Ειδήσεις

Παρέμβαση ΣΘΕΒ για την Εποπτεία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων


Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, με αφορμή την δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου πλαισίου για την «Εποπτεία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων και την Εποπτεία Αγοράς Προϊόντων».

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρει ότι ο νέος Νόμος πλαίσιο ορθώς αποσκοπεί, στη θέσπιση ενιαίων αρχών και διαδικασιών που θα διέπουν την εποπτεία και τους ελέγχους μέσω της εισαγωγής κοινών μεθόδων και εργαλείων με συνέπεια τον ακριβή προσδιορισμό δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τόσο των αρχών και των υπαλλήλων που ασκούν εποπτεία, όσο και των ελεγχόμενων οικονομικών φορέων.

Οι στόχοι είναι προς την ορθή κατεύθυνση και εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές «καλές πρακτικές» πετυχαίνοντας ουσιαστική και αποτελεσματική ισχυροποίηση του συστήματος των ελέγχων, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας έχουν πλήρως υποβαθμιστεί.

Το πρόβλημα του Ελληνικού Συστήματος Εποπτείας, αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τα αντικείμενα αυτά, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής και υλοποίησης των αποφάσεων αυτών.

Επιπροσθέτως, η έλλειψη οριοθέτησης και σαφήνειας των αρμοδιοτήτων, συνεπάγεται αφενός μεν στην διενέργεια πολλών επιθεωρήσεων σε ορισμένες εγκαταστάσεις από διαφορετικές αρχές για τον ίδιο σκοπό (με δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στις επιχειρήσεις), αφετέρου δε στον ανεπαρκή (ή και μηδαμινό) έλεγχο σε άλλα σημεία της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης, με όλα τα επακόλουθα που αυτό επιφέρει.

Όταν απαιτείται εναρμόνιση της Εθνικής μας Νομοθεσίας με μια νέα Κοινοτική Οδηγία, δημιουργούνται προβλήματα τόσο στο στάδιο της επεξεργασίας και έκδοσης της σχετικής νομοθετικής διάταξης με την οποία γίνεται η εναρμόνιση, όσο και στο στάδιο της εφαρμογής της (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καθυστερημένη εναρμόνιση της οριζόντιας οδηγίας 93/43/Ε.Ο.Κ. για την υγιεινή των τροφίμων).

Η έλλειψη ευθυνών χάραξης συγκροτημένης πολιτικής στον έλεγχο της ποιότητας και της εποπτείας που να εξετάζει συνολικά τις ανάγκες, να καθορίζει προτεραιότητες, να προγραμματίζει τις ενέργειες με ορθολογική κατανομή των πόρων του συστήματος, να συντονίζει τις δράσεις, να συλλέγει και να αξιοποιεί τα αποτελέσματα είναι ελάχιστη, αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κίνητρα επιβράβευσης επιχειρήσεων εφόσον υπάρχουν υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης επί των παραμέτρων ελέγχου/εποπτείας ανά κλάδο και ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι κίνητρα νέων επενδύσεων κίνητρα ανάπτυξης νέων προϊόντων, ειδικά αν αφορούν υψηλής προστιθέμενης αξίας, κίνητρα ανάπτυξης πωλήσεων σε νέες αγορές και τέλος να θεσμοθετηθούν αυξημένα κίνητρα σε εταιρείες με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκατασταθεί, η κλονισμένη εμπιστοσύνη του καταναλωτή και του παραγωγού στο σύστημα ελέγχου και εποπτείας των προϊόντων και να διασφαλιστεί η έγκαιρη και η ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα κινδύνων με σκοπό την διαμόρφωση μιας ορθής  καταναλωτικής συμπεριφοράς.

 

Καταλήγοντας στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, επισημαίνει ότι για να μεταβούμε σε ένα πλαίσιο ελέγχου διαφάνειας και νομιμότητας θα πρέπει οι Ανεξάρτητες και αυτοδύναμες αρχές να ασκούν πλήρως τις αρμοδιότητές τους, παράλληλα με την εγκαθίδρυση ενός ικανού συστήματος έκθεσης με σκοπό την «τιμωρία» αυτών που παραβαίνουν, αλλά και την επιβράβευση των καλών πρακτικών.

 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό καθώς και στους Βουλευτές Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται τα μαθήματα μπριτζ