Ειδήσεις

Παρέμβαση του Δικτύου φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων


Δεν πέρασε και πολύς καιρός από τότε που ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Θεοφάνης Στάθης, συντασσόμενος πλήρως με άλλους τέσσερις νεοεκλεγμένους δημάρχους της περιοχής μας (Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Αγράφων), συνυπέγραφε κοινό κείμενο διακήρυξης, με το οποίο  τάσσονταν ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων και Αργιθέας, υποστηρίζοντας (και ορθά) πως η υλοποίηση αντίστοιχων έργων είναι αντίθετη με την επιδιωκόμενη προοπτική ήπιας ανάπτυξης του τόπου μας, που τόσα μπορεί να προφέρει και να μας αποφέρει.

Κι όμως!!! Στην προχθεσινή, με ημερομηνία 23-12-2019, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, ο ίδιος εισήγαγε για συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης και εντελώς αιφνιδιαστικά αλλά με πλήρη οργάνωση και μεθοδικότητα, αίτημα της ενδιαφερόμενης για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας εταιρίας, για παροχή θετικής γνωμοδότησης σε απαιτούμενη διαπλάτυνση –  σε συγκεκριμένες στροφές – του δρόμου Μουζάκι – Δρακότρυπα – Οξυά, διευκολύνοντάς τη έτσι καθοριστικά στη διαδικασία εξασφάλισης νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και το αίτημα της εταιρίας εγκρίθηκε …πανηγυρικά (!!!), αφού, με εξαίρεση τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας Λάμπρο Γιώτη και Γιώργο Καραβίδα, υπερψηφίστηκε απ’ όλους τους υπόλοιπους, ανεξαρτήτως παρατάξεων, χωρίς κανείς απ’ αυτούς να συμμεριστεί τη μεγάλη μερίδα κατοίκων των εμπλεκόμενων τοπικών κοινωνιών, που αντιδρά, ή να προβληματιστεί από τις επισημάνσεις των διαφωνούντων δημοτικών συμβούλων. Επισημάνσεις, όπως αυτές του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Καραβίδα για το μέγεθος της επιχειρούμενης με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας καταστροφής και τις επιπτώσεις της στις πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας, στο άσκοπο και ανώφελο της συγκεκριμένης καταστροφής, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της αιολικής ενέργειας και της αδυναμίας της να ηλεκτροδοτήσει με πληρότητα και ασφάλεια, κ.λ.π. Κανείς τους δεν προβληματίστηκε από τις γενικευμένες ανά την Ελλάδα αντιδράσεις στην επερχόμενη λαίλαπα των αιολικών πάρκων αλλά ούτε και για τις επερχόμενες συνέπειες της δικής του απόφασης για την τοπική μας κοινωνία, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Όσοι υπερθεμάτισαν, θεώρησαν «κέρδη για την τοπική κοινωνία» τα όποια (απολύτως σεβαστά, κατά τα άλλα) προσδοκώμενα έσοδα όσων επωφελούνται  ατομικά από το συγκεκριμένο έργο ενώ θαμπώθηκαν και από «ανταποδοτικά» τύπου επισκευών σε λαογραφικά μουσεία και κτήρια κοινοτικών Γραφείων, κατασκευές στάσεων λεωφορείου ή από μερικά κυβικά μέτρα χαλίκι (από τα μπάζα του έργου, τα οποία η εταιρία ψάχνει τρόπους να ξεφορτωθεί!!), τα οποία, ωστόσο, δε φρόντισαν καν να διασφαλίσουν!!! Αυτά είναι που τους έκαναν ν’ αδιαφορήσουν για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του προαναφερόμενου έργου και την ανεπανόρθωτη, εξαιτίας αυτού,  αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, όπου οι ίδιοι και οι πατεράδες τους μεγάλωσαν (ενενήντα μέτρα οχήματα, λέει, θα πρέπει ν’ ανεβούν στο βουνό για να εγκατασταθούν εκεί οι εκατόν ογδόντα μέτρα ύψους ανεμογεννήτριες/ανεμοτέρατα, αφού πρώτα ισοπεδωθούν κάποιες βουνοκορφές).

Κανείς τους δεν προβληματίστηκε καν από τη διαδικασία εισαγωγής του θέματος προς συζήτηση. Μια διαδικασία που παράβλεψε την έλλειψη οποιωνδήποτε διευκρινιστικών για την παροχή της γνωμοδότησης στοιχείων από το Φάκελο του έργου αλλά και την έλλειψη αυτών των ίδιων των από το νόμο προβλεπόμενων γνωματεύσεων των εμπλεκόμενων Τοπικών Συμβουλίων. Μια διαδικασία που, μετά από κατάλληλη μεθόδευση και οργάνωση, απέκλεισε από τη συνεδρίαση την εκπροσώπηση των διαφωνούντων τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους αλλά φρόντισε να εξασφαλίσει αυτή της ενδιαφερόμενης εταιρίας!!! Για τέτοια διαβούλευση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μιλάμε!!!

Κι όλ’ αυτά ενώ, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, είχε προηγηθεί από το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Καραβίδα, σε άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, σχετικό με το συγκεκριμένο έργο ερώτημα στον κο Δήμαρχο, συνοδευόμενο από πρόταση να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο επί του συνόλου του έργου, κατά τα από το νόμο προβλεπόμενα, αφού πρώτα ζητηθεί και μελετηθεί ο νέος Φάκελος περιβαλλοντικής του αδειοδότησης, πρόταση που ο κος Δήμαρχος είχε τότε χαρακτηρίσει «άνευ αντικειμένου»!!! Αλλά, προφανώς, άλλη βαρύτητα έχουν για τον κο Δήμαρχο οι προτάσεις των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και άλλη οι ……επιστολές και τα «αιτήματα» των εταιριών!!!

Σ’ ότι μας αφορά, εννοείται πως συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε, με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, τον αγώνα μας για την προστασία του φυσικού αποθέματος της περιοχής μας από καταστρεπτικές επεμβάσεις, χάριν ατελέσφορων και αναποτελεσματικών, όπως και τα αιολικά, μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο να παραδώσουμε αυτό σώο στις επόμενες γενιές.  Έναν αγώνα καλά στερεωμένο στη βούληση των τοπικών κοινωνιών, με τις οποίες καμία διαβούλευση δεν προηγήθηκε και οι οποίες ανησυχούν, εκδηλώνονται, συμμετέχουν και στηρίζουν όλο και περισσότερο, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της επερχόμενης, μέσα από τα συγκεκριμένα έργα, άσκοπης περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής.

 

Και είμαστε σίγουροι πως όλοι όσοι αντιστεκόμαστε, συλλογικά ή μεμονωμένα, στην προαναφερόμενη καταστροφή, θα έρθει η ώρα που θα δικαιωθούμε. Και περισσότερο θα δικαιωθούμε αν και όταν συμβεί το απευκταίο και η τοπική κοινωνία αναγκαστεί να υποστεί τις αντίστοιχες συνέπειες.  Μόνο που τότε θα είναι αργά για τον τόπο μας ….

Υπόλογοι, όμως, ΔΕΝ θα είμαστε εμείς!!!

Χρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μικροί μαθητές Ρομά δημιουργούν!
Επόμενο άρθρο Σε ετοιμότητα ο Δήμος Καρδίτσας εν όψει κακοκαιρίας