Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας τις τελευταίες δεκαετίες είναι δυστυχώς γνωστή σε όλους. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι:
Η κατακόρυφη πτώση της παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση του σχετικού κόστους.
Η πτώση του αγροτικού εισοδήματος. Οι αθρόες Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων. Η άνιση κατανομή των ενισχύσεων. Η απαξίωση των συνεταιριστικών και συνεργατικών σχημάτων, αλλά και η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και ενημέρωσης των αγροτών.
Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα πολλών και συνδυασμένων λαθών. Ήταν όμως η παντελής έλλειψη σχεδίου και στόχων για τον πρωτογενή τομέα που δεν άφηνε περιθώρια για προοπτική και ανάπτυξη.
Στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, η κυβέρνηση του Συριζα προχωράει άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση επιμέρους στρατηγικών.
Το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα προϊόντα «ναυαρχίδες» για την Ελληνική αγροτική οικονομία αφού οι εισροές από τις εξαγωγές αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Η συμβολή του προϊόντος στην απασχόληση είναι επίσης πολύ σημαντική, από τον πρωτογενή έως τον τριτογενή τομέα.
Η Καρδίτσα, με περίπου 9200 βαμβακοκαλλιεργητές, 438000 στρέμματα, 116500 τόνους και 7 εκκοκκιστήρια, αποτελεί σίγουρα μια από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας για το προϊόν.
Λόγω των συσσωρευμένων λαθών και της προχειρότητας με τον οποίο αντιμετωπίστηκε τα τελευταία πολλά χρόνια, το προϊόν έγινε χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε βαθμό που να κινδυνεύει η βιωσιμότητα της καλλιέργειας.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν το προϊόν σήμερα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η αδυναμία βελτίωση της ποιότητας και η παραγωγή ενός τυποποιημένου ανταγωνιστικού προϊόντος. Επίσης η έλλειψη συνεργασιών, οργάνωσης και συλλογικότητας, φαίνεται να αποτελεί ένα κρίσιμο εμπόδιο στην βελτίωση της σημερινής κατάστασης στην παραγωγή.
Παρόλα αυτά παρατηρείται ισχυρή ζήτηση για ελληνικό ποιοτικό βαμβάκι από τις διεθνείς αγορές και τις κλωστοϋφαντουργίες ποιοτικών προϊόντων.
Έχοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πήρε την πρωτοβουλία για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας Βάμβακος με την Υπουργική απόφαση 432/4992/14-1-2016, η σύγκλιση της οποίας για πρώτη φορά έγινε στις 1-2-2016 με συμμετοχή και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη.
Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν νέα εργαλεία για χάραξη νέας στρατηγικής για το προϊόν.
Ένα από αυτά είναι η ίδια η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος, στην οποία συμμετέχουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, των εκκοκκιστών και των κλωστοϋφαντουργών.
Η πρόκληση έγκειται στην αξιόπιστη εκπροσώπηση των πραγματικών παραγωγών η οποία θα καταστεί εφικτή μόνο μέσα από την ενεργοποίηση και δημιουργία μιας σύγχρονης Διακλαδικής (Διεπαγγελματικής) Βάμβακος, η οποία θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (βάσει του Κανονισμού ΕΕ 1307/2013 άρθρο 59).
Ομάδα, μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει σε ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλιών (500.000€) που δίνονται από τον κανονισμό (άρθρο 60), για βελτίωση της ποιότητας, ανταγωνιστικότητας του προϊόντος και καλύτερη προώθησή του στην διεθνή αγορά.
Επειδή η προσπάθειά αυτή στηρίζεται στη συλλογικότητα και στη συνεργασία και πιστεύουμε ότι μόνο με την ειλικρινή συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας καλύτερα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην βαμβακοκαλλιέργεια της Καρδίτσας να στηρίξουν την προσπάθεια.
Από τους βαμβακοπαραγωγούς αναμένουμε τη συμμετοχή τους, τη στήριξη της προσπάθειας αυτής, και τη συνδιαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας συνεργειών και ένα νέο συλλογικό μοντέλο που θα στηρίζεται στις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλες χώρες.
Η ανταπόκριση όλων είναι απαραίτητη για να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο παραγωγής βασισμένο στην καινοτομία και την ερευνητική μεθοδολογία, στηριζόμενο στην άρτια οργάνωση, στη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και την καλύτερη αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, γη, νερό και διαθέσιμα κεφάλαια).