Ειδήσεις

Παρέμβαση Γ. Κωτσού στη Βουλή για την επιστρεπτέα προκαταβολή


Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για να εξετάσουν θετικά το αίτημα των επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων που νόμιμα ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, για άμεση ένταξή τους στους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Στην σχετική ερώτησή του ο κ. Κωτσός επισημαίνει τα παρακάτω:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί

Εκπνέει τη Δευτέρα 22/6/2020 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων που αφορά στον δεύτερο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Σαςενημερώνω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εκφραστεί έντονες διαμαρτυρίες από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, για αποκλεισμό τους από το συγκεκριμένο μέτρο κρατικού δανεισμού.

Συγκεκριμένα, στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφασή σας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  • «Δικαίωμα ένταξης στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ανεξαρτήτως ΚΑΔ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού (πτώση τζίρου).
  • Εντάσσονται και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020 αλλά διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή…».

Η τελευταία ρητή προϋπόθεση ένταξης: «…αλλά διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή», – όπως επισημαίνουν πολλοί θιγόμενοι του Νομού Καρδίτσας – αποκλείει από το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής»χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που ασκούν – βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας – ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή.

Επειδή, οι εν λόγω επαγγελματίες είναι σκληρά αγωνιζόμενοι συμπολίτες μας που αδυνατούν να απασχολήσουν έστω και έναν εργαζόμενο διότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν επαρκεί.

Επειδή, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα είναι γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους σωτήρια οικονομική στήριξη μέσα στην πολύ δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού κατά την οποία:α) οι πηγές άντλησης εισοδήματος στην ελεύθερη αγορά έχουν ελαχιστοποιηθεί β) οι οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους «τρέχουν» και πρέπει άμεσα να καλυφθούν.

Επειδή, το αίσθημα αδικίας σε αυτή την πολύ μεγάλη κατηγορία αυτοαπασχολούμενων που πράγματι έχουν πληγεί σημαντικά από τη νέα κρίση θα είναι τεράστιο εάν τελικά δεν ενταχθούν κι’ αυτοί στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», όπως έγινε και γίνεται με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες δικαιούχους του πρώτου και δεύτερου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Επειδή, όπως προανέφερα, η σχετική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ λήγει σήμερα Δευτέρα 22/06/2020.

Ερωτάσθε Κύριοι Υπουργοί:

Προτίθεστε να εξετάσετε εάν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου αντιμετωπιστεί θετικά το κοινό αίτημα των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ασκούν νομίμως ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς ταμειακή μηχανή, για άμεση ένταξή τους στους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής», εγκρίνοντας παράλληλα εύλογη παράταση της ισχύουσας προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεών τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ;».

 

Προηγούμενο άρθρο Κυριακή Β' Ματθαίου στην Ιερά μας Μητρόπολη
Επόμενο άρθρο Έκκληση από τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Χαρίτο προς τη δημοτική αρχή Σοφάδων