Παύλος Σιούφας: «Οι συνέπειες της δραχμής»


Έχουμε αναλογιστεί τι θα συμβεί, αν η Ελλάδα γυρίσει στη δραχμή μετά μάλιστα από μια άτακτη χρεοκοπία;  Κατ’ αρχάς θέλω να σημειώσω ότι δεν υπάρχει καμμία πρόθεσή μου να ενσπείρω και να καλλιεργήσω φοβίες και ότι το κείμενό μου αυτό γράφεται μόνο για λόγους ενημέρωσης και προβληματισμού.

Πρώτα θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι το νέο νόμισμα και αν ακόμη ονομαστεί δραχμή, δεν θα έχει καμμία σχέση με την δραχμή που ξέραμε μέχρι το 2001, αλλά θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό νόμισμα.

Οι μεγάλοι χαμένοι από την εισαγωγή του νέου νομίσματος θα είναι κυρίως οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, των οποίων η αγοραστική τους δύναμη θα συρρικνωθεί σε μεγάλο ποσοστό.  Στην αγορά θα εμφανισθούν ελλείψεις βασικών προϊόντων τα οποία εισάγονται, όπως καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα, πρώτες ύλες, με άμεση μετενέργεια στην ασφάλεια των πολιτών, όπως εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας μας.

Οι τράπεζες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να κλείσουν για κάποιο διάστημα, αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αναλήψεις του κόσμου.  Η ύφεση της οικονομίας, θα φθάσει σε πρωτοφανή για την χώρα μας ποσοστά και η ανάπτυξη θα αποτελεί όνειρο απατηλό.  Τα επιτόκια δανεισμού θα εκτιναχθούν στα ύψη, ενώ η λιτότητα θα γίνει ακόμη πιο σκληρή, οι απολύσεις θα ενταθούν και οι κοινωνικές παροχές θα γίνουν είδος εν ανεπαρκεία.

Ο πληθωρισμός θα φθάσει στους πρώτους μήνες σε υψηλά επίπεδα, που όμοιά του δεν θα μπορούμε να θυμηθούμε, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές με τις άλλες χώρες για μεγάλο διάστημα θα παγώσουν.

Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ποσοστό ανάλογο με το ποσοστό ανατίμησης του Ευρώ και του Δολλαρίου έναντι της δραχμής.

Η εθνική ασφάλεια σίγουρα θα τεθεί σε κίνδυνο, αφού μια χώρα απομονωμένη και με κοινωνική ένταση αποτελεί στόχο για τους εχθρούς της.

Ο τουρισμός θα μπορούσε να είναι κερδισμένος, όμως η κοινωνική αναταραχή και η αστάθεια μάλλον θα διώχνουν τους ξένους.  Οι εξαγωγές που θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι επίσης κερδισμένες, δεν θα εκμεταλλευτούν το οποιοδήποτε όφελος απ’ την υποτίμηση της δραχμής, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών που θα παρουσιαστεί και της αδυναμίας χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι οι πολιτικοί που διαχειρίζονται τις τύχες της πατρίδας, πρέπει να καταβάλουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα τέτοιο αποτρόπαιο ενδεχόμενο.

Όμως λόγο στην υπόθεση αυτή έχει και ο λαός, στα χέρια και στο μυαλό του οποίου βρίσκονται σε σημαντικό βαθμό οι εξελίξεις και το μέλλον της χώρας μας.

 

Παύλος Β. Σιούφας

Δικηγόρος

Υποψήφιος Βουλευτής

Ν.Δ. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Υποκριτικό το ενδιαφέρον του κ. Δομ. Βερίλλη για την ΑΝΚΑ
Επόμενο άρθρο Οι σημαίες στον… ιστό τους