«Εάν δεν αυξηθούν οι τιμές στα άλευρα, δεν θα αυξηθεί και η τιμή του ψωμιού» δήλωσε στη «Γνώμη» ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Ν. Καρδίτσας κ. Πετρινιώτης, ερωτώμενος σχετικά, μετά την τόσο μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει για το θέμα αυτό. Ο κ. Πετρινιώτης διευκρίνισε πάντως πως κάποια στιγμή το ψωμί θα ακριβύνει αφού έχει επιβληθεί ΦΠΑ 2%, το οποίο τους αδειάζει κυριολεκτικά τις τσέπες. «Η πτώση του τζίρου μας έχει φθάσει ακόμα και το 40%» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πετρινιώτης. Ένα – δυο αρτοποιεία μάλιστα έχουν βάλει ή ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης»
Ο κ. Ρόβλιας
Από την πλευρά του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός κ. Ρόβλιας δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής πώλησης του ψωμιού, καθώς δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση, πέραν του 2% του ΦΠΑ. Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η τιμή του ψωμιού να μην ακριβύνει ούτε κατά το 2% που αυξήθηκε ο ΦΠΑ.
Ο κ. Μούστος
Την έντονη αντίδραση των αρτοποιών της χώρας προκάλεσε η πρόσφατη δημοσίευση έρευνας για τις αποκλίσεις τιμών από το… χωράφι στο ράφι, καθώς στην περίπτωση του άρτου του επιούσιου, ούτε λίγο ούτε πολύ, η διαφορά φτάνει μέχρι και 1.500%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιο, η πρώτη ύλη για το ψωμί δεν είναι το σιτάρι -με τιμή 0,15 ευρώ το κιλό- αλλά το αλεύρι, η τιμή του οποίου είναι στα 0,45 – 0,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει μια διαφορά της τάξης των 216% των τιμών σίτου και των τιμών αλεύρων -«το καρβέλι δεν φυτρώνει στο χωράφι», επισημαίνουν οι αρτοποιοί, που εμφανίζονται εξαιρετικά «αμήχανοι» μπροστά στην αύξηση του ΦΠΑ. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: «Διάφορα δημοσιεύματα κάνουν σύγκριση τιμών στην αλυσίδα σιτάρι- ψωμί και συνεπώς σύγκριση μεταξύ παραγωγού και αρτοποιού. Και εύλογα αναρωτιόμαστε: Είναι τόσο απλός ο παραλληλισμός ώστε να ισχυριστούμε ότι το «καρβέλι» φυτρώνει στο χωράφι; Μπορεί να συγκριθεί η παραγωγή του ψωμιού και ό,τι συνεπάγεται αυτό (ενοίκια, ΔΕΚΟ, μηχανολογικός εξοπλισμός, αμοιβές εργατικού δυναμικού κ.λ.π) με την παραγωγή στην κατανάλωση της τομάτας, της πατάτας και άλλων οπωροκηπευτικών; Όλοι γνωρίζουμε ότι η Α’ ύλη του ψωμιού δεν είναι το σιτάρι αλλά το αλεύρι και πληροφορούμε για άλλη μία φορά τους επαΐοντες που δημοσιεύουν τέτοιες πληροφορίες, ότι ο Έλληνας αρτοποιός το προμηθεύεται σε διπλάσια τιμή απ’ ότι το προμηθεύεται ο Ευρωπαίος αρτοποιός. Και το παράδοξο είναι το εξής: Βάλλουν την τιμή του ψωμιού δοθείσης ευκαιρίας, γνωρίζοντας καλά ότι στην Ελλάδα ο Έλληνας καταναλωτής το αγοράζει κατά 30% φθηνότερο από ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που τα προμηθεύεται κατά 12% ακριβότερα. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν και από την τελευταία έρευνα της Eurostat όπου αναφέρεται ότι τα λαχανικά και το ψωμί πωλούνται φθηνότερα στην Ελλάδα ενώ είναι αρίστης ποιότητας. Και αυτό έχει την εξήγησή του και μάλιστα πολύ λογική: Το ψωμί δεν είναι ιδιαίτερα επικερδές, ενώ η αρτοποιία εν γένει στην Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ο λόγος που επιβιώνει είναι η προσωπική εργασία των περισσότερων μελών της οικογένειας που απασχολείται στο αρτοποιείο για 12-14 ώρες/ 24ωρο επί 365 ημέρες ετησίως. Και σύμφωνα με κοστολογικά στοιχεία και έρευνες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς, η συμβολή της Α’ ύλης στο ψωμί αντιστοιχεί στο 30% του κόστους παραγωγής, ενώ το κόστος εργασίας ανέρχεται στο 47-49 % γι αυτό τα αρτοποιεία θεωρούνται επιχειρήσεις έντασης εργασίας. Από τα ως άνω αναφερόμενα προκύπτει, αποδεικνύεται και δικαιολογείται η χαμηλή τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα και η διαφορά της σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές τιμές. Απαντάται επίσης και το ερώτημα στο γιατί το ψωμί του φούρνου της γειτονιάς είναι φθηνότερο ακόμα και από το βιομηχανικό και κατεψυγμένο που προμηθεύεται ο καταναλωτής από τις υπεραγορές τροφίμων και τα Σούπερ Μάρκετ»