Ειδήσεις

Παρέμβαση σε γυναίκες πρόσφυγες


Με ευκαιρία την 8 Μάρτη παγκόσμια μέρα της γυναίκας και σαν συνέχεια της πρόσφατης επαφής (γιορτή για προσφυγόπουλα 5 Γενάρη) που είχε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, με τις γυναίκες πρόσφυγες που διαμένουν στην πόλη, την Πέμπτη 5 Μάρτη επισκέφτηκαν το Διαπολιτισμικό Κέντρο των προσφύγων το  «Σταυροδρόμι» μαζί με  Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, και μίλησαν για την μέρα αυτή τιμής και μνήμης.

Στην ομιλία της η Αργυρώ Χαλάτση μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μέρας αυτής και στα προβλήματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων σήμερα με έμφαση στην εργασία, υγεία, παιδεία, πρόνοια. Αναφέρθηκε στα προβλήματα των γυναικών προσφύγων που είναι τεράστια, αλλά και στις αιτίες τους όπως είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι ανταγωνισμοί των ισχυρών κρατών και ο ρόλος των «συμμαχιών» όπως ο ΝΑΤΟ και  ΕΕ. Μίλησε για την κατάσταση όπως εξελίσσεται σήμερα στην Ελλάδα σε σχέση με τους πρόσφυγες και ανέλυσε τις θέσεις της ΟΓΕ για το θέμα αυτό.

Στη συνέχεια ο Στέλιος Σαριδάκης πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θέσεις του ταξικού εργατικού κινήματος για τα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών, δήλωσε την στήριξη του σωματείου στις γυναίκες πρόσφυγες και  κάλεσε όσες απ’ αυτές εργάζονται να απευθύνονται στο σωματείο και το κυριότερο να γραφτούν σ’ αυτό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι  γυναίκες πρόσφυγες αναφέρθηκαν στην μέρα αυτή πως τιμόταν στην πατρίδα τους  (κύρια στην Συρία και το Κονγκό), ποια δικαιώματα είχαν, μέχρι  που ήρθε ο πόλεμος και σάρωσε τα πάντα. Τώρα πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν πια χωρίς δικαιώματα και πατρίδα, δηλώνοντας ότι θέλουν οι περισσότερες να γυρίσουν  πίσω και να ξαναφτιάξουν την χώρα τους και την ζωή τους. Τέλος ευχαρίστησαν «από καρδιάς» τις γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών αλλά και το σωματείο που είναι δίπλα τους και τις στηρίζουν σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Να σημειωθεί ότι οι πολύ νέες προσφυγοπούλες (17-18 χρονών)  δεν πρόλαβαν ποτέ να τιμήσουν την 8 Μάρτη, αφού γνώρισαν από πολύ μικρά παιδιά τον πόλεμο.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι του συλλόγου και του σωματείου δήλωσαν ότι «η αλληλεγγύη μας  εκφράζετε έμπρακτα δυναμώνοντας τη λαϊκή πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά» και κάλεσαν και τις γυναίκες πρόσφυγες στην Καρδίτσα να συμμετέχουν σ’ αυτή την πάλη.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στο Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας
Επόμενο άρθρο Αναζητώντας τις ρίζες μας στο Ξυνονέρι