Ειδήσεις

Παναγιώτης Νάνος: Μιλάμε τη γλώσσα των έργων


Τον συνοπτικό απολογισμό των πρώτων 4 μηνών στη διοίκηση του δήμου έκανε η δημοτική αρχή, παρουσιάζοντας στην εκδήλωση της Κυριακής 12/1/2020 στο Μορφοβούνι τα πεπραγμένα και τον προγραμματισμό του 2020. Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα ανέφερε «Πιστοί στις αρχές και τις αξίες της άμεσης δημοκρατίας και του Κοινοτισμού, προβαίνουμε σήμερα σε κοινωνικό απολογισμό για τους 4 μήνες της θητείας μας. Δημόσιος απολογισμός γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου λίμνης Πλαστήρα και για κάθε κοινότητα θα παρουσιαστεί στις λαϊκές συνελεύσεις παρουσία όλων των δημοτών.

Σήμερα παρουσιάζουμε δημόσια όσα κάναμε το πρώτο τετράμηνο της νέας δημοτικής αρχής και πράγματι είναι πολλά για 4 μόλις μήνες. Ξεκινήσαμε με την ορμή του Νέου που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και επιλέξαμε να μιλάμε τη γλώσσα των έργων.

Όσα παρουσιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, διοίκησης του δήμου, δημοτικού συμβουλίου, εργαζομένων στο Δήμο. Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε σε υπηρεσιακούς, πολιτικούς και άλλους παράγοντες τους βουλευτές του Νομού, με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο για το Δήμο μας και τους ευχαριστούμε όλους»

Ο δήμαρχος διέκρινε σε κατηγορίες τα πεπραγμένα:

Α. ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ – ΑΞΙΕΣ:

Θέσαμε σε εφαρμογή την άμεση δημοκρατία και τον κοινοτισμό, εισάγοντας παντού τη διαφάνεια. Για πρώτη φορά οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μεταδίδονται απ’ ευθείας και είναι διαδικτυακά στη διάθεση των δημοτών σε πραγματικό χρόνο και αναδρομικά.  Τα θέματα είναι σε γνώση όλων, οι συνεδριάσεις ανοιχτές, για πρώτη φορά  συμμετέχουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και δημότες σε συνεδριάσεις. Φέραμε ένα άλλο ύφος και ήθος στην άσκηση της εξουσίας, λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα χωρίς να εξετάζουμε αν είναι «ψηφοφόρος ή αντίπαλος», όπως γινόταν άλλα χρόνια. Διατηρήσαμε τους συνεργάτες του πρώην δημάρχου και αξιοποιήσαμε τα στελέχη που βρήκαμε, χωρίς να εξετάζουμε τι έκαναν στις εκλογές.

Για πρώτη φορά φέραμε τους δημότες στο κέντρο, δίνοντάς τους λόγο μέσα από λαϊκές συνελεύσεις. Πραγματοποιήσαμε θεματικές λαϊκές συνελεύσεις με τους: Ανέργους, Κτηνοτρόφους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, επαγγελματίες του Τουρισμού, συστάθηκε Συμβούλιο Κτηνοτροφίας και αντίστοιχα προτάθηκαν κλαδικά συμβούλια

Β. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ:

Λύσαμε άμεσα δεκάδες χρονίζοντα προβλήματα που ταλάνιζαν την καθημερινότητα των δημοτών μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, χωρίς πολιτικές και άλλες «εξυπηρετήσεις». Εξετάζουμε τα αιτήματα με τον προσήκοντα σεβασμό σε ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ τους δημότες, χωρίς να κάνουμε την ανάγκη τους «ρουσφέτι» όπως γινόταν πριν.

Σε ένα μήνα λύθηκε το οξύ πρόβλημα της βατότητας του κεντρικού δρόμου στον οικισμό Ράζιας Μορφοβουνίου. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας στρώθηκε ο δρόμος, ολοκληρώθηκε η μελέτη για τα ρείθρα, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την κατασκευή τους το καλοκαίρι.

Συντηρήσαμε τους δρόμους στην αμπελουργική ζώνη Μεσενικόλα και άλλους αγροτικούς δρόμους προς ποιμνιοστάσια σε όλες τις Κοινότητες.

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια το Νεοχώρι πίνει νερό από τις φυσικές πηγές, μετά από καθαρισμό, συντήρηση και εξυγίανση 14 υδρομαστεύσεων που είχαν εγκαταλειφθεί από χρόνια. Καθαρίστηκαν με μηχανήματα του Δήμου εστίες μόλυνσης, Συντάχθηκε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων. Συντηρήσαμε Ιατρεία και αγοράσαμε θερμαντικά σώματα , οργανώσαμε δράσεις προληπτικής ιατρικής.

Κάναμε τις αναγκαίες ενέργειες για νέα κεραία κινητής τηλεφωνίας για να βελτιωθεί η κατάσταση σε Μορφοβούνι – Μεσενικόλα.

Είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για την εγκατάσταση σε κάθε κοινότητα ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο (πρόγραμμα wifi4EU).

Εγκαταστήσαμε γραμμές για ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα στο δημαρχείο.

Γ.ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΝΟΗΣ

Παραλάβαμε ένα ενταγμένο έργο στο ΕΣΠΑ (Αναβάθμιση Περιβαλλοντικού Κέντρου Νεοχωρίου συνολικού ποσού 222.360,40 ευρώ) και τρία υπό ένταξη έργα στο πρόγραμμα LEADER (ανάπλαση πλατείας Μορφοβουνίου συνολικού ποσού 92.500,00 ευρώ, Διαμόρφωση χώρων Νεοχωρίου συνολικού ποσού 107.500 ευρώ και κατασκευή γηπέδου  5Χ5  στη Φυλακτή συνολικού ποσού 89.999,99 ευρώ). Οι συνολικές πιστώσεις των προαναφερθέντων έργων ΕΣΠΑ και LEADER ανέρχονται σε 512.360,39 ευρώ.

Η νέα δημοτική αρχή αντιλαμβανόμενη την απουσία μελετών, έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την ωρίμανση έργων πνοής. Προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του ΕΣΠΑ (που φέτος εκπνέει), συντάσσουμε δεκαπέντε (15) μελέτες, προεκτιμώμενης αξίας 4.500.000 ευρώ, με σημαντική προστιθέμενη αξία στην τοπική Οικονομία και πολλαπλά κοινωνικά οφέλη. Οι μελέτες αυτές είναι:

  1. Μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Λίμνης Πλαστήρα (κατατέθηκε)
  2. Επικαιροποίηση μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης αγροτικής οδοποιίας.
  3. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για κεντρικό δρόμο Ράζιας Μορφοβουνίου, (ρείθρα).
  4. Ολοκληρώθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη και είναι ώριμη η μελέτη για το αρδευτικό Κερασιάς – Κρυονερίου – Καλύβια Φυλακτής.
  5. Συντάσσεται μελέτη για την αποχέτευση όμβριων υδάτων στις Κοινότητες Μορφοβούνι – Μεσενικόλα και ακολουθούν οι κοινότητες Κερασιάς, Μοσχάτου, Λαμπερού.
  6. Ανατέθηκε η μελέτη για την αρδευτική αξιοποίηση των πηγών Αγίου Γεωργίου Μορφοβουνίου.

Συντάσσουμε μελέτες με στόχο την ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού για:

  1. Δημιουργία πρότυπου παραποτάμιου Πάρκου Υδάτινου Πολιτισμού και Υδροκίνησης στην Κερασιά, με διαμόρφωση του «Κερασιώτη».
  2. Δημιουργία παραποτάμιου πάρκου Περιβαλλοντικής Αγωγής κατά μήκος του ποταμού «Μέγα» από Καλύβια Πεζούλας μέχρι καταρράκτες Φυλακτής.
  3. Δημιουργία Πολυθεματικού πάρκου στη θέση «Σταυρός» Κερασιάς με οικονομικό – εμπορικό περιεχόμενο και για περιβαλλοντική εκπαιδευτική δραστηριότητα.
  4. Δημιουργία Θεματικού Πάρκου Ιστορικής Μνήμης στη θέση «Στεφάνι» Μορφοβουνίου.
  5. Δημιουργία Πάρκου Αναψυχής και Αυτόνομης Διαβίωσης, με δύο κατασκηνωτικά κέντρα, (Καριτσιώτης – σπηλιά Καϊμακιά Καρβασαρά).
  6. Δημιουργία των πρώτων πέντε (5) Σχολείων Δάσους της χώρας μας, τα πρώτα σε Κερασιά, Πεζούλα, Μεσενικόλα, Φυλακτή, Καραμανώλη.
  7. Δημιουργία 12 παιδικών χαρών σε όλες τις κοινότητες του Δήμου. Βρήκαμε μία πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής για 8 παιδικές χαρές, οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για τις 8 και συντάσσεται νέα μελέτη για Μεσενικόλα, Κερασιά, Μορφοβούνι και Καρίτσα.
  8. Δημιουργία Πάρκου Εθνικών Αγώνων (στη β είσοδο του Μορφοβουνίου).
  9. Δημιουργία Πλατείας Γεωργίου Μπαλταδώρου.

 

Δ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –

1ον Πήραμε σημαντική απόφαση (κατά πλειοψηφία) για την προστασία των Αγράφων από τις καταστροφικές συνέπειες από τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα και τις αρνητικές επιπτώσεις στο Φυσικό, Ιστορικό, Οικονομικό και Κοινωνικό Περιβάλλον. (Για την Ιστορία να πούμε ότι η απόφαση αυτή, λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, με την ψήφο του προέδρου, αφού  την πρόταση του δημάρχου που ήταν κατά των αιολικών ψήφισαν 7, ενώ την πρόταση του κ. Τσιαντή για αναβολή του θέματος ψήφισαν 7, ενώ ο κ. Ελευθερίου απείχε της ψηφοφορίας. Ο πρώην δήμαρχος έδωσε άδεια διέλευσης των αιολικών χωρίς αντισταθμιστικά για το Δήμο).

  1. Δημιουργήσαμε το «Ταμιείον Περιβάλλοντος», με δέσμευση του τοπικού φόρου «παρεπιδημούντων» 0,50% για έργα προστασίας και αναβάθμισης του Φυσικού και Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος και αισθητικές αναπλάσεις στα χωριά. Για το 2020 δεσμεύτηκαν 50.000 ευρώ.
  2. Συντηρήσαμε τους ποδηλατοδρόμους της λίμνης, μετά από πολλά χρόνια

 

Ε. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  1. Ανακηρύξαμε το Μεσενικόλα ιστορική έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
  2. Συνδιοργανώσαμε το 48ο Διεθνούς Ράλι Ιστορικού Αυτοκινήτου.
  3. Μετά από πολύχρονη απουσία ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα επέστρεψε στις εκθέσεις Τουρισμού
  4. Οργανώσαμε Διημερίδα για Ιστορία της λίμνης Ν. Πλαστήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την δημιουργία της.
  5. Οργάνωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων «Παράδοση … στο Μέλλον!», με εξαιρετική επιτυχία τόσο το «πάντρεμα της φωτιάς» όσο και η χοροθεατρική παράσταση με τα εκατοντάδες φαναράκια στη λίμνη.
  6. Ανακηρύξαμε «Έτος Αντώνη Σαμαράκη» και προγραμματίζουμε εκδηλώσεις για τον καταγόμενο από το Βουνέσι συγγραφέα.
  7. Συντηρήσαμε και παραδώσαμε προς χρήση το Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου στον Πολιτιστικό Σύλλογο.
  8. Προβάλλαμε την περιοχή της λίμνης σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά, σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και κανάλια εθνικής εμβέλειας.

 

ΣΤ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Πήραμε πρωτοβουλίες για την προώθηση διαδημοτικών συνεργασιών:

Με το Δήμο Μουζακίου για το Βιολογικό, με το Δήμο Καρδίτσας και τους άλλους Δήμους για Διαδημοτικό Κυνοκομείο για τα αδέσποτα.

Με τους Δήμους Αγράφων και Αργιθέας για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου Αγράφων, την προστασία του περιβάλλοντος και την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξης

Με το Δήμο Τρικκαίων και τη δημοτική επιχείρηση e- TRIKALA για την αξιοποίηση της εμπειρίας και την εισαγωγή καλών εφαρμογών στο Δήμο λίμνης Πλαστήρα. Κάναμε πολλές επισκέψεις σε υπουργεία και Οργανισμούς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κ.α., συναντήσεις με υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, κ.α.

Με πρότασή μας δημιουργήθηκε το Συντονιστικό Όργανο της Αυτοδιοίκησης Νομού Καρδίτσας, το οποίο συνεδριάζει για τα σοβαρά θέματα του Νομού.

Ζ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

  1. Συνεργασία με στελέχη και πολιτική ηγεσία για την επίλυση χωροθέτησης του Βιολογικού Καθαρισμού εκτός λεκάνης απορροής.
  2. Επίσκεψη στο ΥΠΕΝ, συνάντηση με υπουργό και Γ.Γ. για το θέμα ένταξης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

3.Επαφές με υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες για το θέμα μετεγκατάστασης του Λαμπερού.

ΣΤΟΧΟΙ  ΕΤΟΥΣ 2020:

  1. Ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών με διεκδίκηση ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δημιουργία υποδομών και έργων πνοής που έχει ανάγκη ο τόπος.

2.Δημοπράτηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την Ποιότητα Ζωής.

3 Έμφαση σε έργα που φέρνουν απασχόληση και τονώνουν την Τοπική Οικονομία.

  1. Ανάδειξη της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Φύσης και της Τοπικής Παράδοσης ως στοιχείο ανάπτυξης του Τόπου – Λειτουργία των κλειστών από χρόνια Μουσείων Πλαστήρα, Οίνου & Αμπέλου, Βοτανικού Κήπου, Περιβαλλοντικού Κέντρου Νεοχωρίου, κ.α.
  2. Έμφαση στην Τουριστική Ανάπτυξη με συγκεκριμένες θεματικές μορφές τουρισμού και με κεντρικό άξονα τον Εκπαιδευτικό και Νεανικό τουρισμό. Με όχημα αυτή την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα και όλων των άλλων.
  3. Βελτίωση της Λειτουργικότητας του Δήμου με στελέχωση, εξοπλισμό, νέα προγράμματα.
  4. Νέα Ψηφιακή Εποχή για τους δημότες και τους επισκέπτες.
  5. Εμβάθυνση Θεσμών της Άμεσης Δημοκρατίας και του Κοινοτισμού

9.Προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας Οικονομίας.

  1. Δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας.
  2. Εξωστρεφείς διαδημοτικές και άλλες συνεργασίες και Πανεπιστήμια, με συλλόγους και φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν στην Ανάπτυξη του τόπου μας.

Με πίστη στο Μέλλον, χαράζουμε τη διαδρομή που μας αξίζει!

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική δράση δερμοανάλυσης στο ANIMUS Medical Aesthetics