Ειδήσεις

Παλαιά γέφυρα Παμίσου: Φάνηκε ανησυχητικά το Πέδιλο Θεμελίωσης


Όπως βλέπετε στις επισυναπτόμενες φωτο στην Παλαιά Γέφυρα του ποταμού Παμίσου  στο  Μουζάκι (Ε.Ο Καρδίτσας-Μουζακίου-Αργιθέας-Άρτας), έχουμε <<πέδιλο  θεμελίωσης  υποσκαπτόμενο>>, με ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο στο υπερκείμενο Τεχνικό Έργο, αλλά στα στοιχεία του ευρύτερουέμβιου καιάβιουοικοσυστήματος και εν γένει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Αυτό το ανησυχητικό και επικίνδυνο γεγονός αποκάλυψης θεμελίων της Παλαιάς Γέφυρας του Μουζακίου μετά από ογδόντα τρία περίπου  χρόνια (83)  με σταδιακή διάβρωση του υποστρώματος,  προφανώς είναι διαχρονικό και δεν γνωρίζουμε αν διενεργήθηκε οπτική επιθεώρηση τουλάχιστον  και σχετικός έλεγχος στατικής επάρκειας, προκειμένου η Γέφυρα να λειτουργεί με τον απαιτούμενο συντελεστή ασφάλειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αντοχή της στο χρόνο και την αξιόπιστη συμπεριφοράτης σε σεισμικά φαινόμενα και σε φορτία κυκλοφορίας.

Επειδή η σημερινή οπτική εικόνα της Παλαιάς Γέφυρας του Μουζακίου υποδηλώνει ότι δεν   αξιολογήθηκε η  πραγματική συμπεριφορά της, δεν ελήφθησαν υπ όψη ενδείξεις υστέρησης και δεν τεκμηριώθηκε ανάγκη ενίσχυσής της  και πριν δούμε τη <<Γέφυρα να αιωρείται>>,  Καλούμε τις αρμόδιες και υπεύθυνες αρχές να   προχωρήσουν σε έλεγχο θεμελίωσης και σε εργασίες προστασίας θεμελίων, λαμβάνοντας άμεσα τυχόν μέτρα συντήρησης και αποκατάστασης.

Ελπίζουμε ότι αυτή μας η παρέμβαση δεν θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των <<νοσταλγών>>της διακοπής κυκλοφορίας στην Παλαιά Γέφυρα του Μουζακίου με το πρόσχημα της πεζοδρόμησης.

Κατά την άποψή μας Εκείνο το οποίο χρειάζεται το Μουζάκι  δεν είναι οι Κλειστές Γέφυρες, αλλά  οι ανοιχτές, οι  ασφαλείς  και οι  λειτουργικές.

Η Παλαιά Γέφυρα και Πεζογέφυρα του Μουζακίου που δόθηκε στην κυκλοφορία  το έτος 1939 κατά πληροφορίες , ήταν  έργο πρωτοποριακό και πολύ μεγάλο για κείνη την εποχή και ως ιστορικό πλέον μνημείο θέλει τη φροντίδα μας.

Είναι ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας και διαρκής Απαίτηση της Κοινωνίας για την πολιτισμική  μας Κληρονομιά.

Της Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου-Παμίσου-Ιθώμης Ν. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Έρχεται το φυσικό αέριο και στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Βραβεύθηκαν επιχειρήσεις που ενθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου