Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ»


Μεταξύ των βασικών στόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Δημοτικού Σχολείου περιλαμβάνονται η ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού με την ταυτόχρονη καλλιέργεια των γνωστικών του ικανοτήτων, του συναισθηματικού του κόσμου και της κοινωνικοποίησής του. Στο Δημοτικό Σχολείο το παιδί προσλαμβάνει σημαντικά μηνύματα για τις βασικές έννοιες που κυριαρχούν στον πολιτισμό και στη μεταξύ μας επικοινωνία, διαμορφώνοντας έτσι τις πεποιθήσεις του για τις κοινωνικές σχέσεις και τη δική του θέση στον κόσμο.

Οι μαθητές των Δ΄ και Ε΄ τάξεων του σχολείου στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιβαλλοντικού τους προγράμματος: «Προσοχή Φυτοφάρμακα», επισκέφτηκαν το εργαστήριο του κ. Δημήτρη Σιορόπουλου στο Λεοντάρι. Ο κ. Σιορόπουλος υποδέχτηκε τους μαθητές και τους έδειξε πώς γίνεται η χημική ανάλυση του χώματος των χωραφιών. Με την επίσκεψη αυτή τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να  δουν από κοντά ένα πλήρες εργαστήριο ανάλυσης χώματος και να κατανοήσουν τη χρησιμότητά του.

Κατόπιν οι μαθητές επισκέφτηκαν το βιολογικό κτήμα του κ. Σωκράτη Βασιλάκου στην Καρδίτσα. Ο κ. Βασιλάκος υποδέχτηκε τους μαθητές και τους ξενάγησε στους χώρους του κτήματος. Συζήτησε με τα παιδιά για τη χρησιμότητα της  βιολογικής καλλιέργειας και πώς αυτός καλλιεργεί το κτήμα του.

Οι δύο αυτές επισκέψεις έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές:    

  • Να έρθουν σε επαφή με ειδικούς, με ανθρώπους της τοπικής κοινότητας, να συλλέξουν πληροφοριακό υλικό, να το επεξεργαστούν και να το αξιολογήσουν. 
  • Να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο τόσο σημαντικό θέμα της χρήσης των φυτοφαρμάκων, να αντιληφθούν τη σπουδαιότητά του και να υιοθετήσουν πρότυπα συμπεριφοράς που αμφισβητούν τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά τη χρήση τους.   
Προηγούμενο άρθρο Με νοθείες διαμορφώνουν συσχετισμούς υπέρ της εργοδοσίας
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι μαθητικοί αγώνες ζωγραφικής