Την Κυριακή 8 Μαϊου στις 8.00 μ.μ. στο Παυσίλυπο θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Χαρίλαου Σωτ. Ντούλα: «Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας – Συγκριτική Ιστορική Γλωσσολογική και Λαογραφική Μελέτη»
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
1. Μπακαλάκου Βάϊα, Πρ/νη Γρ. Δ/μιας Εκπ/σης
2. Τσίνας Γεώργιος, Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος
3. Λιαπής Βασίλης, Φιλόλογος, επίτιμος πάρεδρος Π.Ι.
4. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αρχοντής Δημήτριος
π. Δήμαρχος Καρδίτσας
Συμμετέχουν:
α) Χορωδία Καρδίτσας, μαέστρος Ευθυμιάδης Στέφανος
β) Δημοτικό συγκρότημα:
Βασίλης Νταλάρας, τραγούδι
Τάσος Κουτσιώλης, βιολί
Το βιβλίο αυτό καρπός μόχθου και προσωπικής φροντίδας του συγγραφέα αποτελεί μια ευπρόσδεκτη και ουσιαστική συμβολή στην έρευνα του Θεσσαλικού χώρου.
Ο Χαρίλαος Ντούλας συγγραφέας, μαχητικός φιλόλογος – εκπαιδευτικός γίνεται ερευνητής και προσφέρει πολύτιμο έργο, κτήμα εσαεί για τους κατοίκους της πεδινής Θεσσαλίας « ευρείας λεωφόρου λαών » ανά τους αιώνες.
Στην παραπάνω συλλογή – μελέτη που ξεκίνησε από αγάπη προς τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, ο αναγνώστης θα βρει πλουσιότατο και ηλεγμένο υλικό που έχει συγκεντρωθεί με επιμονή από αρχεία και δευτερογενείς πηγές – μελέτες αλλά και από προφορικές μαρτυρίες και δημοσιευμένο λαογραφικό υλικό. Έτσι το βιβλίο θα αποτελέσει σημείο βιβλιογραφικής αναφοράς για ό,τι στο μέλλον θα γραφεί για τη Θεσσαλία και τους Καραγκούνηδες. Τα τοπωνύμια, οι παραδόσεις, παλιές ιστορίες χαραγμένες ανεξίτηλα στην προφορική ιστορική μνήμη, οι μετακινήσεις πληθυσμών από και προς την εύφορη θεσσαλική πεδιάδα, οι εγκαταστάσεις των ποικίλων πληθυσμών, μόνιμα ή προσωρινά, οι επιδρομές, οι κατακτήσεις, τα ανθρωπωνύμια, βαπτιστικά και επώνυμα, στηρίζουν την επιστημονική προσπάθεια του συγγραφέα να φωτίσει την ιστορία των πεδινών Θεσσαλών και να παραμερίσει τις τυχόν παρανοήσεις και σφάλματα.
Ο Χαρίλαος Σωτ. Ντούλας σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Παλαμά «Η Πρόοδος», ιδρυτής της Βιβλιοθήκης του Ομίλου, η οποία λειτουργεί ως Δημοτική, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας και πρόεδρος του επί 12 χρόνια, εισηγητής της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία υιοθετήθηκε απ’ το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το 1988 και καθιερώθηκε απ’ το ΥΠΕΠΘ το 1990.
Πρόκειται για κατάθεση ψυχής, η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα, εποχή κατά την οποία τα πάντα μεταφράζονται σε κόστος και αποδοτικότητα σε χρήμα.
Υπεύθυνη εκδήλωσης
Παρασκευή Σδρόλια – Βιβλιοθηκονόμος