Ειδήσεις

Παρουσίαση του Ημερολογίου του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας


Ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Σοφάδων και μετά από δύο αναβολές εξαιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, και ώρα 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο των Σοφάδων η παρουσίαση του Ημερολογίου του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ζητά συγγνώμη από το κοινό της πόλης για την καθυστέρηση της παρουσίασης αυτής, αν και θεωρεί δεδομένη την κατανόηση των συμπολιτών του, από τη στιγμή, μάλιστα, που, στο διάστημα της κακοκαιρίας, οι ίδιοι ζήτησαν αυτή την αναβολή. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι το Ημερολόγιο του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας δεν είναι απλά ένα χρηστικό ημερολόγιο – εορτολόγιο, αλλά μια λαογραφική μελέτη με ιδιαίτερη θεματολογία κάθε χρόνο, όπου αποτυπώνονται τα χνάρια του ντόπιου λαϊκού πολιτισμού.

Έχοντας, ήδη, καλύψει ένα μεγάλο κύκλο θεμάτων σχετικά με το λαϊκό πολιτισμό του σοφαδίτικου κάμπου, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας, προχωράει φέτος σ΄ ένα θέμα αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, τα λαϊκά μας παραμύθια. Με στόχο να περισώσει ό τι πολυτιμότερο υπάρχει ακόμη από τον πλούτο της παράδοσης του τόπου μας, ο Σύλλογος επέλεξε το θέμα αυτό με την πεποίθηση ότι, έτσι, θα προσφέρει ένα ευχάριστο ανάγνωσμα σ΄ όλους όσοι παρακολουθούν την έκδοσή του, αλλά και θα συμβάλλει στην καταγραφή και τη διάσωση του λαϊκού πλούτου του τόπου μας, φωτίζοντας  όχι μόνο τη δομή της κοινωνίας που τα γέννησε, τους φόβους των απλών ανθρώπων, τις συνήθειες , τα προβλήματά τους αλλά, κυρίως, τις αξίες που καθόριζαν τη ζωή τους κι έπλαθαν ανθρώπους με ήθος.

Με τίτλο «Τα Παραμύθια μας», σε κείμενο και εικονογράφηση της Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα και επιμέλεια της ίδιας και  της Έβης Γκιζάνη-Σταφυλά, το Ημερολόγιο των Σοφαδιτών της Μαγνησίας στηρίχθηκε: 1) σε παραμύθια του Διαγωνισμού Καταγραφής Λαϊκών Παραμυθιών, που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος το 2009 και απέσπασε Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, 2) αφηγήσεις παραμυθιών από κυρίες- μέλη και φίλες του Συλλόγου και 3) παραμύθια από την προσωπική συλλογή της Ελένης Παπαλοπούλου-Τσέργα. Έτσι το Ημερολόγιο, εκτός από μια σύντομη αλλά κατατοπιστική εισαγωγή, περιλαμβάνει εικοσιένα (21) λαϊκά παραμύθια, ιδιαίτερα αγαπητά στην περιοχή των Σοφάδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σοφάδων και την υποστήριξη του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων. Θα προλογίσει η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Καρδίτσας, Νίκη Αγγελίνα-Φιλίππου. Παρουσιάζουν το Ημερολόγιο η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, και η Έβη Σταφυλά. Την εκδήλωση πλαισιώνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αφήγηση παραμυθιού από την Ελένη Παπαλοπούλου σε μικρούς μαθητές της Δημοτικής Μουσικής Σχολής Σοφάδων και παραδοσιακά τραγούδια από την Ελένη Γάκου, καθηγήτρια της Σχολής. Συντονίστρια του προγράμματος θα είναι η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου, Κατερίνα Σταθοπούλου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά το Δήμο Σοφάδων, το Μορφωτικό Σύλλογο και τη Μουσική Σχολή του Δήμου, για την τιμητική πρόσκληση, τη φιλοξενία και την άψογη συνεργασία, και καλεί το κοινό της πόλης, να χαρεί κοντά του ένα … παραμυθένιο κυριακάτικο πρωινό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Αντίτυπα του Ημερολογίου θα διατίθενται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και στη Γραμματεία του Δήμου Σοφάδων.

 

Η Πρόεδρος

Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ. Μουζακίου διασυνδέεται με την εκπαίδευση μέσω της πρακτικής άσκηση μαθητών
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Αβέβαιο μέλλον για την μονιμοποίηση των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρεώσεις