Το Α’ Στάδιο των μελετών Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) των πρώην Δήμων – και νυν Δημοτικών Ενοτήτων – Κάμπου και Μητρόπολης παρουσιάστηκε την Τρίτη 11/03/2014 στις αντίστοιχες έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων από τους ανάδοχους μελετητές «Γεωργούλα Αικατερίνη – Κανδήλα Θωμαή – Παλαιοχωρίτης Κωνσταντίνος – Ράπτη Αριστέα Χριστίνα».
Οι βασικοί Στόχοι των μελετών ΣΧΟΟΑΠ των Δημοτικών Ενοτήτων Κάμπου και Μητρόπολης είναι:
-Ο καθορισμός των μεγεθών της οικιστικής ανάπτυξης σ’ όλη την έκταση των Δημοτικών Ενοτήτων, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τις τοπικές ανάγκες και καταλληλότητες καθώς και τις κατευθύνσεις που προκύπτουν από υπερκείμενα επίπεδα σχεδιασμού.
-Ο καθορισμός του αναγκαίου κοινόχρηστου και κοινωφελούς εξοπλισμού και της αναγκαίας τεχνικής υποδομής για το έτος – στόχος 2033.
-Ο καθορισμός των χρήσεων γης (αμιγής – γενική κατοικία, πολεοδομικό κέντρο, αστικό πράσινο κ.λπ.)
-Η πολεοδομική οργάνωση των οικισμών και ο προσδιορισμός των περιοχών μέσα σε αυτούς, που απαιτούν παρεμβάσεις αναβάθμισης μέσω του μηχανισμού των αναπλάσεων.
-Ο καθορισμός των ζωνών παραγωγικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (χρήσεις γης), με βάση τις ανάγκες των παραγωγικών τομέων, τις σχετικές προγραμματικές κατευθύνσεις και τη σχετική Νομοθεσία.
-Η καταγραφή/αξιολόγηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των Δ.Ε. και ο προσδιορισμός των περιοχών ειδικής προστασίας (ΠΕΠ), οι οποίες δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν.
-Ο προσδιορισμός των κατευθύνσεων χωρικής οργάνωσης και ιεράρχησης των οικισμών.
-Η διασφάλιση του δομημένου περιβάλλοντος από φυσικά και γεωλογικά καταστροφικά φαινόμενα.
Το Ά Στάδιο αφορά στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής των Δημοτικών Ενοτήτων Κάμπου και Μητρόπολης, καθώς και στη διάγνωση των προοπτικών των δυο περιοχών. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους μελετητές η χωροταξική θεώρηση των Δημοτικών Ενοτήτων Κάμπου και Μητρόπολης, η αναπτυξιακή φυσιογνωμία των περιοχών αυτών, τα δεδομένα του χώρου και του περιβάλλοντος (φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικό – αρχιτεκτονικό – ιστορικό περιβάλλον, χωροταξική οργάνωση – χρήσεις γης, γεωλογική διερεύνηση – ασφάλεια προστασία), η πολεοδομική οργάνωση των οικισμών, ενώ ακολούθησε αξιολόγηση των δεδομένων, προβλημάτων και προοπτικών, καθώς και μια καταρχήν Προκαταρκτική Πρόταση.
Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να διατυπώσουν τις προτάσεις τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης των μελετών ΣΧΟΟΑΠ που θα αποτελέσει αντικείμενο του Β Σταδίου.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός, ο οποίος παραβρέθηκε και στις δύο παρουσιάσεις, εξήρε τη σημασία των ΣΧΟΟΑΠ για τον αναπτυξιακό και πολεοδομικό σχεδιασμό των δημοτικών ενοτήτων και ζήτησε από τους δημότες να κάνουν παρατηρήσεις και προτάσεις που μαζί με τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου θα ληφθούν υπόψη τους από τους μελετητές ενόψει του επόμενου σταδίου.