Ειδήσεις

Παραδόθηκαν τα τρία νέα κτίρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας


Παραδόθηκαν τα τρία νέα κτίρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας προϋπολογισμού 1,25 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Στόχος του έργου ήταν η κατασκευή ποιμνιοστασίου, βουστάσιου και πτηνοτροφείου για την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατεύθυνση στη Ζωική Παραγωγή. Στην τελετή των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής:
«Ολοκληρώσαμε μαζί με το ΤΕΙ της Λάρισας Θεσσαλίας ένα χρήσιμο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης, που αναβαθμίζει πραγματικά την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας για το ΤΕΙ. Πρόκειται για το έργο κατασκευής του νέου ποιμνιοστασίου, βουστάσιου και πτηνοτροφείου προϋπολογισμού 1,25 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ταυτόχρονα την πρακτική άσκηση των νέων που αύριο βγαίνουν στην παραγωγή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία τον πρόεδρο και το ΤΕΙ της Θεσσαλίας. Να σας πω ότι μαζί με το ΤΕΙ υλοποιούμε τέσσερα μεγάλα έργα προϋπολογισμού 11,8 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώνεται το κτίριο Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας εδώ προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε η προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 3,4 εκατ. έτσι ώστε να μπορεί το ΤΕΙ να εμβαθύνει στην έρευνα αλλά ταυτόχρονα να συνδέσει την έρευνα με την παραγωγή και την παρεχόμενη υπηρεσία με τις τοπικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, κάτι που έχει φανεί με τα βραβεία τα οποία έχει πάρει. Με τα έργα αυτά λοιπόν όχι μόνο αναβαθμίσαμε την ποιότητα παρεχομένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας αλλά ταυτόχρονα δημιουργήσαμε και θέσεις εργασίας, ρίχνοντας χρήμα στην πραγματική οικονομία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Παναγιώτης Γούλας δήλωσε: «Ημέρα σημαντική για το ίδρυμά μας διότι εγκαινιάζουμε τις νέες κτηνοτροφικές μονάδες Τεχνολόγων Γεωπόνων Ζωικής Παραγωγής που υλοποιήθηκαν από το ΕΣΠΑ. Ένα σημαντικό έργο, για το οποίο ευχαριστούμε πολύ τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό καθώς και τις υπηρεσίες του, που κατορθώσανε σε λίγο χρονικό διάστημα να απορροφήσουν όλα τα κονδύλια και να παρουσιάσουν ένα σημαντικό έργο υψηλού επιπέδου από πλευράς τεχνολογίας. Δεν νομίζω να υπάρχει παρόμοιο σε αντίστοιχα ιδρύματα τριτοβάθμια για την κτηνοτροφία. Επειδή εμείς πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα όχι μόνο στα κτιριακά αλλά και στις φυλές, στην παραγωγή και γενικά στην τεχνολογία, κατευθύνουμε την έρευνα στην εφαρμογή, για αυτό έχουμε παράγει καινούρια προϊόντα, έχουμε πάρει 15 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν :
• Το ποιμνιοστάσιο εμβαδού 543,55 μ2 . Σε ένα ενιαίο χώρο υπάρχουν 16 θέσεις ζώων με κινητά διαχωριστικά. Επίσης υπάρχει χώρος αρμεγής, δωμάτιο γάλακτος και χώρος μηχανημάτων.
• Το βουστάσιο εμβαδού 440,40 μ2 που αποτελείται από το στάβλο, το χώρο σταβλίτη, τις θέσεις αγελάδων και τα γραφεία.
• Το πτηνοτροφείο είναι εμβαδού 193,20 μ2 και αποτελείται από το χώρο ωοτοκίας και το χώρο κρεατοπαραγωγής .

Παράλληλα δημιουργήθηκε ενιαίος περιβάλλον χώρος καθώς και τα έργα αποχέτευσης – ηλεκτροδότησης.

Με την κατασκευή των τριών νέων κτιρίων καλύπτονται πλέον ανάγκες του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο σήμερα αριθμεί συνολικά περίπου 1.500 ενεργούς φοιτητές. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις όπου λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι παραπάνω μονάδες (ποιμνιοστάσιο – βουστάσιο – πτηνοτροφείο) ήταν πολύ παλιές δεδομένου ότι είχαν κατασκευαστεί από την ίδρυση του ΤΕΙ το 1974 και δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα διατήρησης και εκμετάλλευσης των παραγωγικών ζώων.

Συνεπώς, με την παράδωση των νέων εγκαταστάσεων προάγεται σημαντικά η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους σπουδαστές του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων / κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής. Επίσης, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις αναμένεται να βοηθήσουν στην παραγωγή ποιοτικότερου ερευνητικού έργου από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και μπορούν να προσελκύσουν ενδιαφερόμενες εταιρείες, οργανισμούς και ενώσεις για την εκπόνηση σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας.

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει για οζώδη την δερματίτιδα
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή μαθήτριας του ΔΩΚ στο 19ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Πιάνου