Στη πολιτική, όπως όλα στη ζωή, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Μέλλει να αποδειχθεί στη πράξη κατά πόσο η Περιφερειακή αρχή θα επεξεργασθεί και θα προωθήσει πολιτικές για το περιβάλλον ή όλα αυτά που κατατέθηκαν προχθές από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού συμβουλίου, θα αποτελέσουν «γράμμα κενό». Πάντως ο πήχης μπήκε πάρα πολύ ψηλά. Οι προτάσεις που έγιναν, θα πρέπει να επεξεργασθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας με την καθοδήγηση και προτροπή της Περιφερειακής Αρχής. Είναι ανάγκη να προασπίσουμε τον ανεκτίμητο πλούτο του περιβάλλοντός μας και με άμεσα μέτρα να παταχθούν οι εγκληματικές συμπεριφορές. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει καταγραφή όλων των δεδομένων και των εστιών ρύπανσης, τα τυπικά και μη τυπικά στοιχεία που διαθέτουν όλες οι επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις (ΜΠΕ, Άδειες διάθεσης αποβλήτων κλπ) με σκοπό να εντοπισθούν οι παράνομες δραστηριότητες (τυροκομεία, σφαγεία, πυρηνελαιουργεία, κεραμοποιεία, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κα) που αποδεδειγμένα λειτουργούν σε βάρος του περιβάλλοντος. Είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα εμπειρία των υπηρεσιών περιβάλλοντος της Περιφέρειας και των αντίστοιχων μέχρι πρότινος υπηρεσιών των Ν.Α της Θεσσαλίας, δεδομένου ότι τώρα πλέον λειτουργούν ενιαία και δεν μπορεί να υπάρξει επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Απαιτείται επείγουσα δράση με συγκεκριμένο σφικτό χρονοδιάγραμμα με προδιαγεγραμμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, με σκοπό να θωρακίσουμε το οικοσύστημα της Θεσσαλίας. Πηνειός, Ελασσονίτης, Τηταρίσιος, Ληθαίος κλπ πρέπει να αποτελέσουν στόχους, μιας άμεσης περιβαλλοντικής παρέμβασης για τους επόμενους μήνες. Η δράση μας αυτή ως αιρετή Περιφέρεια, δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρηματοδοτικό κόστος και επιπρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Απαιτεί όμως τον απαραίτητο συντονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού της περιφέρειας και την αταλάντευτη βούληση της ηγεσίας της να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα Πρέπει δηλ. να δούμε ένα σχέδιο διαχείρισης σε όλο το ποτάμιο σύστημα της Θεσσαλίας. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι συμβατό με την Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά. Διαχωρίζω το ζήτημα της ρύπανσης των επιφανειακών νερών από τα άλλα θέματα του περιβάλλοντος, γιατί θεωρώ ότι το θέμα αυτό χρήζει άμεσης παρέμβασης. Θα πρέπει :
- ¨ να ελεγχθούν οι αδειοδοτήσεις που στηρίζονται σε αναχρονιστικές διατάξεις, βάσει των οποίων οι βιομηχανίες της περιοχής διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους (π.χ τυροκομεία, σφαγεία κλπ) .
- ¨ να επικαιροποιηθούν, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, όλες οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Πηνειού και των παραποτάμων του, σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, κατά προτεραιότητα των βιομηχανικών δραστηριοτήτων (=διάθεση για περαιτέρω επεξεργασία των αποβλήτων π.χ άμεση αξιοποίηση τυρογάλακτος)
- ¨ να διεκδικηθεί η ίδρυση Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα – κατά τα πρότυπα του ποταμού Ασωπού- με αντένες τις υπηρεσίες περιβάλλοντος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε κάθε νομό της Θεσσαλίας για τον ουσιαστικό έλεγχο εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων από τις βιομηχανίες
Οι ατέρμονες συζητήσεις, οι αόριστες προθέσεις, τα ασαφή κριτήρια και η έλλειψη ουσίας δεν μας οδηγούν πουθενά. Πρέπει τώρα να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα για το περιβάλλον. Η Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει την κοιτίδα του «οικολογικού πολιτισμού» της χώρας. Οι λίμνες Ν.Πλαστήρα, Σμοκόβου και Κάρλα, τα Μετέωρα, ο Πηνειός, ο Όλυμπος, το Πήλιο και οι Σποράδες μπορούν να αποτελέσουν τις περιβαλλοντικές «συστάδες» της Θεσσαλίας. Η προστασία του οικοσυστήματος και η αξιοποίησή του θα προωθήσει και θα δικαιώσει το νέο θεσμό, δίνοντας αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμπολίτες μας, «δείχνοντας» μια άλλη ποιότητα ζωής, έναν άλλο πολιτισμό και μια άλλη αντίληψη για το περιβάλλον στη Θεσσαλία. Σε καμιά περίπτωση το περιβάλλον δεν πρέπει να μπει στα «ψιλά γράμματα» της ατζέντας της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας.