Πανηγυρική η έναρξη του 30ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας


Ένα υπέροχο μουσικό «ταξίδι» με τη μαγευτική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη αποτέλεσε η έναρξη του 30ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που άνοιξε την αυλαία του το βράδυ της Παρασκευής 21 Μαρτίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου.

Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ξεκίνησε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, με μία τελετή έναρξης αντάξια του κύρους του θεσμού.

Το σύνθημα για να αρχίσει η μεγάλη γιορτή του θεάτρου έδωσε το δημιουργικό Εργαστήρι του Θεάτρου «Όψεις» που συνεχίζοντας την καλλιτεχνική αναζήτηση μέσω της θεατρικής τέχνης παρουσίασε μια ενιαία παράσταση «Θεάτρου Δρόμου», μέσω της σωματικής έκφρασης και του αυτοσχεδιασμού, με τίτλο «Μονόγραμμα». Το Θέατρο Δρόμου ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της πόλης και κατέληξε στο Κιν/θέατρο δίνοντας ένα διαφορετικό «χρώμα» στη βραδιά. Η σκηνοθεσία ήταν του Παύλου Βησσαρίου.

Στη συνέχεια, και αφού πρώτα μεταφέρθηκαν όλοι εντός της αίθουσας του Κν/θεάτρου, προβλήθηκε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό και νοσταλγικό βίντεο με αποσπάσματα από την 29χρονη πορεία του Φεστιβάλ, ενώ αμέσως μετά τη σκυτάλη έλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής : «Με οδηγό το πιο γλυκό αεράκι, αυτό της ποίησης, που σήμερα γιορτάζει, θα κάνουμε ένα μικρό οδοιπορικό στην ιστορία του Φεστιβάλ.

Το Δεκέμβρη του 1984, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Καρδίτσας και του τότε Αντινομάρχη Πολιτισμού Βασίλη Τσαντήλα μπήκε στο δρόμο της δημιουργίας η ιδέα για το πρώτο πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Ο φορέας υλοποίησης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. Συνοδοιπόροι οι ΤΕΔΚ και η Ν.Ε.Λ.Ε.. Το 1ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ήταν γεγονός.

Την επόμενη χρονιά, το 1985, η σκυτάλη της διοργάνωσης παραδόθηκε στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων η οποία διοργάνωσε το 2ο Φεστιβάλ, το Μάρτιο, και ήταν πάλι Πανθεσσαλικό, ενώ το 3ο, που έγινε το 1986, ήταν Κεντρικής Ελλάδας. Η ανταπόκριση του κοινού και η ανάγκη για αναβάθμιση του ωραίου αυτού θεσμού, που ήδη βάδιζε στον τρίτο χρόνο, οδήγησε τη Συντονιστική Επιτροπή της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων στην απόφαση να το κάνει Πανελλήνιο.

30ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσα. Είναι αλήθεια. Σ ΄ αυτή τη μικρή πόλη, στο κέντρο της Ελλάδας, για 30 χρόνια το θέατρο ζει κι ελπίζει. Βρυχάται και ξεθυμαίνει. Αναπνέει κι εκπνέει τη δημιουργία του. Εισπράττει και εξαργυρώνει χωρίς να κομπιάσει στιγμή τα δάκρυα, τους αναστεναγμούς, τις λύπες και τις χαρές.

Σ ΄ αυτό το ταξίδι πήρανε μέρος πολλά και σπουδαία πρόσωπα. Είδα και κράτησα, μέσα απ ΄ το φακό, βλέμματα που ήθελαν να πετάξουν. Πάθη που ήθελαν να φωνάξουν. Στιγμές που ήταν έτοιμες για μια παράσταση. Είδα μάτια να στραγγίζουν από ευχαρίστηση και λίγο πριν κλείσουν τα φώτα, τη σκηνή να υποκλίνεται μόνη σ ΄ αυτή τη μαγεία.

Το Φεστιβάλ είναι κυρίαρχος λόγος να ΄ ρθείτε κοντά μας. Σας ανοίγουμε την αγκαλιά κι εσείς βάλτε ότι λογιών μυρωδιές θέλετε. Μ ΄ αυτές τις δικές σας στιγμές θα προετοιμάσουμε τον κήπο της αυριανής μέρας. Εκεί θα φυτρώσει το κλαδί πάνω στο οποίο θα ριζώσει το θέατρο, που είναι όλες οι τέχνες μαζί».

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, του δημάρχου Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλού και του Γραμματέα της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Δομήνικου Βερίλλη που εξήραν το επίπεδο του Φεστιβάλ και ευχήθηκαν να έχει μία ακόμα πιο ανοδική πορεία.

Την έναρξη κήρυξε, λίγο αργότερα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τονίζοντας πως το «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας αποτελεί το οξυγόνο της Τέχνης και αυτό γιατί είναι ερασιτεχνικό. Η δημιουργία και η έμπνευση που υπάρχουν εδώ είναι ξεχωριστές και αυτό το αποδεικνύει το πέρασμα του χρόνου». Ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως ο πολιτισμός, ιδίως στις μέρες μας, αποτελεί ανάγκη.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη η οποία εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η κορυφαία ερμηνεύτρια, όμως, δεν εντυπωσίασε το κοινό μόνον με τα τραγούδια της, αλλά και με τα πολύ ωραία λόγια της. Αφού πρώτα συνεχάρη τους διοργανωτές για το υψηλού επιπέδου Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στην αξία που έχουν στις μέρες μας όλες αυτές οι εκδηλώσεις επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως : «Οι άνθρωποι της Τέχνης και η Τέχνη έχουν παρα πολλά να δώσουν. Εμπνέουν και δείχνουν μια άλλη διάσταση. Μια πνευματική διάσταση που την έχουμε ανάγκη».

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 του μήνα. Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό δίνεται καθημερινά στις 8.30μ.μ. και το εισιτήριο κοστίζει 5 Ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων έχει εξασφαλίσει τη διαδικτυακή προβολή μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ και του Δήμου Καρδίτσας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης (www.enpolis.gr) και επιλέγοντας το link, ο κάθε ενδιαφερόμενος να συνδεθεί απ ΄ ευθείας με το χώρο του θεάτρου.

Το πρόγραμμα του επόμενου διημέρου

 

Κυριακή 23 Μαρτίου

Ώρα 8.30μ.μ.

> Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Ομάδα Δήμου Λαυρίου «ΕΞΟΡΥΞΗ»

Έργο : «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ

 

Δευτέρα 24 Μαρτίου

Ώρα 8.30μ.μ.

> Διαγωνιστικό μέρος

Θεατροδρόμιο Κοζάνης

Έργο : «Η Νύχτα των Μυστικών» του Γκάμπριελ Αρούτ

> Τιμητικό Αφιέρωμα

Στον ηθοποιό-σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη

Ομιλητής : Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος – ενδυματολόγος

Παράλληλη Εκδήλωση

Θέατρο Όψεις (Γαρδικίου 8) – Ώρες 5.30μμ. – 7.30μμ.

Σεμινάριο με θέμα «Θέατρο και ηθοποιός» από τον ηθοποιό Τάσο Χαλκιά

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση θέσεων Λαικής Συσπείρωσης Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Στις εργασίες της Ομάδας Ευρωπαίων Κοινοβουλευτικών-Μελών της AWEPA ο Κ. Τσιάρας