[Του Γιώργου χαντζοπλάκη].
Τελευταία, με αφορμή την υποχρεωτική διάλυση της ΔΕΤΑΚ λόγω του δημοτικού κώδικα, άρχισε μια δημόσια διαβούλευση για την τύχη του αναψυκτηρίου του ΠΑΥΣΙΛΙΠΟΥ. Αυτό είναι καλό. Περιορίζεται, όμως, μόνο μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Εκτιμώ ότι θα παρουσίαζε ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση θέσεων παλιών προέδρων και μελών του ΔΣ της ΔΕΤΑΚ. Ακόμη καλύτερα θα ήταν να πάρουν μέρος στην κουβέντα πολίτες και θαμώνες του ΠΑΥΣΙΛΙΠΟΥ.
Σήμερα το «Π» προσφέρει ότι προσφέρουν πάρα πολλά άλλα καταστήματα στην πόλη μας. Διαφέρει στην μοναδικότητα του χώρου. Ούτε οι υπηρεσίες, όμως, είναι ανάλογες, ούτε οι τιμές χαμηλές. Ασκείται κοινωνική πολιτική μέσα από την λειτουργία του «Π»; Όχι. Η μόνη κοινωνική πολιτική είναι η προσφορά εργασίας σε ορισμένα άτομα.
Οι προτάσεις για τη λειτουργία του «Π» είναι τρεις, όσες και οι παρατάξεις του ΔΣ. Μίσθωση σε ιδιώτη, λειτουργία από το δήμο σαν μια ακόμη υπηρεσία, λειτουργία από Ανώνυμη Εταιρεία του δήμου, μια άλλη ΔΕΤΑΚ δηλαδή.
Η δική μου θέση, όπως, κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο είναι διαφορετική. Την θυμίζω. «Δημιουργία Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.) Η εταιρεία αυτή θα αναζητήσει συνεργάτη ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία του αναψυκτηρίου. Το εργολαβικό αντάλλαγμα θα είναι ποσοστό κέρδους από τη λειτουργία του «Π» και το οποίο δεν θα είναι μικρότερο ενός ελάχιστου ενοικίου». Με τον τρόπο αυτό το «Π» δεν χάνει τίποτα από το χαρακτήρα του.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να θυμίσω σε ορισμένους παλιούς ότι ανάλογη πρόταση εκπονήθηκε από στελέχη της ΔΕΤΑΚ το 2005-06.
Έτσι ο δήμος που σήμερα χρηματοδοτεί με 150.000€ το χρόνο το «Π» θα εισπράττει τουλάχιστον άλλες 50.000€. Με τα χρήματα αυτά θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να συντηρήσει το άλσος (φωτισμός, παιδική χαρά κλπ). Θα μπορέσει για παράδειγμα να ενισχύσει τα συσσίτια για τους άστεγους και άπορους δημότες. Διότι κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει να πληρώνουν όλοι το ίδιο για τις ίδιες υπηρεσίες. Κοινωνική πολιτική είναι να παρέχω αναγκαίες υπηρεσίες σε οικονομικά αδύνατους δημότες. Καφέδες και τσιπουράκια σήμερα προσφέρουν πολλά καταστήματα στην πόλη μας και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές από το «Π». Φαγητό, όμως, σε άπορους κανένας. Έτσι ο κόσμος θα συνεχίσει να πηγαίνει στο «Π» απολαμβάνοντας μια καλύτερη εξυπηρέτηση , οι εκδηλώσεις θα μπορούν να γίνονται, ο χώρος θα διατηρείται σε καλή κατάσταση, και οι δεσμοί των καρδιτσιωτών με το άλσος θα παραμείνουν.
Βέβαια στο θέμα του «Π» φαίνεται να «βάλαμε το κάρο μπροστά από τα άλογα». Διότι πρώτα αποφασίσαμε την μεταφορά όλου του προσωπικού στο δήμο και τώρα συζητάμε τι θα κάνουμε με το αναψυκτήριο. Και βέβαια εύλογο ερώτημα είναι με πιο προσωπικό θα δουλέψει το «Π» αν αποφασισθεί να παραμείνει στο Δήμο είτε σαν υπηρεσία είτε σαν επιχείρηση.