Πεζοπορία στην περιοχή της Οξυάς των Αγράφων, οργάνωσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) την Κυριακή 29 Οκτώβρη. Τριάντα μέλη και φίλοι του συλλόγου, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά ηλικίας από έξι μέχρι δέκα χρόνων, ήταν πιστοί στο ραντεβού μας το πρωί της Κυριακής.
Η διαδρομή ξεκίνησε από την Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος, στα 690m, στον ομώνυμο οικισμό, που ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, όπου ο Παπα – Κώστας που λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια, κρατά ζωντανή την παράδοση. Το καθολικό της μονής είναι τρίκογχος σταυρεπίστεγος ναός που αντί για τρούλο έχει στο μέσον ημισφαίριο, όπου εσωτερικά απεικονίζεται ο Παντοκράτωρ. Στοιχεία (χρονολογία σε πέτρα του ναού) μαρτυρούν ότι ο ναός αυτός είναι πιθανό να υπήρχε από πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον 11 ο αι. (1020). Σύμφωνα με επιγραφή πάνω από την είσοδο του ναού, αυτός ανακαινίσθηκε το έτος 1662 ενώ άλλη επιγραφή μαρτυρεί ότι το έτος 1682 ολοκληρώθηκε η αγιογράφησή του, αυστηρά βυζαντινής τεχνοτροπίας.
Στην αρχή ακολουθούμε χωματόδρομο μέχρι τον οικισμό Γουρνόλακα στα 834 μέτρα, όπου από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που ανηφορίζει προς την θέση Λιβάτη με αρκετές καστανιές, περνάμε απέναντι απ το ρέμα και μπαίνουμε στον οικισμό Καρυά, από κει ανηφορίζουμε στις Βούλιες με κτήματα από παλιές ποικιλίες μηλιάς και πλέον μπαίνουμε στο δάσος οξυάς όπου τα κυριαρχούν τα υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα.
Ανηφορίζοντας περνάμε τη θέση που ήταν το χάνι της Γιαννούλας, βρίσκουμε στο δρόμο μας την βρύση Κατή συνεχίζουμε την ανηφόρα και βγαίνουμε στον δρόμο που έρχεται από Άγιο Νικόλαο, περνώντας την θέση Χάβος και φτάνουμε στις Αλαταριές όπου τελειώνει ο χωματόδρομος.
Από εκεί αρχίζει η ανάβαση για τους περισσότερους μέχρι την απότομη κορυφή Σουφλί στα 1498 μέτρα. Από δω αν και η κορυφή είναι χαμηλή η θέα είναι εκπληκτική. Στα βόρεια ο χιονισμένος Όλυμπος και ο Κίσσαβος, ανατολικά η Καζάρμα και το Βουτσικάκι, νότια το Κουλκουτσάρι και δεξιά μας οι κορυφές Φούρκα, Μασούρι και ο ταλαιπωρημένος από τις κεραίες και τους άσκοπους δρόμους ο Προφήτης Ηλίας (Τύμπανος).
Η επιστροφή από τα ίδια μέχρι τη θέση Χάβος, από εκεί κατηφορίζουμε την ράχη μέχρι τη θέση Ρόγκι Καλόγερου, συνεχίζουμε μέχρι το Αρματολιάτικο και φτάνουμε στις Καρυές και από εκεί στο μοναστήρι, ολοκληρώνοντας μια άγνωστη, αλλά πολύ όμορφη κυκλική διαδρομή, η οποία καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε πρόσφατα από τον Πέτρο Τόλια μέλος του ΕΟΣΚ, μετά από πολλαπλές επισκέψεις και αρκετές μέρες εθελοντικής εργασίας!
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΕΟΣΚ στα τηλ: 6973695595 – 6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο https://www.facebook.com/eoskarditsas και για ηλεκτρονική επικοινωνία στο e-mail : eoskarditsas@yahoo.gr