Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινάδων με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία», στην πλατεία της συνοικίας των Καμινάδων. Το θέμα αναπτύχθηκε διεξοδικά από τους κ.κ. Βικτωρία Π. Τοπούζη Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο, MSc, Θεόφιλο Μπρουζιώτη Βιολόγο MSc και Σωκράτη Βασιλάκο Γεωπόνο, ενώ την παρακολούθησαν δεκάδες συμπολίτες μας.
Ο κ. Λαμπρου
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινάδων και Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας κ. Νίκος Λάμπρου, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε:
«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία στην ημερίδα που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί όλο τον χρόνο με θέματα που αφορούν σε όλο τον κόσμο. Το θέμα της σημερινής ημερίδας είναι «Περιβάλλον και Υγεία» και ο σκοπός της είναι να αναδείξει και να εμπεδώσει στη συνείδηση μας την άρρηκτη μεταξύ τους σχέση. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «το περιβάλλον ρυθμίζει την υγεία του ανθρώπου και διαμορφώνει εκείνα τα στοιχεία που κάνουν έναν άνθρωπο να διαφέρει από τον άλλο και ένα έθνος να διαφέρει από το άλλο». Είναι προφανές ότι εάν το περιβάλλον είναι ευνοϊκό, η επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία είναι θετική, ενώ σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες η επίδραση αυτή είναι αρνητική. Χωρίς να θέλω να κουράσω, θα αφήσω την ανάπτυξη του θέματος στους εκλεκτούς επιστήμονες που έχουμε σήμερα καλέσει. Την κ. Βικτωρία Π. Τοπούζη Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο , MSc, τον κ. Θεόφιλο Μπρουζιώτη Βιολόγο MSc και τον κ. Σωκράτη Βασιλάκο, Γεωπόνο. Να σημειώσω ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων δεν εφησυχάζει! Να ευχαριστήσω όλους εσάς που παραβρίσκεστε σήμερα κοντά μας. Επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Καραλούλη Βασίλειο, για την προσφορά του στον Σύλλογο μας, καθώς επίσης το βιβλιοπωλείο του κ. Θεοφάνη Στάθη ο οποίος είναι και ο μοναδικός χορηγός της σημερινής εκδήλωσης».
Η κ. Τοπουζη
Η Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc, κ. Βικτωρία Π. Τοπούζη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «…Περιβάλλον και βιοποικιλότητα είναι δύο έννοιες τόσο σημαντικές από μόνες τους η καθεμία αλλά και τόσο αλληλένδετες που η απουσία της μιας δεν επιτρέπει την εμφάνιση και ανάπτυξη της άλλης. Τι είναι λοιπόν περιβάλλον που όλοι ακούμε, αλλά όλοι γνωρίζουμε;;; Κατά καιρούς πολύ ασχολήθηκαν με τον ορισμό της έννοιας του περιβάλλοντος, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι είναι πολύ δύσκολο μέσα σε λίγες γραμμές να καθορίσεις κάτι που είναι πολύπλευρο αλλά και δραματικά σημαντικό. Σήμερα, όταν λέμε περιβάλλον, εννοούμε το σύνολο των φυσικών, κοινωνικών, ιστορικών, πολιτιστικών και βιολογικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την ποιότητα ζωής, την υγεία των ανθρώπων, την οικολογική ισορροπία και την ιστορική και πολιτιστική παράδοση…»
Ο κ. Μπρουζιωτης
Ακολουθώντας ο Βιολόγος MSc κ. Θεόφιλος Μπρουζιώτης ανέφερε μεταξύ των άλλων: «…Βιοποικιλότητα είναι η έκφραση της ποικιλομορφίας σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης της ζωής: στο γενετικό επίπεδο, στο επίπεδο ειδών και στο οικολογικό επίπεδο (οικοσυστημάτων). Για την διατήρηση της σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση του Ρίο. Με βάση την χρηστική αξία της (ανθρωποκεντρική θεώρηση) αυτή μπορεί να διακριθεί σε άμεση, έμμεση και μη χρηστική. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο «πόση» είναι απαραίτητη βιοποικιλότητα για την επιβίωση του ανθρώπου και της ζωής στη γη. Εξαιτίας της έλλειψης αδιαμφισβήτητων δεδομένων για την σημασία της, προκύπτει η ανάγκη για την διατήρησή της…»
Ο κ. Βασιλακος
Τέλος ο κ. Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος ανέφερε σχετικά: «Το επίπεδο της υγείας μας εξαρτάται από πέντε παράγοντες:
1. Διατροφή
2. Συναισθήματα, άγχος, στρες
3. Κίνηση – γυμναστική
4. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε
5. Κακές συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα, καφέδες, ναρκωτικά, αναψυκτικά τύπου κόλας, ξενύχτια, υπερβολικό σεξ, κ.α.)
Όσο πιο καλά διαχειριζόμαστε τους παραπάνω παράγοντες τόσο καλύτερο επίπεδο υγείας έχουμε. Είμαστε κατά συνέπεια υπεύθυνοι για την υγείας μας. Οι κυριότερες από τις αρνητικές συνέπειες της λεγόμενης ανάπτυξης και προόδου του κατ΄ευφημισμόν πολιτισμού μας, που δυστυχώς απειλούν με αφανισμό το περιβάλλον και κατ΄επέκταση και τον ίδιο τον άνθρωπο είναι:
- Ραδιενέργεια – Πυρηνικά όπλα,
- Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία,
- Φαινόμενο του θερμοκηπίου,
- Τρύπα του όζοντος,
- Όξινη βροχή,
- Σκουπιδότοποι,
- Χημική εντατική γεωργία,
- Αστικά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα,
- Πετρελαιοκηλίδες,
- Ηχορύπανση,
- Διοξίνες,
- Σπογγώδης εγκαιφαλοπάθεια (ή τρελές αγελάδες),
- Ατμοσφαιρική ρύπανση (νέφος-καπνομίχλη, φωτοχημική ρύπανση),
- Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ή μεταλλαγμένα,
- Πυρκαγιές,
- Καταστροφή των δασών,
- Καταστροφικές επιπτώσεις μεγάλων τεχνικών έργων,
- Υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων,
- Αυτοκίνητο
Πριν από 100 περίπου χρόνια τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε, αλλά και ούτε φανταζόταν κανείς τότε, ότι στο μακρινό μέλλον θα δημιουργούνταν τόσο σοβαρά προβλήματα. Όλα τα παραπάνω πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία μας.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ
Τα κύτταρα μας χρόνο με το χρόνο «σκουριάζουν» αφού είναι εκτεθειμένα στην διαδικασία της οξείδωσης όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο αν το αφήσουμε στον ήλιο ή στη βροχή. Ακριβώς την ίδια βλάβη προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες με μηχανισμούς όμως πολύ πιο πολύπλοκους. Παρά το ότι ο οργανισμός μας διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης των ελευθέρων ριζών δεν καταφέρνει πάντα να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου εξαιτίας των καταχρήσεων. Εκεί λοιπόν χρειάζονται τα αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται υπεύθυνες για πολλές αρρώστιες μεταξύ δε αυτών και για τις παρακάτω:
1. τη διαδικασία της γήρανσης ( αφού καταστρέφουν σιγά σιγά τα κύτταρά μας)
2. τον καρκίνο
3. την αρτηριοσκλήρωση
4. τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας του ματιού που οδηγεί στην απώλεια της όρασης.
5. τη νόσο του Αλτσχάϊμερ
ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ:
Ενεργοί μικροοργανισμοί, βιταμίνη C, καροτίνη
συνένζυμο Q10
βιταμίνη Ε
ψευδάργυρος , χαλκός, σελήνιο, μαγγάνιο
Τέλος ο κ. Βασιλάκος αναφέρθηκε με συντομία στην επαναστατική τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών και πρότεινε να γίνει ξεχωριστή ενημερωτική εκδήλωση με μόνο θέμα τους Ε.Μ.