Παιδικές βιβλιοθήκες: ένας χώρος διασκέδασης και μάθησης


  Η μαγεία του παιδικού βιβλίου

Θάλασσα ή βουνό, πόλη ή χωριό, όπου και αν βρεθούμε κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι καλύτεροι συνταξιδιώτες κυρίως των  μικρών παιδιών είναι κατά γενική ομολογία τα βιβλία. Αυτό που εμείς βρίσκουμε πολύ ωραίο, είναι αρχικά μια…εκδρομή σε μια παιδική βιβλιοθήκη. Λέμε «εκδρομή», γιατί η επιλογή ενός ή πολλών βιβλίων ειδικά για τα πιτσιρίκια απαιτεί χρόνο και καλή διάθεση. Στο δήμο Καρδίτσας υπάρχουν 8 παιδικές βιβλιοθήκες και 3 στα δημοτικά διαμερίσματα του διευρυμένου δήμου Καρδίτσας (Αρτεσιανό, Παλαιοκκλήσι και Καρδιτσομάγουλα). Σήμερα, περισσότερα από 3500 παιδιά του δήμου μας, σ’ ένα σύνολο 5000 παιδιών, περίπου ηλικίας 6-14ετών, είναι εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη των παιδικών βιβλιοθηκών. Η πρώτη παιδική βιβλιοθήκη ιδρύθηκε στη συνοικία της «Αγίας Παρασκευής» και εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 1986, στο πλαίσιο του Β΄ σεμιναρίου με τίτλο « Η παιδική λογοτεχνία και το μικρό παιδί», που οργάνωσε ο δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με τον κύκλο του ελληνικού παιδικού βιβλίου και τη συμμετοχή δεκάδων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας. Το 1989 ιδρύεται η παιδική βιβλιοθήκη στα εργατικά της συνοικίας «Αγίου Γεωργίου». Το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου συνεχίζεται με τη δημιουργία δύο νέων παιδικών βιβλιοθηκών το 1990, στις συνοικίες «Λάκα Μαντζιάρα»και στα εργατικά «Αγίου Φανουρίου». Το 1992 ιδρύεται η παιδική βιβλιοθήκη στη συνοικία «Σεισμόπληκτα Καμινάδων» και το 1994 η παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου». Το 1998 ξεκινά τη λειτουργία της η παιδική βιβλιοθήκη στην πλατεία «Δ. Γιολδάση» (πρώην Δ. Λάππα) και το 2000 η παιδική βιβλιοθήκη στη συνοικία «Αγίου Νικολάου».Με τη δημιουργία των οχτώ αυτών παιδικών βιβλιοθηκών καλύπτονται περιμετρικά σχεδόν όλες οι συνοικίες της πόλης. Ο θεσμός του δικτύου επεκτείνεται στα δημοτικά διαμερίσματα του διευρυμένου δήμου Καρδίτσας με την ίδρυση και λειτουργία τριών παιδικών βιβλιοθηκών: το 2001 στα δημοτικά διαμερίσματα Αρτεσιανού και  Καρδιτσομάγουλας  και το 2006 στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοκκλησίου.

-Πως γίνεται ο δανεισμός βιβλίων;

Οι υπηρεσίες των παιδικών βιβλιοθηκών παρέχονται ισότιμα σε όλα τα παιδιά ηλικίας 6- 14 ετών ( μικρότερης ηλικίας παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα), γονείς και εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας, εθνικότητας ή κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δίνοντας. στα μέλη τους την ευκαιρία να μπουν στον κόσμο της πληροφορίας, της γνώσης και του πολιτισμού. Για να γίνει κάποιος μέλος των παιδικών βιβλιοθηκών, είναι απαραίτητη η κάρτα μέλους. Η έκδοση κάρτας μέλους γίνεται δωρεάν και προϋποθέτει την παρουσία και τα στοιχεία ταυτότητας του κηδεμόνα τους. Κάθε μέλος της βιβλιοθήκης μπορεί να δανειστεί έως 4 βιβλία για διάστημα 15 ημερών και οφείλει να επιστρέψει σε καλή κατάσταση το υλικό που δανείζεται. Υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης – παράτασης χρόνου δανεισμού αν το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει ζητηθεί από άλλο αναγνώστη και μπορεί να γίνει κράτηση αν κάποιος ενδιαφέρεται για ένα βιβλίο ήδη δανεισμένο. Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων των παιδικών βιβλιοθηκών είναι διαθέσιμο προς δανεισμό. Δεν δανείζονται πληροφοριακό υλικό, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα λειτουργίας

Μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010, οι παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Καρδίτσας, θα λειτουργούν με το παρακάτω ωράριο: παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίας Παρασκευής: Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Γεωργίου: Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή, 11 – 2 το πρωί. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Λάκας Μαντζάρα: Τρίτη – Πέμπτη & Παρασκευή, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Φανουρίου: Τρίτη & Πέμπτη, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη Σεισμόπληκτα – Καμινάδων: Τρίτη & Πέμπτη, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη Παυσιλύπου: Τρίτη & Πέμπτη, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη πλατείας “Δημητρίου Γιολδάση”: Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου: Τρίτη & Πέμπτη, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη δημοτικού διαμερίσματος Αρτεσιανού: Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη δημοτικού διαμερίσματος Καρδιτσομάγουλας: Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή, 11 – 2 το πρωί. Παιδική βιβλιοθήκη δημοτικού διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου: Τρίτη & Πέμπτη, 11 – 2 το πρωί.

-Τρόποι για να αγαπήσει  το παιδί το διάβασμα

Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί σαν ο πιο πιστός φίλος κι αν το καλοσκεφτούμε πράγματι είναι έτσι. Δεν μας αρνείται ποτέ τη συντροφιά του και είναι πάντα πρόθυμο να μας ενημερώσει και να μας ψυχαγωγήσει. Το ίδιο ισχύει και για το παιδικό βιβλίο μέσα στο οποίο το παιδί βρίσκει τρόπους για να μάθει αλλά και να ψυχαγωγηθεί. Σαν όλους τους φίλους όμως, χρειάζεται κι αυτό σωστή επιλογή, επειδή οι επιδράσεις που ασκεί στο παιδί είναι μεγάλες. Φυσικά αυτό το έργο είναι αποκλειστικά ευθύνη των γονέων και όλων όσων ασχολούνται με τα παιδιά, αφού αυτά ούτε τις εμπειρίες έχουν, ούτε τις γνώσεις, αλλά ούτε και την κρίση για να κάνουν σωστή επιλογή. Επειδή όμως όλες οι συνήθειες, καλές ή κακές, αποκτώνται συνήθως κατά την παιδική ηλικία, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αγαπήσει το διάβασμα και να το θεωρεί χαρά και όχι καταπίεση. Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

1)Με το παράδειγμα,  δεν μπορούμε να απαιτούμε από το παιδί να διαβάσει, αν εμείς δεν διαβάζουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί μιμείται.

2)Όταν ακόμη είναι μικρό και δεν μπορεί να διαβάσει μόνο του, να του διαβάζουν οι γονείς ιστορίες και να συζητάν για αυτά που διάβασαν. Αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον του παιδιού και το φέρνει από πολύ μικρό σε επαφή με το βιβλίο.

3)Οι γονείς οφείλουν να  ακούνε το παιδί με προσοχή όταν τους διηγείται κάτι που διάβασε και του έκανε εντύπωση και να απαντάνε πρόθυμα στις απορίες του.

4)Να του προσφέρουν  καλά βιβλία όχι μόνο σαν δώρο τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλιά του, αλλά όποτε βρίσκουν ευκαιρία.

-Τι προσφέρει ένα καλό βιβλίο;

1)Πρώτα απ’ όλα, του ικανοποιεί την περιέργεια για γνώση, του ανοίγει ένα παράθυρο σον κόσμο για να γνωρίσει άλλους λαούς, άλλους πολιτισμούς, τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

2)Του καλλιεργεί τη σκέψη, την κρίση και τη φαντασία. Το παιδί εκτονώνεται και ικανοποιείται συναισθηματικά ζώντας έμμεσα τα βιώματα των ηρώων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν σ’ ένα απρόσωπο κόσμο, απάνθρωπο και μηχανοποιημένο, με αποτέλεσμα να μην το συγκινεί τίποτα και τίποτα να μην τους προκαλεί το θαυμασμό που εμπνέει τον άνθρωπο για εξερεύνηση και δημιουργική προσπάθεια. Το παιδί έχει γίνει ένας μικρός πολύξερος που ξέρει όλες τις μάρκες των αυτοκινήτων, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει μια μυγδαλιά από μια ροδιά. Δεν παύει, όμως, να έχει έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και έχει ανάγκη να ζήσει τις συγκινήσεις που τους προκαλεί η περιπέτεια, η εξερεύνηση, το άγνωστο, κι αυτό το ζει μέσω των ηρώων των βιβλίων.

Χαίρεται, αγωνιά και ικανοποιείται με τις εμπειρίες τους. Παρόλο που ζει σ’ ένα κόσμο βίας ικανοποιείται να βλέπει το δίκαιο και το καλό να θριαμβεύουν, γιατί το παιδί έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα του δικαίου.

3)Το καλό βιβλίο είναι πηγή χαράς και συγκίνησης, ανοίγει καινούριους ορίζοντες στο παιδί και του δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα, το ευαισθητοποιεί και το βοηθάει να γνωρίσει τον εαυτό του και τα ανθρώπινα προβλήματα. Του μεταδίδει τους κανόνες, τα ήθη και τις αξίες της κοινωνίας, όπως την αλήθεια, την εργατικότητα, την τάξη κλπ. κι έτσι το βοηθάει να ξεπεράσει το εγωκεντρισμό και τις αδυναμίες του. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να γίνεται με στείρα ηθικοδιδασκαλία που κουράζει το παιδί, αλλά μέσω των βιωμάτων των ηρώων.

4)Επίσης οξύνει την σκέψη του παιδιού, πλουτίζει τις παραστάσεις του αλλά και το λεξιλόγιο του, το βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας, στην ορθογραφία και του βελτιώνει την εκφραστική ικανότητα. Γι’ αυτό τα παιδιά που διαβάζουν πολύ – βιβλία, βέβαια με σωστή γλώσσα και όχι κόμικς- γράφουν συνήθως καλές εκθέσεις.

5)Ακόμα, το βιβλίο είναι καλό μέσο ψυχαγωγίας για το παιδί.

Προηγούμενο άρθρο Η εξάρτηση των εφήβων από το διαδίκτυο
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καρδίτσας για το μέλλον της Αναγέννησης