Ειδήσεις

Παρέμβαση της ΕΟΑΣΚ για τις ζημιές στις καλλιέργειες


Μεγάλες ζημιές σε έκταση περίπου 3000 στρ. με καλλιέργειες βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, μηδική κλπ προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε τα χωριά Ιτέα, Φύλλο, Ηλία, Αμπελώνα, Συκεώνα, Αστρίτσα και Ερμήτσι το Σάββατο 6 Ιούνη.

Η ζημιά φτάνει το 100% σε αρκετές περιπτώσεις και οι οικονομικές συνέπειες τις είναι ανυπολόγιστες, δίνοντας συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) ζητά να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να υπάρξει άμεση και δίκαιη εκτίμηση στο 100% της ζημιάς και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Οι αγρότες κύριοι της κυβέρνησης και όχι μόνο, χόρτασαν από ευχολόγια και αντιλαϊκή πολιτική. Ή δεν γνωρίζετε ! πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει και στο 100% να υπάρχει ζημιά το πολύ να πάρεις αποζημίωση (μετά από 1 χρόνο, σε 3 δόσεις) στο 75% περίπου, ή τους κοροϊδεύετε μοιράζοντας χάντρες και μεταξωτές κορδέλες.

Καλούμε όλους τους αγρότες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΚ, να συνεχίσουμε τον αδιάκοπο αγώνα μας διεκδικώντας:

-Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

-Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.

-Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία.

-Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

-Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

-Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Επίσης καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν την Πέμπτη 11/6 και ώρα 7.00’ στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα ταξικά εργατικά σωματεία στην Κεντρική Πλατεία  της Καρδίτσας, ενάντια στην νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης να ξαναφορτώσει νέα μέτρα στις πλάτες μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι Σύλλογοι Εργαζομένων Παν/μιου Θεσσαλίας για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ
Επόμενο άρθρο Με τον Πινόκιο συνεχίζει τις προβολές το Θερινό Σινεμά