Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν στον Υπουργό Παιδείας, κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας Καθηγητής Θεόδωρος Τσιρίκογλου και ο Αντιπρόεδρος Καθηγητής Παντελής Υψηλάντης, διαμαρτυρόμενοι έντονα στο περιεχόμενο του επικαιροποιημένου σχεδίου «Αθηνά» που θέλει τη δραματική συρρίκνωση του ΤΕΙ Λάρισας μέσω της κατάργησης και μεταφοράς των Τμημάτων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας στη Χαλκίδα (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) και του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) καθώς και την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και σε πλήρη αναντιστοιχία με τους όρους, προϋποθέσεις και στόχους που θέτει το ίδιο το σχέδιο «Αθηνά» αναφορικά με ακαδημαϊκά, οικονομικά και χωροταξικά κριτήρια διαμόρφωσής του.
Το ΤΕΙ Λάρισας, παρότι πρόσφατα αξιολογημένο από ανεξάρτητο διεθνή φορέα και κατατασσόμενο παγκοσμίως μέσα στο 10% των καλυτέρων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αντί να ενισχυθεί από την Πολιτεία αντιθέτως δέχεται ένα καίριο χτύπημα στη σπονδυλική του στήλη. Τα κείμενα των παραιτήσεων έχουν ως εξής:
Παραίτηση Προέδρου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Λάρισας
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα άκρως επείγουσα επιστολή μου σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη Διοίκηση του Ιδρύματος, διότι με κανέναν τρόπο δε θέλω να συμμετέχω στην κατεδάφιση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, στον ανορθόδοξο σχεδιασμό, στην επικράτηση του παραλόγου, στην κατασπατάληση πόρων εκατομμυρίων ευρώ και στην απογοήτευση και απαξίωση άξιου στελεχιακού δυναμικού του Ιδρύματος.
Η αυθαίρετη και χωρίς καμία διαβούλευση κατάργηση των Τμημάτων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας με τη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», η επιμονή στην κατάργηση του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, αν και υπήρξαν αντίθετες διαβεβαιώσεις και η διάλυση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και η μεταφορά του στο Καρπενήσι για άσχετους με την ακαδημαϊκότητα λόγους αποτελούν κτυπήματα στη σπονδυλική στήλη του Ιδρύματος.
Τα Τμήματα αυτά με ιστορία 40 χρόνων αποτελούν τον ιδρυτικό κορμό του, εφοδιάζουν τους σπουδαστές με κλασικές ειδικότητες των τεχνολογικών εφαρμογών, έχουν χιλιάδες αποφοίτους σε παραγωγικές θέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παράγουν μεσαία στελέχη που στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ολόκληρη η κεντρική Ελλάδα είναι γεμάτη από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας και υποστηρίζονται από τους αποφοίτους των Τμημάτων που καταργούνται.
Το ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ έκανε σαφή πρόταση εξορθολογισμού και εξοικονόμησης πόρων με συγκεκριμένες καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πίστευε ότι θα επιβληθούν, χωρίς διάλογο, καταργήσεις νευραλγικών Τμημάτων, χρήσιμων στον παραγωγικό ιστό της χώρας, όπως είναι τα Τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας.
Παραδίδω το Ίδρυμα σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (μέσα στο 10% σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με διεθνείς αξιολογικούς οργανισμούς) και εύχομαι οι καταργήσεις αυτές να μην είναι καταστροφικές για αυτό.
Τέλος, ως ύστατη διορθωτική προσπάθεια απευθύνω πρόσκληση για περιήγηση στελεχών του Υπουργείου σας και των φορέων της περιοχής στους χώρους των εργαστηρίων και των αιθουσών διδασκαλίας των Τμημάτων που καταργούνται με σκοπό την παρουσίαση των υποδομών, του εξοπλισμού, των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων τους και των συνεπειών της κατάργησής των».
Παραίτηση Αντιπροέδρου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Λάρισας
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μου, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη Διοίκηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, διότι δε μπορώ να δεχθώ ως μέλος της Διοίκησης του Ιδρύματος τον πλήρη εμπαιγμό εκ μέρους του Υπουργείου σχετικά με τη διαδικασία με την οποία υλοποιείται το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».
Συγκεκριμένα, στην τελευταία μας συνάντηση, της 21ης Φεβρουαρίου, σε συνέχεια των προηγούμενων διαβουλεύσεων, συζητήθηκαν οι προτάσεις του Ιδρύματος και επήλθε συμφωνία ως προς τη νέα δομή του (χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο τέλος της συνάντησης «με το ΤΕΙ Λάρισας κλείσαμε»). Σε διάστημα όμως ολίγων ημερών, με την από 1ης Μαρτίου επιστολή, με την οποία μας κοινοποιείται το τελικό σχέδιο, ανατρέπονται ριζικά όλα τα δεδομένα, χωρίς να έχει μεσολαβήσει η οποιαδήποτε σχετική συζήτηση ή αναφορά.
Τη συμπεριφορά αυτή τη θεωρώ απαξιωτική, όχι προς τα άτομα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, αλλά προς ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από την Προϊσταμένη του Αρχή.
Η νέα απόφαση, με την κατάργηση τριών επιπλέον Τμημάτων, συντελεί σε τεράστια συρρίκνωση του ΤΕΙ Λάρισας, στην απογοήτευση και απαξίωση άξιου στελεχιακού δυναμικού του Ιδρύματος και στην κατασπατάληση πόρων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν επενδυθεί στα εργαστήρια αυτών των Τμημάτων. Ποιο είναι το νόημα των προσπαθειών που καταβάλλει η ακαδημαϊκή κοινότητα ενός Ιδρύματος για την ανάπτυξή του, όταν όλα μπορούν σε μια στιγμή, τόσο πρόχειρα -γιατί δεν θέλω να συμμερισθώ τις απόψεις περί οργανωμένων σχεδίων – να ακυρωθούν;
Οπωσδήποτε, η Πολιτεία έχει λόγο στη διάρθρωση του νέου χάρτη στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά η ακαδημαϊκή πλευρά του θέματος πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κάλλιστα, θα μπορούσατε να ορίσετε το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε (π.χ. αριθμός τμημάτων, δυνατότητα λειτουργίας χωρίς έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λπ.) και να μας ζητήσετε να διαμορφώσουμε τη νέα μας ακαδημαϊκή οργάνωση (σχολές, τμήματα, κατευθύνσεις, προγράμματα σπουδών) υπό τους συγκεκριμένους περιορισμούς, που όλοι μας κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε.
Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», με αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις, οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση αντί της ενδυνάμωσης, ενός από τα πλέον ισχυρά, τόσο στον εκπαιδευτικό αλλά και ερευνητικό τομέα, Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας μας».