κάδου από όποιο νοικοκυριό δεν τον χρησιμοποιούσε για το σκοπό που του είχε χορηγηθεί.
Στο τέλος του προγράμματος ζητήθηκε από τους ωφελούμενους, ανώνυμα, να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο της εταιρίας μας. Οι απαντήσεις που πήραμε λήφθηκαν υπόψη και διαμόρφωσαν τα τελικά συμπεράσματα τα οποία ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά.
Η από τις 27/08/2019 πρόσκληση της περιφέρειας Θεσσαλίας για την υλοποίηση της πλήρους εφαρμογής της οικιακής κομποστοποίησης και στη Δυτική Θεσσαλία, μας βρίσκει με την απαραίτητη εμπειρία ώστε όχι μόνο να καλύψουμε τις τιμές στόχων που τίθενται από τον Π.Ε.Σ.Δ.Α. Θεσσαλίας αλλά και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον οργανώνοντας τις πόλεις μας κατά τρόπο βιώσιμο για τον κάθε πολίτη.
Την Πέμπτη η 2ηεισήγηση με θέμα: Επανάχρηση – Κι όμως έχει δεύτερη ζωή! – Με τη Μιχαέλα Βόβες-Χημικό