Η κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου Καρδίτσας, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες – Ναοί – Νεότερα Μνημεία», επιβεβαίωσε και επικρότησε με τον καλύτερο τρόπο την αξία αυτού του εγχειρήματος και γενικότερα, την πολιτιστική πολιτική που η Νομαρχία Καρδίτσας ασκεί τα τελευταία χρόνια με στόχο την πολιτιστική προβολή και ανάδειξη του νομού μας αλλά και την ανάπτυξη του «πολιτιστικού τουρισμού».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, πολιτιστικών φορέων και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ειδικότερα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Βουλευτής του Ν. Καρδίτσας κ. Ντίνος Ρόβλιας και ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Σουφλάκος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρδίτσας κου Δομήνικου Βερίλλη. Όλοι εξέφρασαν τη βαθιά τους ικανοποίηση για την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία της Ν.Α. Καρδίτσας, των τοπικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και του «Μουσείου Πόλης» της Καρδίτσας, επεσήμαναν τη σημασία και τη σπουδαιότητα αυτής της έκδοσης και παρότρυναν να υπάρξει συνέχεια σε αυτήν την προσπάθεια με ανάλογες εκδοτικές πρωτοβουλίες στο μέλλον.
Χαιρετισμό απέστειλαν, επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Βουλευτές Κώστας Τσιάρας και Γεώργιος Θ. Αναγνωστόπουλος και οι πρώην Βουλευτές κ. Σέφης Αναστασάκος, κ. Δημήτρης Σωτηρλής, κ. Βασίλης Τσιλίκας και κ. Νίκος Σαλαγιάννης.
Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος μίλησε αναλυτικότερα για τους λόγους που οδήγησαν στην πρωτοβουλία της έκδοσης αυτού του βιβλίου και για τους στόχους που αυτή εξυπηρετεί, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης όσο και σε επίπεδο διεκδίκησης πόρων για τη διάσωση και ανάδειξη του μνημειακού μας πλούτου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στη συστηματική προσπάθεια που έχει γίνει για τη διακίνηση και προώθηση του βιβλίου, ώστε αυτό να φθάσει στα χέρια όλων των ανθρώπων και φορέων που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, είτε πρόκειται για πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς του ΥΠ.ΠΟ., ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες είτε για απλούς συμπολίτες μας. Τέλος, ο Νομάρχης Καρδίτσας ευχαρίστησε θερμά για την άριστη συνεργασία τους όλους όσους συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος.
Για τη θεματική ενότητα του βιβλίου «Προϊστορικοί και Ιστορικοί Χρόνοι» μίλησε διεξοδικά η αρχαιολόγος κα Βασιλική Αδρύμη – Σισμάνη, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ιστορικό και τη μέχρι τώρα πορεία της αρχαιολογικής έρευνας στο Νομό Καρδίτσας, στο αξιόλογο ανασκαφικό και ερευνητικό έργο της ΛΔ’ Ε.Π.Κ.Α., καθώς και στη συμβολή αυτής της έκδοσης στην αποκατάσταση και ανασύνθεση της εικόνας της ιστορικής ταυτότητας του νομού μας.
Την σκυτάλη πήρε ακολούθως η αρχαιολόγος κα Κρυσταλλία Μαντζανά, Προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία μίλησε αναλυτικότερα για τη θεματική ενότητα «Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία του Νομού Καρδίτσας» και τόνισε το πολύ αξιόλογο ερευνητικό έργο και την πολύχρονη αφοσίωση της αρχαιολόγου Δρ. Σταυρούλας Σδρόλια στη μελέτη των μνημείων αυτής της περιόδου τόσο στην περιοχή των Αγράφων όσο και του κάμπου. Παράλληλα, επεσήμανε το πόσο αναγκαία είναι η ευρύτερη μνημειακή δικτύωση της Δυτ. Θεσσαλίας αλλά και η σύνδεσή της με τα Μετέωρα και, γενικότερα, τα μνημεία του Νομού Τρικάλων.
Τέλος, για τις ενότητες του βιβλίου που αφορούν στα «Νεότερα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας» και στην «Πόλη της Καρδίτσας: Ιστορική Αναδρομή», μίλησε εκτενώς ο κ. Δημήτρης Καρύδης, Καθηγητής στον Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο κ. Καρύδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτό που καθιστά ξεχωριστή την παρούσα έκδοση είναι το γεγονός ότι συνδυάζει, με μοναδικό τρόπο, τον «λευκωματικό» χαρακτήρα με την απαιτούμενη επιστημονική και βιβλιογραφική τεκμηρίωση, γεγονός που την καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών και εκπαιδευτικών. Επαίνεσε, παράλληλα, τον τρόπο προσέγγισης και παρουσίασης των μνημείων από τους δύο συγγραφείς των ενοτήτων, τον κ. Δημήτρη Παλιούρα και την κα Φωτεινή Λέκκα, και έθεσε κάποια ερωτήματα που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα μελέτη και στα οποία θα άξιζε να εστιάσει μελλοντικά η έρευνα.
Η εκδήλωση έκλεισε με μία σύντομη αναφορά των ίδιων των συγγραφέων του βιβλίου για την έκδοση. Ειδικότερα, ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης (Προϊστάμενος της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων), ο κ. Δημήτρης Παλιούρας (Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας) και η κα Φωτεινή Λέκκα (Προϊσταμένη του «Μουσείου Πόλης» Καρδίτσας) ευχαρίστησαν όλους τους συνεργάτες τους και τους απλούς πολίτες που με τον τρόπο τους συνέβαλαν στην μέχρι τώρα έρευνα της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, ενώ εξέφρασαν και την ευχή η έκδοση αυτού του βιβλίου να αποτελέσει απλώς την αρχή και το πρώτο βήμα για ανάλογες μελλοντικές πρωτοβουλίες και για νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού. Στην εκδήλωση δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, η κα Σταυρούλα Σδρόλια (Δρ. αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), συγγραφέας της θεματικής ενότητας «Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία του Νομού Καρδίτσας».
Μετά το πέρας της εκδήλωσης το βιβλίο μοιράστηκε σε όσους από τους παρευρισκομένους δεν το είχαν ήδη προμηθευτεί.