Ειδήσεις

Παραίτηση του Παναγιώτη Χαρίτου από τη θέση του Αντιδημάρχου


Με την παρούσα επιστολή, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του αντιδημάρχου στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής –  Ευπαθών Ομάδων και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Σοφάδων.

Δηλώνω επίσης την αποχώρησή μου από τη δημοτική ομάδα της παράταξής σας και την ανεξαρτητοποίησή μου.  Η απόφαση μου είναι οριστική και αμετάκλητη.

Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή τη δυσάρεστη απόφαση είναι καθαρά πολιτικοί και έχουν σχέση με τη κακή διοίκηση του Δήμου Σοφάδων και των υπηρεσιών του, τη στάσητης πλειοψηφίας της δημοτικής ομάδας και την προσωπικήσαςκακοδιαχείριση σε θέματα  σημαντικών ζητημάτων του δήμου, ως δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης Πανδημοτική  Πρωτοβουλία.

Αυτά αποδεικνύονται και εκφράζονται με την αδιαφορία και τη σκόπιμη αδράνειά σας,  ως προς το τσιγγάνικο ζήτημα. Πραγματικά, στο Δήμο Σοφάδων, έχουμε παντελή έλλειψη μέτρων  κοινωνικής πολιτικής, μέτρων για την ομαλή ένταξη των δημοτών – Ρομά στην τοπική κοινωνία, μέτρων  για την πρόληψη της παραβατικότητας στους Τσιγγάνικους οικισμούς καθώς και μέτρων  για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής  των δημοτών – Ρομά. Στο σημείο αυτό, θέλω να επισημάνω, ότι η έλλειψη τέτοιων μέτρων δεν στρέφεται μόνο εναντίον των Ρομά. Στρέφεται και εναντίον όλων των δημοτών της περιοχής μας οι οποίοι βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις υποβαθμισμένες συνθήκες ζωής των Ρομά και επηρεάζονται αρνητικά από αυτές.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η διαφαινόμενη απώλεια χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τις οποίες θα πετυχαίναμε οριστική λύση του Τσιγγάνικου Ζητήματος. Πρόκειται για τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν από τις πρωτοβουλίες μου ως αντιδημάρχου και τις επαφές που είχα με στελέχη του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών.Σε κάποια από αυτές, μάλιστα, συμμετείχατε κι εσείς.  Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε έργα υποδομής για την ανάπλαση της Τσιγγάνικης γειτονιάς,  όπως:  ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, παιδικές χαρές,  ποδοσφαιρικό γήπεδο 5χ5, ειδικοί χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας, καθώς και  πολυ- λειτουργικά κέντρα στελεχωμένα  με ειδικούς επιστήμονες για την ένταξη αυτής της εν λόγω ομάδας πολιτών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.  Ήδη, εξαιτίας της δικής σας αδράνειας κύριε δήμαρχε, χάσαμε τα 96.000 ευρώ για το 5χ5 στον παλιό οικισμό Σοφάδων. Επίσης, κινδυνεύει να απενταχθεί το σύνολο του προγράμματος χρηματοδότησης για την μετεγκατάσταση, καθώς δεν ξεκινήσατε τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο  πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2019 και να εγγραφούν οι πιστώσεις του υπουργείου εσωτερικών στον προϋπολογισμό του δήμου μας. Επομένως, το έργο δεν θα δημοπρατηθεί εντός του 2019.

Δεν αξιοποιείτε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, (συγκεκριμένα του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης), για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – μεταξύ των οποίων και οι Ρομά. Οι πρωτοβουλίες αυτές διαμορφώνουν θετικά τη συγκυρία για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Όμως εσείς, αρνείστε τη σύνταξη τοπικού σχεδίου δράσης για τους Ρομά και δεν κάνετε τίποτα για τη μετεγκατάσταση των ντόπιων Ρομά από τον παλιό οικισμό στη Νέα Ζωή. Το θέμα της μετεγκατάστασης έχει  ναυαγήσει. Με τη δική σας ανοχή πάνω από 372 παράγκες και 122 σπίτια στο εντός σχεδίου πόλεως, καθώς και 180 παράγκες στο εκτός σχεδίου πόλεως, θα παραμείνουν στον παλιό οικισμό  παράνομες, αυθαίρετες,  χωρίς τις βασικές υποδομές με κίνδυνο σε 15 χρόνια από τώρα την αλλοίωση του γενικού  πληθυσμού.

Διαρκώς αναβάλλετε, άρα απορρίπτετε, την διεξαγωγή  ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την «διοικητική αποβολή των  αυθαίρετων και παράνομων παραγκών για την αποσυμφόρηση  του παλιού οικισμού από τους μη δημότες Ρομά». Γι αυτό επιμένετε να αγνοείτετη λίστα που σας έχω παραδώσει με τις οικογένειες αυτές, την οποία συνέταξε το Τμήμα κοινωνικής πολιτικής – ευπαθών ομάδων και ισότητας των φύλων, μετά από την επί τόπου καταγραφή που διενέργησε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο οικισμός των Ρομά έχει 5.000 εγγεγραμμένους δημότες. Με 22 ευρώ κατά κεφαλή, δικαιούται 110.000 το χρόνο. Δηλαδή, για τα τελευταία 5 χρόνια, δικαιούται  550.000 ευρώ. Ο οικισμός ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Αλλά και τα άλλα δημοτικά και κοινοτικά διαμερίσματα δεν πήραν αυτά που δικαιούνταν. Ο λόγος είναι ο εξής: δεν υπήρχε ούτε έγκαιρος και σοβαρός σχεδιασμός,ούτε προετοιμασία και τεχνικές μελέτες αλλά και ούτε ιεράρχηση προτεραιοτήτων για την ένταξη αναγκαίων έργων στο ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ, το ΠΑΑ, τον  ΦΙΛΟΔΗΜΟ και την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της ΣΑΤΑ.

Ένα μεγάλο, επίσης, ζήτημα  που δείχνει την έλλειψη σοβαρής πολιτικής, είναι αυτό με τη διαχείριση της καθαριότητας. Με εξαίρεση μόνο τους πρώτους 18 μήνες της θητείας μας,   δεν έχουμε καθαριότητα ούτε στην πόλη των Σοφάδων, ούτε στα χωριά, αλλά ούτε και στους Τσιγγάνικους Οικισμούς. Παρά τις επισημάνσεις αρκετών αιρετών, επιμένετε να ασκείτε προσωπική πολιτική εξυπηρετήσεων που διογκώνει αντί να λύνει τα προβλήματα. Αναφέρω χαρακτηριστικά το γεγονός ότι μου ζητήσατε να βοηθήσω  προκειμένου να περιορίσουμε τα σκουπίδια στους Τσιγγάνικους Οικισμούς. Μετά από μελέτη του κανονισμού της ΠΑΔΥΘ, επιτόπια αυτοψία,καταγραφή των κάδων στον παλιό οικισμό και στη Νέα Ζωή καθώς και συνεργασία με τους συντοπίτες μας Ρομά, σας πρότεινα να τοποθετήσουμε τους νέους κάδους σε κάθε γειτονιά και ανά 4 οικογένειες. Αντιθέτως, εσείς κύριε δήμαρχε, μόλις ήρθαν οι κάδοι, αντί να φροντίσετε να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες, τους μοιράσατε ψηφοθηρικά σαν «γλειφιτζούρια» σε Τσιγγάνους φίλους σας για ατομική τους χρήση.

Επίσης, ένας τομέας που δείχνει την προχειρότητα και τη αμεροληψία σας, είναι ο κακός τρόπος διαχείρισης και κατανομής των χρημάτων του ΔΟΠΑΠΣ, ανά δημοτική ενότητα και τοπική κοινότητα, για τις κοινωνικές εκδηλώσεις.  Όταν εγώ, ως νέος κοινωνικός επιστήμονας και ως αιρετός ζητούσα να οργανώσω ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις ενημέρωσης, για τις ευπαθές κοινωνικές ομάδες, (όπως χρήστες ουσιών, άτομα με ειδικές ανάγκες, κακοποιημένες γυναίκες κτλ), μου λέγατε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Αντίθετα, έχετε διαθέσει 30.000 ευρώ για την ενοικίαση καρεκλών κ.α.

Ακόμα και στην υπόθεση των LED, υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού και  γι’ αυτό το λόγο δεν παραβρέθηκα στην τελευταία ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο. Η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει ότι αντί να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε συλλογικά τις αποφάσεις μας, ερχόμαστε πάντα εκ των υστέρων να επικυρώνουμε και να καλύπτουμετετελεσμένα γεγονότα.

Κύριε δήμαρχε,

Η συμμέτοχήμου στο ψηφοδέλτιό σας,στηριζότανστην κοινή μαςπροσπάθεια, αλλά και φιλοδοξία,να  πάει ο Δήμος, ο τόπος και όλοι οι συμπολίτες μας μπροστά. Δυστυχώς, κυριάρχησαν ο δημαρχοκεντρισμός και η δημιουργία κλειστών ομάδων. Με τη σύμπραξη και τη δική σας ανοχή, διάφοροι παρατρεχάμενοι – εξωτερικοί παράγοντεςαποφάσιζανγια την τύχητου τόπου μας και όχι οι Δημοτικοίσύμβουλοι, που καλούνταννα ψηφίζουν, εκ των υστέρων βέβαια, τις αποφάσεις των παραπάνω.

Η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας απαξιώθηκε και συγκαλούνταν μόνο για το λεγόμενο «προσυμβούλιο» ή για καφέ.Όταν συγκαλούνταν σε πολύωρες συσκέψειςγια σοβαρά θέματα, οι αποφάσεις που λαμβάνονταν, δεν υλοποιούνταν ποτέ. Άρα ήταν σαν να  μη συνεδριάζαμε.

Επιπλέον, σε γενικές γραμμές, υπήρχε κακή λειτουργία των υπηρεσιών  και κακή διοίκηση του δήμου σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Και όλα αυτά απέχουν  πολύ από τις αυτοδιοικητικές αρχές, τον δημοκρατικό και διαφανή τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένας επιπρόσθετός λόγος που με οδήγησε στην απόφαση να διαφοροποιήσω τη θέση μου  από την δημοτική ομάδα, είναι η καυτή πατάτα με την υπόθεση λουτρά Σμοκόβου.  Απόδυσάρεστες, επί του θέματος, πληροφορίες εκ των συναδέλφων μου, που γνωρίζουν την υπόθεση, έχω απογοητευτείκαι θεωρώ πως η έκβαση της υπόθεσης αυτής, δε συνάδει με τα πιστεύω μου, τα ιδανικά και τις αρχές μου.

Υπεύθυνος και υπαίτιος για τη δυσλειτουργία του δήμου, των κακών υπηρεσιών και τη διάλυση της δημοτικής μας  ομάδας είναι ο δήμαρχος. Γι’ αυτό ζητάω την παραίτηση του από το αξίωμα του δημάρχου και από την παράταξη.

Κύριε δήμαρχε, με μεγάλη μου λύπη, διαπιστώνω πως αφήσατε το«πρόβλημα Ρομά», που ταλανίζει τη πόλη των Σοφάδων πάνω από 85 χρόνια, να σέρνεται  για τα επόμενα χρόνια.  Κατά τη γνώμη μου, βάλατε τα κομματικά συμφέροντα, τις ιδεοληψίες σας και τηνόποια προσωπική σας καριέρα, πάνω από την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τα συμφέροντα του συνόλου των δημοτών.

Από την πλευρά μου προσπάθησα να τιμήσω το ρόλο του δημοτικού συμβούλου και του αντιδημάρχου. Προσπάθησα να λειτουργήσω όχι μόνο ως εκπρόσωπος των Ρομά, αλλά και ως πολίτης και δημότης των Σοφάδων. Με πίστη στις δυνατότητες όλων των κοινωνικών δυνάμεων του τόπου μας. Με επίγνωση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν κρίσιμο θεσμό που μπορεί να εξασφαλίσει συνθήκες ευημερίας και προκοπής για όλους.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω και να εισακουστώ, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Κοινότητα των Ρομά δεν διεκδικεί το ρόλο μιας μίζερης κοινωνικής μειοψηφίας. Αντίθετα, διεκδικεί έναν ισότιμο ρόλο στην κοινωνία, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Διεκδικεί τη δημιουργία ευκαιριών, προκειμένου να αναδείξει τον πλούσιο πολιτισμό της, ο οποίος θεωρώ πως εμπλουτίζει και δεν ακυρώνει τον γενικότερο  ελληνικό πολιτισμό.

Με αυτό το σκεπτικό, θα  παραμείνω μάχιμος και ενεργός, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος. Θα εξακολουθήσω να  αγωνίζομαι για τα συμφέροντα του Δήμου Σοφάδων. Όλων των Δημοτών ως σύνολο, αλλά και του εκάστοτε δημότη ως μονάδα. Θα συνεργαστώ με όλους εκείνους που έχουν το όραμα της δημοκρατικής συμμετοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξηςτου Δήμου Σοφάδων.

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του ΠΑΜΕ Καρδίτσας για το Πολυτεχνείο
Επόμενο άρθρο ΕΟΑΣΚ: Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διεκδικούμε