Ειδήσεις

ΠΕΔ: Η Συμβολή της Τ.Α. στην Κοινωνική Συνοχή


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Κιέριον στην Καρδίτσα η ημερίδα της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας με Θέμα: Η Συμβολή της Τ.Α. στην Κοινωνική Συνοχή.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου , κος Γιώργος Κωτσόςκήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας την οποία χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κοςΦώτης Αλεξάκος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Στη συνέχεια παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους, ο ΔρΜιχάλης Χρηστάκης με θέμα: Κοινωνική Οικονομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση , ο κος Δημήτρης Μιχαηλίδης με θέμα : κοινωνική οικονομία και κοινωνική Επιχειρηματικότητα και ο κοςΒασίλειοςΜπέλλης με θέμα : Η Στήριξη του οικοσυστήματος συνεργατισμού Καρδίτσας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρεμβάσεις κάνανε η κα Καίτη Βελεσιώτου , διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας , η καΦούλα Γκαραγκούνη Κοινωνική Λειτουργός Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου Καρδίτσας και η κα Φανή Τσιρογιάννη , Πρόεδρος ΔΗΚΕΔΗ Μουζακίου.

Τοποθετήσεις έγιναν από , τον κο Κωστή Βασίλειο – εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας , τον κο Ταξιάρχη Απόστολο – Πρόεδρο των εργαζομένων ΟΤΑ Ν. καρδίτσας , τον κοΠαπαλό Κωνσταντίνο – πρώην ΔήμαρχοΔήμου Καρδίτσας , τον κο Στάθη Φάνη – Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Μουζακίου και τον κοΚονταξηΓιώργο , ΓΓ της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Καρδίτσας.

Την ημερίδα συντόνιζε ο Διευθυντής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κοςΤσούμας Δημήτριος.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κος Γεώργιος Κωτσός και την εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω :

«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι

Η πρωτοφανής κρίση που ξέσπασε το 2010 στην Ευρώπη και είχε ως  «θύματα» τις χώρες του Νότου, δυστυχώς εξακολουθεί να πλήττει καίρια την πατρίδα μας με δυσμενείς, συνεχώς διογκούμενες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικοοικονομικής ζωής της.

Οι φορομπηχτικές αντιαναπτυξιακές πολιτικές που εξακολουθούν να εφαρμόζονται από την κεντρική εξουσία είναι ο βασικότερος λόγος διατήρησης αυτής της πολύ δυσάρεστης κατάστασης και είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρέπει να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό!

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που τίθεται σήμερα μέχρι να έρθει η ώρα αυτής της ριζικής πολιτικής αλλαγής είναι πως θα διαφυλάξουμε την συνοχή της κοινωνίας μας από τα αλλεπάλληλα πλήγματα των σκληρών μνημονιακών δεσμεύσεων που επιβλήθηκαν ειδικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Μέχρι σήμερα οι Έλληνες δείχνουν αξιοθαύμαστη αντοχή απέναντι στην λαίλαπα της υπανάπτυξης, γεγονός το οποίο εμείς στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας πιστεύουμε ότι πρέπει να αναδειχθεί διότι αποτελεί τεράστιο επίτευγμα της αυτοδιοίκησης και των φορέων της οι οποίοι υπερβάλλοντας εαυτούς, στέκονται στο ύψος των πολύ δύσκολων περιστάσεων που βιώνει ο τόπος!

Με αυτό το σκεπτικό, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. αποφάσισε να διοργανώσει την σημερινή ημερίδα προκειμένου να καταδείξει τον εθνικό ρόλο της Τ.Α. στην διάρκεια της κρίσης, δεδομένου ότι παρά τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές περικοπές που υπέστη, επέτυχε με πολυποίκιλες μικρές η μεγάλες δράσεις και παρεμβάσεις να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι. Κυρίες και Κύριοι

Τα τελευταία χρόνια, όλοι είδαμε πρωτόγνωρες εικόνες στην καθημερινότητα μας, εικόνες που παλαιότερα βλέπαμε μόνο στις ταινίες!

Παιδιά αλλά και ενήλικες να ψάχνουν στα σκουπίδια, όχι πια για κάτι που μπορούν να πουλήσουν, κάτι που μας ήταν οικείο λόγω των ρακοσυλλεκτών και των κυνηγών αλουμινίου και γενικά μετάλλων, αλλά για κάτι που να μπορούν να φάνε!

Ολόκληρες οικογένειες προσφύγων, η μεταναστών να ζητούν την προστασία μας στον αγώνα επιβίωσής τους!

Ανθρώπους να κοιμούνται σε παγκάκια, να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν αβοήθητοι, η να τερματίζουν την ζωή τους από απόγνωση!

Επιχειρήσεις και καταστήματα να βάζουν σωρηδόν «λουκέτα»! Συμπολίτισσες και συμπολίτες μας να χάνουν την δουλειά τους και να τους «κυνηγάνε» τα χρέη ανελέητα!

Παιδάκια να λιποθυμούν σε σχολεία από ασιτία, η να ζητιανεύουν στα πεζοδρόμια!

Το κράτος «πνιγμένο» στα μύρια προβλήματά του δυστυχώς αδυνατούσε να παρέμβει ουσιαστικά για να υποστηρίξει αυτούς τους δυστυχισμένους συνανθρώπους μας και όπου προσπάθησε να το κάνει, προδόθηκε από την ανεπαρκή οργανωτική ικανότητα που το χαρακτηρίζει διαχρονικά.

Μοιραία, τον ρόλο του «ναυαγοσώστη» ανέλαβε αυτόβουλα η τοπική αυτοδιοίκηση ως ο πλησιέστερος στους πολίτες θεσμός και ανταποκρίθηκε πλήρως σε αυτόν, κρατώντας την κοινωνία μας όρθια!

–           Ενεργοποίησε τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των πολιτών διοργανώνοντας καμπάνιες ουσιαστικής έκφρασης των συναισθημάτων της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης.

–           Δημιούργησε δομές κοινωνικής ένταξης και προσφοράς βοήθειας στους πληγέντες.

–           Στάθηκε αρωγός στους φτωχούς και στους αδύνατους, επωμιζόμενη δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη για να τους διευκολύνει να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, αλλά και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

–           Έδωσε δουλειές σε χιλιάδες ανέργους, εκτελώντας έργα και αξιοποιώντας πληθώρα προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

–           Ενθάρρυνε την κοινωνική συνεργατικότητα σε τέτοιο βαθμό που περιοχές όπως ο Νομός Καρδίτσας έγιναν πρωτοπόρες στην υλοποίηση σχετικών ιδιωτικών επενδύσεων, όπως για παράδειγμα η Συνεταιριστική Τράπεζα, η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία, ο Συνεταιρισμός Στέβιας, η συγκρότηση πολλών συνεταιρισμών στους τομείς του αγροτουρισμού, της αξιοποίησης του δασικού πλούτου, της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα αξιόλογες συναντήσεις και ημερίδες οι οποίες έγιναν αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών και μπορούμε να πούμε πλέον ότι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί αποτελούν στοιχείο της ταυτότητας του Νομού μας, αλλά και πλατύ πεδίο μελέτης Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.

–           Έβαλε τον άνθρωπο, την προνοιακή μέριμνα και το λαϊκό συμφέρον πάνω από κάθε ανάλγητη οικονομικίστικη απαίτηση απ’ όπου κι’ αν εκπορεύονταν, βγάζοντας στην απογοητευμένη ελληνική κοινωνία ασπροπρόσωπο τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό!

Αγαπητοί συνάδελφοι. Κυρίες και Κύριοι

Ήρθε η ώρα η Ελληνική Πολιτεία να κάνει την αυτογνωσιακή της υπέρβαση και να αναγνωρίσει στον μέγιστο βαθμό την καθοριστική συμβολή της Τ.Α. στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της πρωτοφανούς κρίσης σε ανθρωπιστικό, αλλά και διοικητικό επίπεδο.

Οφείλει να το πράξει άμεσα στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Την καλούμε να αποδεχθεί ότι σε χαλεπούς καιρούς η Τ.Α. επέδειξε αξιοθαύμαστη διαχειριστική επάρκεια και αποτελεσματικότητα που της δίνουν το δικαίωμα να αποκτήσει επιτέλους την οικονομική και λειτουργική αυτονομία που επιδιώκει εδώ και δεκαετίες.

Το έχει ανάγκη η ίδια για να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση και να ανοίξει καινούργιους αναπτυξιακούς ορίζοντες για το μέλλον.

Το χρειάζεται η χώρα μας για την Ευρωπαϊκή της εξομοίωση και ολοκλήρωση.

Το θέλουν οι πολίτες κυρίως της περιφέρειας για να σφυρηλατήσουν μια νέα σχέση συνεργασίας με το Ελληνικό κράτος, η οποία θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα εμπεριέχει σαφέστατη διαβάθμιση στην αντιμετώπιση των αναγκών και στις λύσεις που θα δίνονται στα μικρά και μεγάλα τοπικά προβλήματα.

Εύχομαι ολόψυχα, η σημερινή ημερίδα να ενισχύσει με τα συμπεράσματά της τον κοινό αγώνα για την θεσμική αναβάθμιση του εθνικού ρόλου που έχει αναλάβει εκ των πραγμάτων η Τ.Α. απέναντι στην Ελληνική κοινωνία και να παρακινήσει τις αρχές και όλους τους φορείς του τόπου να τον στηρίξουν δυναμικά μέχρι την ευόδωσή του».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πανηγυρικά ολοκληρώθηκε το 35ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Επόμενο άρθρο Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας