Ειδήσεις

Παρέμβαση της ΕΟΑΣΚ για τις μεγάλες καταστροφές στο Νομό


Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας, πρώτα και κύρια, στις οικογένειες που θρήνησαν νεκρούς καθώς και σε όλους τους πληγέντες κατοίκους, τόσο του νομού μας, όσο και των άλλων νομών που «χτυπήθηκαν» και αυτοί από την κακοκαιρία.

Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική (καταστροφές και ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, σε έργα υποδομής, σε καλλιέργειες, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τους κόπους μιας ζωής) και δεν φτάνει μόνο ο «κακός μας ο καιρός» ή τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, όπως μας λένε συχνά – πυκνά τα τελευταία χρόνια για να δικαιολογήσουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες τους οι φορείς του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ) που εδώ και χρόνια δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα  προστασίας στην περιοχή μας με αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και έργα υποδομής.

Θέλουμε να καταγγείλουμε τη στάση της κυβέρνησης που μέσω των εξαγγελιών της αλλά και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα, προσπαθεί  να κρύψει τις  ευθύνες της  για τις ζημιές που έχουμε υποστεί.  Ταυτόχρονα προσπαθεί να μας χρυσώσει το χάπι με λόγια συμπόνιας, ψίχουλα και ψεύτικες υποσχέσεις.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους Δήμους τα παρακάτω απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, για να μην ξαναχαθούν ή κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και το βιός μας.

  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού (μελισσοσμήνοι κλπ) κεφαλαίου και  η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.
  • Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να δοθούν χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας, άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταυλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, οικοσυσκευών,  αγροεφοδίων, ζωοτροφών,  κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστο 1200 ευρώ με προσαύξηση 200 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες  όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δε λειτουργούν, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
  • Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για την αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας  του νομού που υπολειτουργούν.

Η ΕΟΑΣΚ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους (Α.Σ.), τους αγροτοκτηνοτρόφους των χωριών να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης και διεκδίκησης στα χέρια τους.

Να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία και τους Α.Σ. και να είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες διεκδίκησης στα παραπάνω αιτήματα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Aίρεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.O. Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων – Μαγούλας Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ανοιχτή επιστολή προς τους Συνεταίρους – Πελάτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Καρδίτσας