Ειδήσεις

Παρέμβαση ΣΘΕΒ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας


Επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νταβέλης, στα πλαίσια νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε σε διαβούλευση στην Βουλή.

Με την επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νταβέλης αναφέρει ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, περιέχει κατά βάση διατάξεις κοινωνικού χαρακτήρα με «θετικό πρόσημο» για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, καθώς και εγχώριες παρεμβάσεις επιπλέον μέτρων αυστηροποίησης για την ανασφάλιστη εργασία και τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ υπενθυμίζει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την ανάγκη ενός δημοσίου διαλόγου όπου θα φέρει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες και προβλήματα που επικρατούν στην αγορά εργασίας, καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νταβέλης επισημαίνει ότι τα ζητήματα της καταπολέμησης της αδήλωτης, ανασφάλιστης, απλήρωτης και υποαμειβόμενης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής είναι πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο φαινόμενο το οποίο δεν πρόκειται να επιλυθεί μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών όσο οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα. Τα ένδικα μέσα και η επιβολή εξοντωτικών προστίμων δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα, όταν πράγματι δεν υπάρχουν πόροι για την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων προβλημάτων στην εγχώρια αγορά εργασίας είναι το μη μισθολογικό κόστος και το συνεχώς μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, με συνέπεια την υποβάθμιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων και στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας.

Στη  συνέχεια ο κ. Νταβέλης επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης κινήτρων στους συνεπείς εργοδότες τα οποία να συνοδεύονται είτε με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών είτε με την επιχορήγηση μέρος αυτού σε υγιείς επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και ενδεχομένως να τις αυξήσουν.

Οι διατάξεις αυτές δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις, με σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης του επιχειρείν στην Χώρα μας, καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νταβέλης

Η επιστολή του ΣΘΕΒ κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  κ. Κώστα Αγοραστό και στους Βουλευτές Θεσσαλίας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έρχονται οι πρώτοι πρόσφυγες στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας