Βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που αφορά την κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ με το σκεπτικό ότι υπάρχουν τμήματα σε κάποιες επαρχιακές πόλεις που φοιτούν λίγοι σπουδαστές ή ότι έχουν αντικείμενα σπουδών τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην «αγορά»
Στα πλαίσια αυτά το Υπ Παιδείας αποφάσισε να μην εισαχθούν φέτος σπουδαστές στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Λάρισας που λειτουργεί στην Καρδίτσα.
Έτσι μετά την πενιχρή καταβολή της απαραίτητης χρηματοδότησης, που εκ των πραγμάτων οδηγεί στην υπολειτουργία του τμήματος και στην υποβάθμιση τη εκπαιδευτικής διαδικασίας που αντικειμενικά και σε συνδυασμό με την ανεργία των πτυχιούχων του, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργησή του.
Η επιλογή αυτή είναι προφανές πως εντάσσεται στην πολιτική των αναδιαρθρώσεων στην παιδεία (συγχωνεύσεις σχολείων, αλλαγές στο λύκειο κ.λ.π.) που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συναινεί η ΝΔ και στοχεύει:
- § Σε παιδεία με όρους αγοράς.
- § Στη παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αφού το πτυχίο των περισσότερων Τμημάτων, ιδιαίτερα των ΤΕΙ, απαξιώνεται εντελώς και αντικαθίσταται με ακριβοπληρωμένες και χωρίς πρακτικό αντίκρισμα καταρτίσεις και πιστοποιητικά.
- § Στη μεγαλύτερη σε έκταση και ένταση την κατηγοριοποίηση σπουδών, πτυχίων και Τμημάτων.
- § Στη λειτουργία των σχολών με κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς .
Διακηρύττουν πως τα πτυχία των υπό κατάργηση τμημάτων δεν έχουν επαγγελματικό αντίκρισμα.
Αλήθεια ποιος θα κρίνει και με τι κριτήριο ποια επιστημονικά, ποια επαγγελματικά αντικείμενα έχουν ή δεν έχουν αξία;
Είναι σαφές πως το αντικείμενο του συγκεκριμένου τμήματος έχει μεγάλη αξία και σήμερα, που το περιβάλλον καταστρέφεται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που στόχο έχει μόνο το κέρδος. Η κυρίαρχη πολιτική, αυτόν το συγκεκριμένο τομέα, αυτήν την ειδικότητα, την έχει βγάλει αχρείαστη. Όχι γιατί δε χρειάζεται, αλλά γιατί στο καπιταλιστικό σύστημα δεν υπάρχουν επενδύσεις στον τομέα αυτό, επειδή η κερδοφορία εκεί είναι μικρή ή γιατί ο επενδυτής εκτιμάει ότι αυτό το αντικείμενο δεν έχει καμία οικονομική σημασία για τον ίδιο.
Είναι δυνατόν π.χ να απαξιώνουν εντελώς την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον και να στηρίζουν μια σχολή ή ένα τμήμα του ΤΕΙ που θα συνδέεται στενά μ΄ αυτά;
Είναι δυνατόν σε μια άναρχη και ανταγωνιστική καπιταλιστική οικονομία όπως είναι η ελληνική να υπάρξει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στον τομέα της παιδείας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;
Το ΚΚΕ παλεύει για μια Ανώτατη Εκπαίδευση, Ενιαία, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν. Που θα παρέχει αναβαθμισμένο πτυχίο, ως μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
Σε μια τέτοια εκπαίδευση πρέπει να είναι ενταγμένη και η λειτουργία του ΤΕΙ Δασοπονίας και διαχείρισης φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα.