Παρέμβαση Μ. Θεοχάρη για την καταβολή εκτάκτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης


   Το νομοσχέδιο για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης εντάσσεται στο πρόγραμμα των 100 ημερών και βεβαίως αποτελεί την πλήρη εφαρμογή των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για τη στήριξη των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το νομοσχέδιο για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, έχει δύο στόχους:

  • 1. Τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου,
  • 2. Την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη

Γι’ αυτό λοιπόν πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα πάρουν το επίδομα, το κόστος του οποίου υπολογίζεται περίπου σε 1 δις ευρώ.

Το δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης δεν πρέπει να επιβαρύνει τον ήδη ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό, ούτε το ήδη αυξημένο δημόσιο έλλειμμα. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα προέρχονται από την έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων, τα κέρδη των τραπεζών και από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Άρα λοιπόν εντάσσεται στη φιλοσοφία ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα πρέπει μέσα από μία δίκαιη αναδιανομή να ενισχύσουν και να καλύψουν ανάγκες των ασθενέστερων τάξεων.

Το μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης είναι ένα έκτακτο μέτρο σε έκτακτες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμα ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ένα κοινωνικό κράτος που θα χρηματοδοτείται μέσα από μηχανισμούς αναδιανομής, μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο και φυσικά μέσα από την αναδιάταξη δαπανών υπέρ κοινωνικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Με την ενίσχυση αυτή που κυμαίνεται από 300 μέχρι και 1300 ευρώ, στηρίζονται κατά πρώτον, οικογένειες με παιδιά και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνταξιούχοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, άτομα με αναπηρία, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, απροστάτευτα παιδιά, ανασφάλιστοι, άνεργοι, ή επιδοτούμενοι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ και τα γραφεία ευρέσεως ναυτικής εργασίας.

Μεταξύ των ευπαθών ομάδων που θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης είναι βεβαίως και οι αγρότες. Από το σύνολο του 1.360.000 χαμηλοσυνταξιούχων, 810.000 περίπου είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Είναι μια κοινωνική ομάδα που έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών της ΝΔ. Το υψηλό κόστος παραγωγής σε σχέση με τις χαμηλές τιμές έχει συνθλίψει το εισόδημα των αγροτών. Η κατώτερη σύνταξη των 330 ευρώ δεν επαρκεί όχι να ζήσει αξιοπρεπώς, αλλά ούτε καν να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες. Σε πολλές περιπτώσεις η σύνταξη του ΟΓΑ αποτελεί βασικό εισόδημα μιας αγροτικής οικογένειας.

Βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαρημένα χρέη προς το δημόσιο, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Μία από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η οποία προϋπήρχε της διεθνούς κρίσης, είναι και η πρακτική των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες στη χώρα μας ανακοινώνουν καθημερινά υπερκέρδη. Μεγάλο μέρος των 28 δις κρατήθηκε και επανατοκίστηκε από τις ίδιες. Το υπόλοιπο ποσό από τα 28 δις δεν δόθηκε στις επιχειρήσεις που πραγματικά τα είχαν ανάγκη. Η στρόφιγγα των τραπεζών έχει κλείσει για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί στραγγαλισμό. Άρα, λοιπόν, η ρευστότητα δεν έφτασε στην αγορά και στην πραγματική οικονομία.

Ως κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα σε συνθήκες κρίσης και οικονομικού εκτροχιασμού να ανταποκριθούμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Και ήδη αυτό διαφαίνεται και από το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 όπου προβλέπει και το συγκεκριμένο επίδομα, όπως επίσης 1 δις ευρώ για την παιδεία, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αύξηση των αγροτικών συντάξεων, αύξηση επιστροφής του Φ.Π.Α. για τους αγρότες από το 7% στο 11%.

Βεβαίως μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να επιβάλλει έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες αναδιανέμοντας 1 δις ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Η ΝΔ με τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις 400 μεγάλες επιχειρήσεις επέφερε απώλεια σε φόρους 1 δις ευρώ το χρόνο, σωρευτικά 5 δις ευρώ μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη στους αδυνάτους που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Διότι δεν έδωσε καμία αύξηση στους μισθούς με μικτές αποδοχές 1.700 ευρώ και στις συντάξεις με μικτές αποδοχές 1.100 ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης αφορά μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων και μιλάμε για 400 εταιρίες με συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αφορά στο 0,2 του συνόλου των επιχειρήσεων και υπολογίζεται με βάση το συνολικό καθαρό εισόδημα της χρήσης του 2008

Η εισφορά κοινωνικής ευθύνης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων είναι εφάπαξ και αφορά μικρό αριθμό ιδιοκτητών, περίπου 700 χιλιάδες ιδιοκτήτες σε σύνολο 4,6 εκατ. ιδιοκτητών. Επιβαρύνει δηλαδή το 1,5% του συνόλου των ιδιοκτητών. Τη χαρακτηρίζει προοδευτικότητα και άρα επιβαρύνει περισσότερο τις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Άρα λοιπόν, και με τη συγκεκριμένη διάταξη επιδιώκεται να καταβάλλουν την εισφορά κοινωνικής ευθύνης, πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες για να εξευρεθούν πόροι προκειμένου να ενισχύσουμε τους αδυνάτους.

Αγαπητοί συνάδελφοι ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί το ξεκίνημα για την εφαρμογή ενός προγράμματος που στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας, στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και στην καθιέρωση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης.

Στοχεύει στην αποκατάσταση του κύρους και της χαμένης αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες, τους Εταίρους της Ε.Ε. και τις ξένες αγορές. Το 2010 θα είναι καθοριστικό έτος για μεγάλες αλλαγές και διαρθρωτικές τομές. Και αυτό θα επιτευχθεί αφενός μεν με την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και με την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου το οποίο θα κινείται στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, της πάταξης της φοροδιαφυγής, της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου. Άλλωστε η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου δεν είναι ελεημοσύνη, αλλά αποτελεί αναπτυξιακή προϋπόθεση.

Προηγούμενο άρθρο Πάση θυσία οι επιδοτήσεις πριν τις γιορτές
Επόμενο άρθρο Κρίσιμη η συνάντηση της ΠΑΣΕ με την Υπουργό Περιβάλλοντος